HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopTickets
Overig
Voor het eerst alle F1-coureurs lid van GPDA: “Fundamenteel voor toekomst van de sport”
Formule 1
13 december 2017

Voor het eerst in de historie van de Formule 1 zijn alle coureurs op de grid lid van de Grand Prix Drivers’ Association. GPDA-voorzitter Alexander Wurz heeft met trots het nieuws bekendgemaakt, en noemt het een belangrijke stap voor een betere toekomst van de Formule 1.

De GPDA is al jarenlang een soort rijdersbond die zich mengt in discussies over de toekomst van de sport en zo de stem van de Formule 1-coureurs is. Zo schreef de bond begin vorig jaar nog een open brief aan de Formule 1, waarin het ongenoegen van de coureurs werd geuit over de gang van zaken in de sport, de besluitvorming en bepaalde reglementswijzigingen. Het was echter een doorn in het oog van voorzitter Alexander Wurz en bestuursleden Sebastian Vettel en Romain Grosjean dat niet alle coureurs op de grid zich hadden aangesloten bij de GPDA. Zo waren onder andere Lewis Hamilton, Max Verstappen en Kimi Raikkonen geen lid. Daar is volgens Wurz nu echter verandering in gekomen.

“Voor misschien wel het eerst in de historie heeft de GPDA nu een 100% lidmaatschap,” laat een trotse Wurz weten. “Dus we kunnen terugkijken op een heel goed jaar. De Formule 1 gaat een periode in van evolutie, verandering en misschien wel een mate van beroering. Alle coureurs zijn zich er van bewust dat ze verenigd en vertegenwoordigd moeten zijn om die uitdaging aan te gaan en om te voorkomen dat politiek of machtspelletjes uiteindelijk de actie op de baan in de weg staan. De coureurs zijn ervan overtuigd dat eenheid fundamenteel is voor het succes van de sport.”

Geen show, maar sport

Met de komst van Liberty Media wordt de Formule 1 meer en meer gezien als entertainment en show, en niet meer zozeer als sport. Volgens Wurz is het echter belangrijk dat de sport de boventoon zal blijven voeren.

“De GPDA eist dat de sport het middelpunt van de aandacht blijft. Alle aanpassingen moeten dan ook gedaan worden met de beste bedoelingen voor de sport, en niet voor een individu. Dat verenigd de coureurs dan ook, om de Formule 1 de koningsklasse van de autosport te laten blijven. Wij zien de Formule 1 als sport, niet als show. Een coureur noemt zichzelf dan ook een sportman, en niet een showman. Uiteindelijk draait het namelijk nog altijd om dat ene menselijke verlangen om alsmaar sneller en hoger te gaan. We willen graag geweldige sport blijven zien. Als dat deel kan uitmaken van een show en een race-ervaring, zien wij dat als een pluspunt. Als de sport zelf niks is, zal alles daaromheen alleen maar duur, nep en irrelevant zijn. We hebben actie op de baan nodig, maar die mag niet kunstmatig gecreëerd worden.”

Aerodynamische aanpassingen

Volgens de GPDA is het belangrijk dat de aerodynamica van de F1-bolides wordt vereenvoudigd, waardoor ‘close racing’ een stuk makkelijker gecreëerd kan worden. Wurz is blij dat er door de regelmakers wordt geluisterd naar de GPDA: “De GPDA heeft al vaker aangegeven dat de actie op de baan verbeterd moet worden. Auto’s moeten dichter op elkaar kunnen rijden en de gevechten moeten authentieker worden. We zijn dan ook blij dat Libery en hun onderzoeksteam de suggestie van de GPDA ruim een jaar geleden volgt, waarin we hebben aangegeven dat we een concept wensen waarin de luchtstroom over de auto minder van invloed is op de aerodynamica om zo makkelijker dicht achter een andere auto te kunnen rijden.”

Hypersofts verreweg het meest in trek voor GP Mexico
16 oktober 2018
In de voetsporen van Michael Schumacher | SLIPSTREAM
16 oktober 2018
Arrivabene: Kwestie van tijd voordat Vettel wereldkampioen wordt met Ferrari
16 oktober 2018
Niki Lauda mag ziekenhuis binnenkort verlaten
16 oktober 2018
RTL GP Magazine Aflevering 6
14 oktober 2018
RTL GP: WTCR China Wuhan
WTCR
14 oktober 2018
RTL GP: Dakar Series Desafio Inca
Dakar-Overig
14 oktober 2018
Paffett pakt DTM-titel ondanks 6e zege op rij voor Rast
DTM
14 oktober 2018
Bleekemolen voor het tweede jaar op rij North-American Endurance-kampioen
IMSA
14 oktober 2018
Lopez, Kobayashi en Conway pakten eerste zege van het seizoen in Fuji
WEC
14 oktober 2018
Porsche wint Petit Le Mans in GTLM, Corvette pakt rijderstitel
IMSA
14 oktober 2018
Renger van der Zande wint Petit Le Mans na waanzinnige ontknoping
IMSA
14 oktober 2018
Mick Schumacher grijpt Europese Formule 3-titel
Formule 3
13 oktober 2018
Rast pakt vijfde zege op rij, Frijns knap 2e
DTM
13 oktober 2018
Toyota en Aston Martin op Pole voor 6u van Fuji
WEC
13 oktober 2018
FIA geeft groen licht voor achterlichten, reglementswijzigingen en F1-kalender
12 oktober 2018
WRT in 2019 als klantenteam van Audi in de DTM
DTM
12 oktober 2018
Russell debuteert in 2019 met Williams in Formule 1
12 oktober 2018
Assen en Zolder op vernieuwde DTM-kalender voor 2019
DTM
12 oktober 2018
Bleekemolen jaagt op Endurance-titel: "Het wordt een spannend gevecht"
IMSA
11 oktober 2018
Van der Zande: "We zijn hier alleen om te winnen"
IMSA
11 oktober 2018
Aston Martin vanaf 2019 vertegenwoordigd in DTM
DTM
11 oktober 2018
Rinus van Kalmthout op weg naar de Indy 500! | SLIPSTREAM
IndyCar
11 oktober 2018