HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopTickets
Overig
Peugeot trekt na 2018-editie stekker uit Dakar-project
Dakar
31 oktober 2017

De Dakar Rally van 2018 zal voorlopig de laatste deelname aan de woestijnrally worden voor het fabrieksteam van Peugeot. Het Franse merk trekt na de aankomende editie de stekker uit haar Dakar-project.

Peugeot maakte in 2015 als viervoudig Dakar-winnaar haar rentree in de beroemde rally, waarna het de rally een jaar later wist te winnen met Stéphane Peterhansel en afgelopen jaar onder aanvoering van de Franse Dakar-legende zelfs een 1-2-3 scoorde. In januari gaat het Franse merk met de 3008 DKR Maxi voor de derde opeenvolgende zege, in wat voorlopig de laatste Dakar-deelname van Peugeot zal gaan worden. Met de aanstaande reglementswijziging voor de auto’s in 2019, die het succesvolle concept van de 3008 DKR zeer waarschijnlijk geen goed zal gaan doen, houdt het Franse merk het na de komende editie voor gezien in Zuid-Amerika.

“Omdat dit de laatste Dakar wordt voor Peugeot, willen we dit geweldige project graag in stijl afsluiten,” blikt Peugeot Sport-directeur Bruno Famin vooruit op Dakar 2018. “Vooraf is echter niets zeker. Het moeilijkste aan winnen is om het daarna nog een keer te doen.”

Peugeot zal in januari opnieuw met de inmiddels vertrouwde vier man sterke sterrenline-up aan de start verschijnen in Zuid-Amerika. Naast titelverdediger en 13-voudig winnaar Stephane Peterhansel, zullen ook WRC-legendes Carlos Sainz en Sebastien Loeb en Cyril Despres – die de rally vijf keer wist te winnen bij de motoren – weer met een Peugeot voor de overwinning gaan strijden.

Loeb jaagt op eerste Dakar-zege

Van het viertal was negenvoudig WRC-kampioen Sebastien Loeb de afgelopen jaren regelmatig de snellere, maar een eerste Dakar-zege van de Fransman bleef door crashes en technische tegenslagen tot dusver uit. Dit jaar hoopt hij samen met vaste navigator Daniel Elena wel de rally af te kunnen sluiten op de hoogste trede van het podium.

“Over de snelheid ben ik wel tevreden, maar ik moet nog iets meer consistentie laten zien en dat om zien te buigen naar een overallzege,” aldus Loeb. “We weten dat we bij de top zitten en dat hebben we het hele jaar al bewezen in de Dakar Rally, de Silk Way Rally en de Rally van Marokko. We hebben echter nog maar zes Rally Raids achter ons liggen, wat betekent dat we vergeleken met de rest nog altijd wat ervaring tekort komen. De auto is echter beter geworden en ook Daniel en ik hebben vooruitgang geboekt. We zijn op elk vlak sterker geworden.”

Peterhansel wil Peugeot-project in stijl afsluiten

Om een kans te maken op de overwinning zal Loeb in januari eerst af moeten zien te rekenen met stalgenoot Stéphane Peterhansel, die ook na 13 zeges nog altijd honger heeft naar succes: “Het probleem is dat hoe meer je wint, des te meer je het wilt blijven doen,” aldus ‘Monsieur Dakar’. “Dit jaar zal het alleen maar specialer zijn, omdat het de 40e editie van de rally is en het mijn 29e deelname wordt. Of het mijn laatste deelname wordt? Dat zullen we moeten zien, maar het is voor ons alle vier het doel om Peugeot opnieuw te laten winnen om zo het project in ere af te kunnen sluiten.”

Het Dakar-team van Peugeot is aanstaande zondag ook in Valkenswaard aanwezig op de RTL GP Pre-proloog. Het Franse merk neemt onder andere de auto waarmee het afgelopen jaar de rally wist te winnen mee naar het Eurocircuit. Zelf ook aanwezig zijn op de RTL GP Pre-proloog? Bestel dan HIER je kaarten.

Newgarden blijft Penske-teamgenoot Power nipt voor in kwalificatie Mid-Ohio
IndyCar
21 april 2018
Foto’s | Met deze livery neemt Mattias Ekström afscheid van de DTM
DTM
21 april 2018
Daniel Ricciardo over Baku, de kunst van het inhalen en de perfecte strategie
20 april 2018
Foto’s | Bleekemolen met knalrode Ferrari naar Le Mans
Le Mans
20 april 2018
Pirelli selecteert ultrasofts voor rentree Franse GP
20 april 2018
Corvette bevestigt Fassler en Rockenfeller voor Le Mans
Le Mans
19 april 2018
Turvey maakt LMP1 line-up Manor compleet
WEC
18 april 2018
Ook Ricciardo en Coulthard naar Jumbo Racedagen op Zandvoort
Verstappen
18 april 2018
Ferrari met agressieve bandenkeuze naar Azerbeidzjan
17 april 2018
FIA schrapt MGU-H en werkt aan spectaculairdere F1-motoren vanaf 2021
17 april 2018
FIA verhoogt brandstoflimiet voor F1-races vanaf 2019
17 april 2018
De GP van China: De statistieken op een rij
17 april 2018
Doornbos treft schikking met ‘sponsor’ Muermans
17 april 2018
Lompe Verstappen heeft de zege weggegooid! | SLIPSTREAM
16 april 2018
RTL GP Uitzendschema
16 april 2018
Highlights | IndyCar Grand Prix van Long Beach
IndyCar
16 april 2018
Dominante Rossi slaat dubbelslag met zege in Long Beach
IndyCar
16 april 2018
RTL GP: WTCR Marokko
WTCR
15 april 2018
RTL GP: Rally Special Aflevering 3
15 april 2018
Ricciardo: “Fantastische beloning voor het harde werk van de monteurs"
15 april 2018
WTCR Marrakesh bij RTL GP
WTCR
15 april 2018
Hamilton na “rampzalig” weekend: “We presteren ondermaats”
15 april 2018
Marko: “Verstappen heeft een overwinning weggegeven”
Verstappen
15 april 2018