HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopTickets
Overig
Voor het eerst alle F1-coureurs lid van GPDA: “Fundamenteel voor toekomst van de sport”
Formule 1
13 december 2017

Voor het eerst in de historie van de Formule 1 zijn alle coureurs op de grid lid van de Grand Prix Drivers’ Association. GPDA-voorzitter Alexander Wurz heeft met trots het nieuws bekendgemaakt, en noemt het een belangrijke stap voor een betere toekomst van de Formule 1.

De GPDA is al jarenlang een soort rijdersbond die zich mengt in discussies over de toekomst van de sport en zo de stem van de Formule 1-coureurs is. Zo schreef de bond begin vorig jaar nog een open brief aan de Formule 1, waarin het ongenoegen van de coureurs werd geuit over de gang van zaken in de sport, de besluitvorming en bepaalde reglementswijzigingen. Het was echter een doorn in het oog van voorzitter Alexander Wurz en bestuursleden Sebastian Vettel en Romain Grosjean dat niet alle coureurs op de grid zich hadden aangesloten bij de GPDA. Zo waren onder andere Lewis Hamilton, Max Verstappen en Kimi Raikkonen geen lid. Daar is volgens Wurz nu echter verandering in gekomen.

“Voor misschien wel het eerst in de historie heeft de GPDA nu een 100% lidmaatschap,” laat een trotse Wurz weten. “Dus we kunnen terugkijken op een heel goed jaar. De Formule 1 gaat een periode in van evolutie, verandering en misschien wel een mate van beroering. Alle coureurs zijn zich er van bewust dat ze verenigd en vertegenwoordigd moeten zijn om die uitdaging aan te gaan en om te voorkomen dat politiek of machtspelletjes uiteindelijk de actie op de baan in de weg staan. De coureurs zijn ervan overtuigd dat eenheid fundamenteel is voor het succes van de sport.”

Geen show, maar sport

Met de komst van Liberty Media wordt de Formule 1 meer en meer gezien als entertainment en show, en niet meer zozeer als sport. Volgens Wurz is het echter belangrijk dat de sport de boventoon zal blijven voeren.

“De GPDA eist dat de sport het middelpunt van de aandacht blijft. Alle aanpassingen moeten dan ook gedaan worden met de beste bedoelingen voor de sport, en niet voor een individu. Dat verenigd de coureurs dan ook, om de Formule 1 de koningsklasse van de autosport te laten blijven. Wij zien de Formule 1 als sport, niet als show. Een coureur noemt zichzelf dan ook een sportman, en niet een showman. Uiteindelijk draait het namelijk nog altijd om dat ene menselijke verlangen om alsmaar sneller en hoger te gaan. We willen graag geweldige sport blijven zien. Als dat deel kan uitmaken van een show en een race-ervaring, zien wij dat als een pluspunt. Als de sport zelf niks is, zal alles daaromheen alleen maar duur, nep en irrelevant zijn. We hebben actie op de baan nodig, maar die mag niet kunstmatig gecreëerd worden.”

Aerodynamische aanpassingen

Volgens de GPDA is het belangrijk dat de aerodynamica van de F1-bolides wordt vereenvoudigd, waardoor ‘close racing’ een stuk makkelijker gecreëerd kan worden. Wurz is blij dat er door de regelmakers wordt geluisterd naar de GPDA: “De GPDA heeft al vaker aangegeven dat de actie op de baan verbeterd moet worden. Auto’s moeten dichter op elkaar kunnen rijden en de gevechten moeten authentieker worden. We zijn dan ook blij dat Libery en hun onderzoeksteam de suggestie van de GPDA ruim een jaar geleden volgt, waarin we hebben aangegeven dat we een concept wensen waarin de luchtstroom over de auto minder van invloed is op de aerodynamica om zo makkelijker dicht achter een andere auto te kunnen rijden.”

Penske onthult Acura DPi-livery voor IMSA-seizoen 2018
IMSA
22 januari 2018
VIDEO | LMP1-bolide Ginetta legt eerste meters af
WEC
22 januari 2018
Carlos Sainz in actie tijdens WK Rally Monte-Carlo
22 januari 2018
Actieclip Dakar 2018: Week 2
Dakar-Overig
22 januari 2018
Actieclip Dakar 2018: Week 1
Dakar-Overig
22 januari 2018
RTL GP: Terugblik Dakar 2018
Dakar-Overig
21 januari 2018
Dakar-zege droom die uitkomt voor Walkner: “Nooit verwacht dat ik echt kon winnen”
Dakar-Motor
21 januari 2018
Sainz: “Dit was de moeilijkste Dakar van mijn carrière”
Dakar-Auto
21 januari 2018
De reacties van de Nederlanders aan de finish
Dakar-Overig
21 januari 2018
"Wat een avontuur joh..."
Dakar-Truck
21 januari 2018
De winnaar van de Cool Tool-prijsvraag is...
Dakar-Overig
21 januari 2018
"Potverdorie wat was dit een heftige Dakar"
Dakar-Auto
21 januari 2018
Wevers: "Deze Dakar was niet normaal zwaar"
Dakar-Auto
21 januari 2018
Carlos Sainz wint voor de tweede keer de Dakar Rally
Dakar-Auto
21 januari 2018
Van den Goorbergh: "Dit was m'n laatste Dakar met de motor"
Dakar-Motor
21 januari 2018
Matthias Walkner wint Dakar 2018 bij de motoren
Dakar-Motor
21 januari 2018
RTL GP: Dakar Aflevering 15
Dakar-Overig
20 januari 2018
Dakar 2018: Etappe 14 in 3 minuten
Dakar-Overig
20 januari 2018
Mirjam Pol rijdt Dakar Rally met gebroken pols
Dakar-Motor
20 januari 2018
Drama voor Team De Rooy in voorlaatste Dakar-etappe
Dakar-Truck
20 januari 2018
Gebroeders Coronel helemaal gesloopt na voorlaatste etappe
Dakar-Auto
20 januari 2018
Ten Brinke: "Een grote knal en het was over'
Dakar-Auto
20 januari 2018
Nikolaev pakt derde Dakar-zege, Van Genugten wint laatste etappe
Dakar-Truck
20 januari 2018