HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopTickets
Overig
Stroll: “Heb bewezen dat ik thuishoor in de Formule 1”
Formule 1
11 augustus 2017

Zijn debuut in de Formule 1 werd vooraf fel bekritiseerd, maar Lance Stroll is van mening dat hij na zijn eerste half jaar in de Formule 1 de critici de mond heeft gesnoerd. Met onder andere een verrassende podiumfinish in Azerbeidzjan heeft de Canadees volgens hemzelf bewezen dat hij thuishoort in de Formule 1.

Stroll maakte afgelopen winter als regerend Europees Formule 3-kampioen de overstap naar de Formule 1, maar als zoon van miljardair Lawrence Stroll werd de 18-jarige Canadees vooraf vooral als een ‘pay driver’ beschouwd. De Williams-coureur kende een wisselvallige start van het seizoen, totdat hij uitgerekend voor eigen publiek in Montréal zijn eerste puntenfinish van het seizoen scoorde. Twee weken later wist Stroll daar nog eens een flinke schep bovenop te doen, door een tumultueuze race in Baku af te sluiten op een derde plek. De Williams-coureur werd daarmee de jongste Formule 1-debutant ooit op het podium in de koningsklasse.

Halverwege zijn eerste F1-seizoen is Stroll van mening dat critici niet alleen maar naar zijn achtergrond moeten kijken, en dat hij heeft bewezen dat hij niet alleen vanwege de financiële steun van zijn vader maar ook op puur talent een stoeltje in de Formule 1 heeft weten te bemachtigen.

“Ik ben niet hier om critici het tegendeel te bewijzen. Ik ben hier voor mijzelf en voor het team,” vertelt Stroll in een interview met ESPN. “Ik weet waarom ik in de Formule 1 zit en dat ik het verdien om in de F1 te zitten. Ik heb het Formule 3-kampioenschap gewonnen en dat heb ik gedaan als jongste coureur ooit. Daar heb ik hard voor gewerkt. Nu heb ik als jongste debutant het Formule 1-podium gehaald. Dat is een prestatie op zich. Mensen die beweren dat dat alleen door het geld komt hebben geen gelijk.”

"Resultaten spreken voor zich"

Door zijn podiumfinish in Baku, zijn tiende plek in Canada en een negende plaats in Oostenrijk heeft Stroll halverwege zijn eerste seizoenshelft 18 punten op zak waarmee hij twaalfde staat in het kampioenschap, één plekje lager dan teamgenoot Felipe Massa. Een positie waar Stroll tevreden mee is: “Als je kijkt naar de resultaten en het aantal punten zie je dat ik mee knok in het middenveld. Ik heb bewezen dat ik thuishoor in de Formule 1. De resultaten spreken voor zich.”

“Ik kan niet ontkennen dat ik als kind een geweldige kans had die niet veel mensen hebben. Wat dat betreft mag ik me erg gelukkig prijzen, waar ik vandaan kom en dat ik vanuit Canada naar Europa heb kunnen gaan om mijn dromen te verwezenlijken. Ik heb de kans echter met beide handen aangegrepen en heb op de weg ernaartoe mijn kampioenschappen gewonnen. Ik heb de Formule 4 gewonnen, ik heb de Formule 3 gewonnen. Dat heb ik allemaal bereikt, en ik heb het vereiste aantal punten voor een superlicentie gescoord. Daar slaagt niet iedereen in. Je moet de resultaten leveren om het tot de Formule 1 te kunnen schoppen.”

“Ik ben ontzettend dankbaar voor de kansen die ik als kind heb gekregen, maar ik heb er tegelijkertijd ook ontzettend hard voor gewerkt. Met al het geld van de wereld had ik ook makkelijk achteraan rond kunnen rijden. Dat is echter niet het geval, en dat is wat telt voor mij.”

Formule 1 halfjaarrapport: Deel 3 (6 t/m 1)
18 augustus 2017
‘Motorendeal Honda en Toro Rosso van de baan’
18 augustus 2017
Kopecky verrast in Duitsland, Meeke crasht
WRC
17 augustus 2017
Marko tipt Vettel voor wereldtitel
17 augustus 2017
Horner: “Verstappen zal zich niet laten verleiden door Ferrari of Mercedes”
Verstappen
17 augustus 2017
Formule 1 halfjaarrapport: Deel 2 (13 t/m 7)
17 augustus 2017
Saavedra vervangt Aleshin op Pocono en Gateway
IndyCar
16 augustus 2017
Max Verstappen de grootste teleurstelling?! | SLIPSTREAM
16 augustus 2017
Formule 1 halfjaarrapport: Deel 1 (20 t/m 14)
16 augustus 2017
Bourdais krijgt groen licht voor rentree
IndyCar
16 augustus 2017
Penske bevestigt Montoya en Cameron voor IMSA DPi-programma
IMSA
15 augustus 2017
Catsburg onder de indruk van nieuwe BMW M8 GTE na eerste test
WEC
15 augustus 2017
Hülkenberg: "GP van Nederland zou gaaf zijn"
14 augustus 2017
Gamma Racing Day 2017
13 augustus 2017
Aleshin maakt IndyCar-seizoen niet af
IndyCar
13 augustus 2017
Mick Schumacher eert vader Michael met demo tijdens GP België
13 augustus 2017
QUIZ | Wat weet jij nog van de eerste seizoenshelft?
11 augustus 2017
Stroll: “Heb bewezen dat ik thuishoor in de Formule 1”
11 augustus 2017
Derde Lada voor De Souza in China en Japan
WTCC
11 augustus 2017
Norris: “Binnen 2 tot 3 jaar wil ik in de F1 rijden”
09 augustus 2017
Prost: “Geen enkele F1-fabrikant wil terug naar non-hybride motoren”
09 augustus 2017
VIDEO | Sebastien Loeb test Citroën C3 WRC
WRC
09 augustus 2017
Grosjean: “Zou graag terug willen keren naar Renault”
09 augustus 2017