HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopTickets
Overig
Peugeot trekt na 2018-editie stekker uit Dakar-project
Dakar
31 oktober 2017

De Dakar Rally van 2018 zal voorlopig de laatste deelname aan de woestijnrally worden voor het fabrieksteam van Peugeot. Het Franse merk trekt na de aankomende editie de stekker uit haar Dakar-project.

Peugeot maakte in 2015 als viervoudig Dakar-winnaar haar rentree in de beroemde rally, waarna het de rally een jaar later wist te winnen met Stéphane Peterhansel en afgelopen jaar onder aanvoering van de Franse Dakar-legende zelfs een 1-2-3 scoorde. In januari gaat het Franse merk met de 3008 DKR Maxi voor de derde opeenvolgende zege, in wat voorlopig de laatste Dakar-deelname van Peugeot zal gaan worden. Met de aanstaande reglementswijziging voor de auto’s in 2019, die het succesvolle concept van de 3008 DKR zeer waarschijnlijk geen goed zal gaan doen, houdt het Franse merk het na de komende editie voor gezien in Zuid-Amerika.

“Omdat dit de laatste Dakar wordt voor Peugeot, willen we dit geweldige project graag in stijl afsluiten,” blikt Peugeot Sport-directeur Bruno Famin vooruit op Dakar 2018. “Vooraf is echter niets zeker. Het moeilijkste aan winnen is om het daarna nog een keer te doen.”

Peugeot zal in januari opnieuw met de inmiddels vertrouwde vier man sterke sterrenline-up aan de start verschijnen in Zuid-Amerika. Naast titelverdediger en 13-voudig winnaar Stephane Peterhansel, zullen ook WRC-legendes Carlos Sainz en Sebastien Loeb en Cyril Despres – die de rally vijf keer wist te winnen bij de motoren – weer met een Peugeot voor de overwinning gaan strijden.

Loeb jaagt op eerste Dakar-zege

Van het viertal was negenvoudig WRC-kampioen Sebastien Loeb de afgelopen jaren regelmatig de snellere, maar een eerste Dakar-zege van de Fransman bleef door crashes en technische tegenslagen tot dusver uit. Dit jaar hoopt hij samen met vaste navigator Daniel Elena wel de rally af te kunnen sluiten op de hoogste trede van het podium.

“Over de snelheid ben ik wel tevreden, maar ik moet nog iets meer consistentie laten zien en dat om zien te buigen naar een overallzege,” aldus Loeb. “We weten dat we bij de top zitten en dat hebben we het hele jaar al bewezen in de Dakar Rally, de Silk Way Rally en de Rally van Marokko. We hebben echter nog maar zes Rally Raids achter ons liggen, wat betekent dat we vergeleken met de rest nog altijd wat ervaring tekort komen. De auto is echter beter geworden en ook Daniel en ik hebben vooruitgang geboekt. We zijn op elk vlak sterker geworden.”

Peterhansel wil Peugeot-project in stijl afsluiten

Om een kans te maken op de overwinning zal Loeb in januari eerst af moeten zien te rekenen met stalgenoot Stéphane Peterhansel, die ook na 13 zeges nog altijd honger heeft naar succes: “Het probleem is dat hoe meer je wint, des te meer je het wilt blijven doen,” aldus ‘Monsieur Dakar’. “Dit jaar zal het alleen maar specialer zijn, omdat het de 40e editie van de rally is en het mijn 29e deelname wordt. Of het mijn laatste deelname wordt? Dat zullen we moeten zien, maar het is voor ons alle vier het doel om Peugeot opnieuw te laten winnen om zo het project in ere af te kunnen sluiten.”

Het Dakar-team van Peugeot is aanstaande zondag ook in Valkenswaard aanwezig op de RTL GP Pre-proloog. Het Franse merk neemt onder andere de auto waarmee het afgelopen jaar de rally wist te winnen mee naar het Eurocircuit. Zelf ook aanwezig zijn op de RTL GP Pre-proloog? Bestel dan HIER je kaarten.

Foutloze Dixon doet uitstekende zaken met zege in Toronto
IndyCar
16 juli 2018
Chaos en spektakel in WTCR Race 3 op de Slovakiaring
WTCR
15 juli 2018
RTL GP: WTCR Portugal
WTCR
15 juli 2018
RTL GP: Rally Special Aflevering 8
Rally
15 juli 2018
Rast bezorgt Audi eerste DTM-zege van het seizoen, pechdag voor Frijns
DTM
15 juli 2018
Oriola en Tarquini winnen in Slowakije, pech voor Coronel
WTCR
15 juli 2018
Michelisz wint chaotische slotrace, Coronel 8e
WTCR
15 juli 2018
Tarquini herovert klassementsleiding met zege in Race 2
WTCR
14 juli 2018
Paffett domineert Race 1 in Zandvoort, Frijns 5e
DTM
14 juli 2018
Oriola pakt eerste WTCR-zege van het seizoen, Coronel 7e
WTCR
14 juli 2018
Hyundai domineert kwalificatie op Slovakiaring, Coronel 9e
WTCR
13 juli 2018
F1 voegt ook derde DRS-zone toe voor Duitse GP
13 juli 2018
Technisch team Mercedes op de schop, Costa en Ellis doen stapje terug
12 juli 2018
Frijns kijkt uit naar thuisrace op Zandvoort: “Podium zou mooi zijn”
DTM
12 juli 2018
Kubica onthult: “Had een F1-contract bij Ferrari voor 2012”
11 juli 2018
Horner: “Niveau Renault en Honda min of meer op gelijk hoogte”
11 juli 2018
Formule 1 overweegt huidig motorreglement toch te behouden na 2020
10 juli 2018
Vettel, Hamilton en Verstappen met identieke bandenkeuzes naar Hockenheim
10 juli 2018
Hamilton neemt uitspraken terug: "Zeggen allemaal wel eens stomme dingen"
09 juli 2018
Mercedes moet niet zo janken! | SLIPSTREAM
09 juli 2018
Bleekemolen wint in Canada: "Eindelijk weer een overwinning"
IMSA
09 juli 2018
Hinchcliffe wint in Iowa, Newgarden gokt en verliest
IndyCar
09 juli 2018
Van der Zande tweede in Canada, Bleekemolen wint GTD-klasse
IMSA
08 juli 2018