HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopTickets
Overig
Voor het eerst alle F1-coureurs lid van GPDA: “Fundamenteel voor toekomst van de sport”
Formule 1
13 december 2017

Voor het eerst in de historie van de Formule 1 zijn alle coureurs op de grid lid van de Grand Prix Drivers’ Association. GPDA-voorzitter Alexander Wurz heeft met trots het nieuws bekendgemaakt, en noemt het een belangrijke stap voor een betere toekomst van de Formule 1.

De GPDA is al jarenlang een soort rijdersbond die zich mengt in discussies over de toekomst van de sport en zo de stem van de Formule 1-coureurs is. Zo schreef de bond begin vorig jaar nog een open brief aan de Formule 1, waarin het ongenoegen van de coureurs werd geuit over de gang van zaken in de sport, de besluitvorming en bepaalde reglementswijzigingen. Het was echter een doorn in het oog van voorzitter Alexander Wurz en bestuursleden Sebastian Vettel en Romain Grosjean dat niet alle coureurs op de grid zich hadden aangesloten bij de GPDA. Zo waren onder andere Lewis Hamilton, Max Verstappen en Kimi Raikkonen geen lid. Daar is volgens Wurz nu echter verandering in gekomen.

“Voor misschien wel het eerst in de historie heeft de GPDA nu een 100% lidmaatschap,” laat een trotse Wurz weten. “Dus we kunnen terugkijken op een heel goed jaar. De Formule 1 gaat een periode in van evolutie, verandering en misschien wel een mate van beroering. Alle coureurs zijn zich er van bewust dat ze verenigd en vertegenwoordigd moeten zijn om die uitdaging aan te gaan en om te voorkomen dat politiek of machtspelletjes uiteindelijk de actie op de baan in de weg staan. De coureurs zijn ervan overtuigd dat eenheid fundamenteel is voor het succes van de sport.”

Geen show, maar sport

Met de komst van Liberty Media wordt de Formule 1 meer en meer gezien als entertainment en show, en niet meer zozeer als sport. Volgens Wurz is het echter belangrijk dat de sport de boventoon zal blijven voeren.

“De GPDA eist dat de sport het middelpunt van de aandacht blijft. Alle aanpassingen moeten dan ook gedaan worden met de beste bedoelingen voor de sport, en niet voor een individu. Dat verenigd de coureurs dan ook, om de Formule 1 de koningsklasse van de autosport te laten blijven. Wij zien de Formule 1 als sport, niet als show. Een coureur noemt zichzelf dan ook een sportman, en niet een showman. Uiteindelijk draait het namelijk nog altijd om dat ene menselijke verlangen om alsmaar sneller en hoger te gaan. We willen graag geweldige sport blijven zien. Als dat deel kan uitmaken van een show en een race-ervaring, zien wij dat als een pluspunt. Als de sport zelf niks is, zal alles daaromheen alleen maar duur, nep en irrelevant zijn. We hebben actie op de baan nodig, maar die mag niet kunstmatig gecreëerd worden.”

Aerodynamische aanpassingen

Volgens de GPDA is het belangrijk dat de aerodynamica van de F1-bolides wordt vereenvoudigd, waardoor ‘close racing’ een stuk makkelijker gecreëerd kan worden. Wurz is blij dat er door de regelmakers wordt geluisterd naar de GPDA: “De GPDA heeft al vaker aangegeven dat de actie op de baan verbeterd moet worden. Auto’s moeten dichter op elkaar kunnen rijden en de gevechten moeten authentieker worden. We zijn dan ook blij dat Libery en hun onderzoeksteam de suggestie van de GPDA ruim een jaar geleden volgt, waarin we hebben aangegeven dat we een concept wensen waarin de luchtstroom over de auto minder van invloed is op de aerodynamica om zo makkelijker dicht achter een andere auto te kunnen rijden.”

Vandoorne; “Dit was de ergste vrijdag van m’n carrière”
20 juli 2018
Verstappen positief: “Het ging beter dan verwacht”
Verstappen
20 juli 2018
Verstappen ondanks problemen de snelste in tweede vrije training
20 juli 2018
F1 komt met 18 inch velgen en verbod op bandenwarmers vanaf 2021
20 juli 2018
Ricciardo als snelste van start in Hockenheim, Verstappen 3e
20 juli 2018
Ricciardo zal Duitse GP achteraan moeten aanvangen
20 juli 2018
Mercedes bevestigt Bottas voor 2019
20 juli 2018
Magnussen vergelijkt Alonso met Neymar: “Hij overdrijft nogal”
19 juli 2018
LMP1-privateers krijgen steuntje in de rug voor Silverstone
WEC
19 juli 2018
Hamilton zet handtekening onder nieuw tweejarig Mercedes-contract
19 juli 2018
Heeft de Formule 1 te veel races per seizoen? | SLIPSTREAM
18 juli 2018
Miami beslist volgende week over 20-jarige F1-deal
18 juli 2018
F2-team Trident zet geschorste Ferrucci aan de kant
Formule 2
18 juli 2018
BMW bevestigt Catsburg voor 24u van Spa
Endurance Series
18 juli 2018
Mallya wil Ocon en Perez ook voor 2019 behouden
18 juli 2018
IndyCar in 2019 terug naar Laguna Seca
IndyCar
17 juli 2018
Achter de schermen bij Porsches recordronde op de Norcschleife
WEC
17 juli 2018
Ferrari met meer ultrasofts naar Hongaarse GP
17 juli 2018
Renault-teambaas: Minder races op F1-kalender veel beter voor de sport
16 juli 2018
Coronel tankt vertrouwen in “beste weekend van het jaar”
WTCR
16 juli 2018
Van Kalmthout domineert in Toronto: “Een absoluut topweekend”
Formulewagens
16 juli 2018
Foutloze Dixon doet uitstekende zaken met zege in Toronto
IndyCar
16 juli 2018
Chaos en spektakel in WTCR Race 3 op de Slovakiaring
WTCR
15 juli 2018