HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopTickets
Overig
Stroll: “Heb bewezen dat ik thuishoor in de Formule 1”
Formule 1
11 augustus 2017

Zijn debuut in de Formule 1 werd vooraf fel bekritiseerd, maar Lance Stroll is van mening dat hij na zijn eerste half jaar in de Formule 1 de critici de mond heeft gesnoerd. Met onder andere een verrassende podiumfinish in Azerbeidzjan heeft de Canadees volgens hemzelf bewezen dat hij thuishoort in de Formule 1.

Stroll maakte afgelopen winter als regerend Europees Formule 3-kampioen de overstap naar de Formule 1, maar als zoon van miljardair Lawrence Stroll werd de 18-jarige Canadees vooraf vooral als een ‘pay driver’ beschouwd. De Williams-coureur kende een wisselvallige start van het seizoen, totdat hij uitgerekend voor eigen publiek in Montréal zijn eerste puntenfinish van het seizoen scoorde. Twee weken later wist Stroll daar nog eens een flinke schep bovenop te doen, door een tumultueuze race in Baku af te sluiten op een derde plek. De Williams-coureur werd daarmee de jongste Formule 1-debutant ooit op het podium in de koningsklasse.

Halverwege zijn eerste F1-seizoen is Stroll van mening dat critici niet alleen maar naar zijn achtergrond moeten kijken, en dat hij heeft bewezen dat hij niet alleen vanwege de financiële steun van zijn vader maar ook op puur talent een stoeltje in de Formule 1 heeft weten te bemachtigen.

“Ik ben niet hier om critici het tegendeel te bewijzen. Ik ben hier voor mijzelf en voor het team,” vertelt Stroll in een interview met ESPN. “Ik weet waarom ik in de Formule 1 zit en dat ik het verdien om in de F1 te zitten. Ik heb het Formule 3-kampioenschap gewonnen en dat heb ik gedaan als jongste coureur ooit. Daar heb ik hard voor gewerkt. Nu heb ik als jongste debutant het Formule 1-podium gehaald. Dat is een prestatie op zich. Mensen die beweren dat dat alleen door het geld komt hebben geen gelijk.”

"Resultaten spreken voor zich"

Door zijn podiumfinish in Baku, zijn tiende plek in Canada en een negende plaats in Oostenrijk heeft Stroll halverwege zijn eerste seizoenshelft 18 punten op zak waarmee hij twaalfde staat in het kampioenschap, één plekje lager dan teamgenoot Felipe Massa. Een positie waar Stroll tevreden mee is: “Als je kijkt naar de resultaten en het aantal punten zie je dat ik mee knok in het middenveld. Ik heb bewezen dat ik thuishoor in de Formule 1. De resultaten spreken voor zich.”

“Ik kan niet ontkennen dat ik als kind een geweldige kans had die niet veel mensen hebben. Wat dat betreft mag ik me erg gelukkig prijzen, waar ik vandaan kom en dat ik vanuit Canada naar Europa heb kunnen gaan om mijn dromen te verwezenlijken. Ik heb de kans echter met beide handen aangegrepen en heb op de weg ernaartoe mijn kampioenschappen gewonnen. Ik heb de Formule 4 gewonnen, ik heb de Formule 3 gewonnen. Dat heb ik allemaal bereikt, en ik heb het vereiste aantal punten voor een superlicentie gescoord. Daar slaagt niet iedereen in. Je moet de resultaten leveren om het tot de Formule 1 te kunnen schoppen.”

“Ik ben ontzettend dankbaar voor de kansen die ik als kind heb gekregen, maar ik heb er tegelijkertijd ook ontzettend hard voor gewerkt. Met al het geld van de wereld had ik ook makkelijk achteraan rond kunnen rijden. Dat is echter niet het geval, en dat is wat telt voor mij.”

Hamilton geeft toe: “Circuit Paul Ricard brengt je aardig in de war”
22 juni 2018
Mercedes-teams met verbeterde “2.1-versie” krachtbron in Frankrijk
22 juni 2018
Russell scoort eerste Formule 2-pole op Paul Ricard
Formule 2
22 juni 2018
Boullier ontkent onvrede bij McLaren-personeel na ‘chocoladegate’
22 juni 2018
Hamilton blijft Red Bulls voor in tweede vrije training
22 juni 2018
Ericsson mist tweede vrije training na zware crash
22 juni 2018
Corvette bevestigt deelname aan WEC 6 uur van Shanghai
WEC
22 juni 2018
Hamilton als snelste van start in Frankrijk, Verstappen 7e
22 juni 2018
Di Montezemolo ziet kansen: “Dit kan wel eens het jaar van Ferrari worden”
22 juni 2018
Ricciardo: “Zou niet meteen nee zeggen tegen McLaren of Renault”
21 juni 2018
Verstappen heeft vertrouwen in Honda-motor: “Ze worden steeds beter”
Verstappen
21 juni 2018
MP Motorsport laat Renault-junior Lundgaard debuteren in GP3
GP3
20 juni 2018
Spa-Francorchamps vernoemt bocht naar Jacky Ickx
20 juni 2018
F1 bevestigt nieuw driejarig contract voor Belgische GP
20 juni 2018
Ultrasofts meest in trek voor GP Oostenrijk
19 juni 2018
Franse GP wordt serieuze test voor Mercedes! | SLIPSTREAM
19 juni 2018
Red Bull kiest voor Honda-motoren vanaf 2019
19 juni 2018
Le Mans-winnaar G-Drive raakt LMP2-zege kwijt na diskwalificatie
Le Mans
18 juni 2018
Nr. 67 Ford GT verliest vierde plek in GTE Pro
Le Mans
18 juni 2018
Bleekemolen tevreden: "Podium op Le Mans is altijd goed"
Le Mans
17 juni 2018
Ontlading bij Racing Team Nederland na finish in Le Mans
Le Mans
17 juni 2018
Toyota viert allereerste Le Mans-overwinning
Le Mans
17 juni 2018
RTL GP: Rally Special Aflevering 7
17 juni 2018