HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopTickets
Overig
Stroll: “Heb bewezen dat ik thuishoor in de Formule 1”
Formule 1
11 augustus 2017

Zijn debuut in de Formule 1 werd vooraf fel bekritiseerd, maar Lance Stroll is van mening dat hij na zijn eerste half jaar in de Formule 1 de critici de mond heeft gesnoerd. Met onder andere een verrassende podiumfinish in Azerbeidzjan heeft de Canadees volgens hemzelf bewezen dat hij thuishoort in de Formule 1.

Stroll maakte afgelopen winter als regerend Europees Formule 3-kampioen de overstap naar de Formule 1, maar als zoon van miljardair Lawrence Stroll werd de 18-jarige Canadees vooraf vooral als een ‘pay driver’ beschouwd. De Williams-coureur kende een wisselvallige start van het seizoen, totdat hij uitgerekend voor eigen publiek in Montréal zijn eerste puntenfinish van het seizoen scoorde. Twee weken later wist Stroll daar nog eens een flinke schep bovenop te doen, door een tumultueuze race in Baku af te sluiten op een derde plek. De Williams-coureur werd daarmee de jongste Formule 1-debutant ooit op het podium in de koningsklasse.

Halverwege zijn eerste F1-seizoen is Stroll van mening dat critici niet alleen maar naar zijn achtergrond moeten kijken, en dat hij heeft bewezen dat hij niet alleen vanwege de financiële steun van zijn vader maar ook op puur talent een stoeltje in de Formule 1 heeft weten te bemachtigen.

“Ik ben niet hier om critici het tegendeel te bewijzen. Ik ben hier voor mijzelf en voor het team,” vertelt Stroll in een interview met ESPN. “Ik weet waarom ik in de Formule 1 zit en dat ik het verdien om in de F1 te zitten. Ik heb het Formule 3-kampioenschap gewonnen en dat heb ik gedaan als jongste coureur ooit. Daar heb ik hard voor gewerkt. Nu heb ik als jongste debutant het Formule 1-podium gehaald. Dat is een prestatie op zich. Mensen die beweren dat dat alleen door het geld komt hebben geen gelijk.”

"Resultaten spreken voor zich"

Door zijn podiumfinish in Baku, zijn tiende plek in Canada en een negende plaats in Oostenrijk heeft Stroll halverwege zijn eerste seizoenshelft 18 punten op zak waarmee hij twaalfde staat in het kampioenschap, één plekje lager dan teamgenoot Felipe Massa. Een positie waar Stroll tevreden mee is: “Als je kijkt naar de resultaten en het aantal punten zie je dat ik mee knok in het middenveld. Ik heb bewezen dat ik thuishoor in de Formule 1. De resultaten spreken voor zich.”

“Ik kan niet ontkennen dat ik als kind een geweldige kans had die niet veel mensen hebben. Wat dat betreft mag ik me erg gelukkig prijzen, waar ik vandaan kom en dat ik vanuit Canada naar Europa heb kunnen gaan om mijn dromen te verwezenlijken. Ik heb de kans echter met beide handen aangegrepen en heb op de weg ernaartoe mijn kampioenschappen gewonnen. Ik heb de Formule 4 gewonnen, ik heb de Formule 3 gewonnen. Dat heb ik allemaal bereikt, en ik heb het vereiste aantal punten voor een superlicentie gescoord. Daar slaagt niet iedereen in. Je moet de resultaten leveren om het tot de Formule 1 te kunnen schoppen.”

“Ik ben ontzettend dankbaar voor de kansen die ik als kind heb gekregen, maar ik heb er tegelijkertijd ook ontzettend hard voor gewerkt. Met al het geld van de wereld had ik ook makkelijk achteraan rond kunnen rijden. Dat is echter niet het geval, en dat is wat telt voor mij.”

Kubica rondt “productieve” test voor Williams af in Hongarije
17 oktober 2017
HIGHLIGHTS WTCC China
WTCC
17 oktober 2017
Allereerste F1-auto Max Verstappen te bewonderen in Limburg
Verstappen
17 oktober 2017
Historische F1-bolides scheuren door de straten van Adelaide
17 oktober 2017
Zo bereiden Verstappen en Ricciardo zich voor op een F1-race
Verstappen
17 oktober 2017
Topteams met uiteenlopende bandenkeuzes naar Mexicaanse GP
17 oktober 2017
Audi grijpt alle drie de DTM-titels: “Een droom die uitkomt”
DTM
17 oktober 2017
Max Verstappen vertelt over het Circuit of The Americas
Verstappen
16 oktober 2017
Pirelli verft ultrasofts roze in strijd tegen borstkanker
16 oktober 2017
MP Motorsport vanaf 2018 ook actief in GP3 Series
GP3
16 oktober 2017
Oreca niet blij met ‘joker’ voor rivaliserende LMP2-constructeurs
WEC
16 oktober 2017
RTL GP Magazine Aflevering 6
15 oktober 2017
Rast pakt DTM-titel, Wittmann wint seizoensfinale
DTM
15 oktober 2017
Blomqvist op pole voor seizoensafsluiter op Hockenheim
DTM
15 oktober 2017
Toyota scoort 1-2 op eigen bodem na ingekorte race
WEC
15 oktober 2017
Race 2 China afgelast door hevige regenval
WTCC
15 oktober 2017
Guerrieri wint crashfestijn in China, Catsburg 3e
WTCC
15 oktober 2017
DTM-titelstrijd nadert spannende apotheose na zege Green
DTM
14 oktober 2017
Lando Norris stelt Formule 3-titel veilig op Hockenheim
Formule 3
14 oktober 2017
Girolami scoort allereerste WTCC-pole in China
WTCC
14 oktober 2017
Porsche scoort dubbele pole op kletsnat Fuji
WEC
14 oktober 2017
Brendon Hartley vervangt Gasly in Amerikaanse GP
13 oktober 2017
Audi-coureurs goed uit de startblokken voor DTM-finaleweekend
DTM
13 oktober 2017