HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopTickets
Overig
Stroll: “Heb bewezen dat ik thuishoor in de Formule 1”
Formule 1
11 augustus 2017

Zijn debuut in de Formule 1 werd vooraf fel bekritiseerd, maar Lance Stroll is van mening dat hij na zijn eerste half jaar in de Formule 1 de critici de mond heeft gesnoerd. Met onder andere een verrassende podiumfinish in Azerbeidzjan heeft de Canadees volgens hemzelf bewezen dat hij thuishoort in de Formule 1.

Stroll maakte afgelopen winter als regerend Europees Formule 3-kampioen de overstap naar de Formule 1, maar als zoon van miljardair Lawrence Stroll werd de 18-jarige Canadees vooraf vooral als een ‘pay driver’ beschouwd. De Williams-coureur kende een wisselvallige start van het seizoen, totdat hij uitgerekend voor eigen publiek in Montréal zijn eerste puntenfinish van het seizoen scoorde. Twee weken later wist Stroll daar nog eens een flinke schep bovenop te doen, door een tumultueuze race in Baku af te sluiten op een derde plek. De Williams-coureur werd daarmee de jongste Formule 1-debutant ooit op het podium in de koningsklasse.

Halverwege zijn eerste F1-seizoen is Stroll van mening dat critici niet alleen maar naar zijn achtergrond moeten kijken, en dat hij heeft bewezen dat hij niet alleen vanwege de financiële steun van zijn vader maar ook op puur talent een stoeltje in de Formule 1 heeft weten te bemachtigen.

“Ik ben niet hier om critici het tegendeel te bewijzen. Ik ben hier voor mijzelf en voor het team,” vertelt Stroll in een interview met ESPN. “Ik weet waarom ik in de Formule 1 zit en dat ik het verdien om in de F1 te zitten. Ik heb het Formule 3-kampioenschap gewonnen en dat heb ik gedaan als jongste coureur ooit. Daar heb ik hard voor gewerkt. Nu heb ik als jongste debutant het Formule 1-podium gehaald. Dat is een prestatie op zich. Mensen die beweren dat dat alleen door het geld komt hebben geen gelijk.”

"Resultaten spreken voor zich"

Door zijn podiumfinish in Baku, zijn tiende plek in Canada en een negende plaats in Oostenrijk heeft Stroll halverwege zijn eerste seizoenshelft 18 punten op zak waarmee hij twaalfde staat in het kampioenschap, één plekje lager dan teamgenoot Felipe Massa. Een positie waar Stroll tevreden mee is: “Als je kijkt naar de resultaten en het aantal punten zie je dat ik mee knok in het middenveld. Ik heb bewezen dat ik thuishoor in de Formule 1. De resultaten spreken voor zich.”

“Ik kan niet ontkennen dat ik als kind een geweldige kans had die niet veel mensen hebben. Wat dat betreft mag ik me erg gelukkig prijzen, waar ik vandaan kom en dat ik vanuit Canada naar Europa heb kunnen gaan om mijn dromen te verwezenlijken. Ik heb de kans echter met beide handen aangegrepen en heb op de weg ernaartoe mijn kampioenschappen gewonnen. Ik heb de Formule 4 gewonnen, ik heb de Formule 3 gewonnen. Dat heb ik allemaal bereikt, en ik heb het vereiste aantal punten voor een superlicentie gescoord. Daar slaagt niet iedereen in. Je moet de resultaten leveren om het tot de Formule 1 te kunnen schoppen.”

“Ik ben ontzettend dankbaar voor de kansen die ik als kind heb gekregen, maar ik heb er tegelijkertijd ook ontzettend hard voor gewerkt. Met al het geld van de wereld had ik ook makkelijk achteraan rond kunnen rijden. Dat is echter niet het geval, en dat is wat telt voor mij.”

Maxime Martin neemt afscheid van BMW
DTM
14 december 2017
Rebellion in 2018 terug in LMP1-klasse
WEC
13 december 2017
40 jaar Dakar: De Rooy vs De Tsaar
Dakar-Overig
13 december 2017
Voor het eerst alle F1-coureurs lid van GPDA: “Fundamenteel voor toekomst van de sport”
13 december 2017
KIJKERSVRAGEN met Kees & Allard | SLIPSTREAM
12 december 2017
Carlin stapt in IndyCar Series met Chilton en Kimball
IndyCar
12 december 2017
40 jaar Dakar: Sainz vs Al-Attiyah
Dakar-Overig
12 december 2017
Audi laat Nyck de Vries testen met Formule E-bolide
Formule E
12 december 2017
Porsche Curves uitgerust met enorme uitloopstrook
Le Mans
11 december 2017
Pirelli maakt beschikbare bandencompounds voor eerste races van 2018 bekend
11 december 2017
40 jaar Dakar: De koprol van Misuhashi
Dakar-Overig
11 december 2017
40 jaar Dakar: De zoutvlakte van Uyuni
Dakar-Overig
10 december 2017
Foto’s | McLaren Senna: de krachtigste McLaren ooit voor op de straat
10 december 2017
Porsche bevestigt gewijzigde GTE-rijdersparen voor WEC en IMSA
WEC
09 december 2017
Jaarclip World Endurance Championship 2017
WEC
09 december 2017
40 jaar Dakar: Metge in de modder
Dakar-Overig
09 december 2017
FIA-kampioenen gekroond op prijzengala in Versailles
09 december 2017
Verstappen voor derde jaar op rij uitgeroepen tot Persoonlijkheid van het Jaar
09 december 2017
40 jaar Dakar: De val van King Carlos
Dakar-Overig
08 december 2017
‘WTCC-kampioen Volvo werkt alsnog aan eigen TCR-bolide’
WTCC
08 december 2017
FIA-president Jean Todt herkozen voor derde termijn
08 december 2017
Ferrari-junior Armstrong met Prema in Formule 3
Formule 3
08 december 2017
Rossi en Andretti wisselen van plek voor IndyCar-seizoen 2018
IndyCar
07 december 2017