HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopTickets
Overig
Voor het eerst alle F1-coureurs lid van GPDA: “Fundamenteel voor toekomst van de sport”
Formule 1
13 december 2017

Voor het eerst in de historie van de Formule 1 zijn alle coureurs op de grid lid van de Grand Prix Drivers’ Association. GPDA-voorzitter Alexander Wurz heeft met trots het nieuws bekendgemaakt, en noemt het een belangrijke stap voor een betere toekomst van de Formule 1.

De GPDA is al jarenlang een soort rijdersbond die zich mengt in discussies over de toekomst van de sport en zo de stem van de Formule 1-coureurs is. Zo schreef de bond begin vorig jaar nog een open brief aan de Formule 1, waarin het ongenoegen van de coureurs werd geuit over de gang van zaken in de sport, de besluitvorming en bepaalde reglementswijzigingen. Het was echter een doorn in het oog van voorzitter Alexander Wurz en bestuursleden Sebastian Vettel en Romain Grosjean dat niet alle coureurs op de grid zich hadden aangesloten bij de GPDA. Zo waren onder andere Lewis Hamilton, Max Verstappen en Kimi Raikkonen geen lid. Daar is volgens Wurz nu echter verandering in gekomen.

“Voor misschien wel het eerst in de historie heeft de GPDA nu een 100% lidmaatschap,” laat een trotse Wurz weten. “Dus we kunnen terugkijken op een heel goed jaar. De Formule 1 gaat een periode in van evolutie, verandering en misschien wel een mate van beroering. Alle coureurs zijn zich er van bewust dat ze verenigd en vertegenwoordigd moeten zijn om die uitdaging aan te gaan en om te voorkomen dat politiek of machtspelletjes uiteindelijk de actie op de baan in de weg staan. De coureurs zijn ervan overtuigd dat eenheid fundamenteel is voor het succes van de sport.”

Geen show, maar sport

Met de komst van Liberty Media wordt de Formule 1 meer en meer gezien als entertainment en show, en niet meer zozeer als sport. Volgens Wurz is het echter belangrijk dat de sport de boventoon zal blijven voeren.

“De GPDA eist dat de sport het middelpunt van de aandacht blijft. Alle aanpassingen moeten dan ook gedaan worden met de beste bedoelingen voor de sport, en niet voor een individu. Dat verenigd de coureurs dan ook, om de Formule 1 de koningsklasse van de autosport te laten blijven. Wij zien de Formule 1 als sport, niet als show. Een coureur noemt zichzelf dan ook een sportman, en niet een showman. Uiteindelijk draait het namelijk nog altijd om dat ene menselijke verlangen om alsmaar sneller en hoger te gaan. We willen graag geweldige sport blijven zien. Als dat deel kan uitmaken van een show en een race-ervaring, zien wij dat als een pluspunt. Als de sport zelf niks is, zal alles daaromheen alleen maar duur, nep en irrelevant zijn. We hebben actie op de baan nodig, maar die mag niet kunstmatig gecreëerd worden.”

Aerodynamische aanpassingen

Volgens de GPDA is het belangrijk dat de aerodynamica van de F1-bolides wordt vereenvoudigd, waardoor ‘close racing’ een stuk makkelijker gecreëerd kan worden. Wurz is blij dat er door de regelmakers wordt geluisterd naar de GPDA: “De GPDA heeft al vaker aangegeven dat de actie op de baan verbeterd moet worden. Auto’s moeten dichter op elkaar kunnen rijden en de gevechten moeten authentieker worden. We zijn dan ook blij dat Libery en hun onderzoeksteam de suggestie van de GPDA ruim een jaar geleden volgt, waarin we hebben aangegeven dat we een concept wensen waarin de luchtstroom over de auto minder van invloed is op de aerodynamica om zo makkelijker dicht achter een andere auto te kunnen rijden.”

Corvette bevestigt Fassler en Rockenfeller voor Le Mans
Le Mans
19 april 2018
Turvey maakt LMP1 line-up Manor compleet
WEC
18 april 2018
Ook Ricciardo en Coulthard naar Jumbo Racedagen op Zandvoort
Verstappen
18 april 2018
Ferrari met agressieve bandenkeuze naar Azerbeidzjan
17 april 2018
FIA schrapt MGU-H en werkt aan spectaculairdere F1-motoren vanaf 2021
17 april 2018
FIA verhoogt brandstoflimiet voor F1-races vanaf 2019
17 april 2018
De GP van China: De statistieken op een rij
17 april 2018
Doornbos treft schikking met ‘sponsor’ Muermans
17 april 2018
Lompe Verstappen heeft de zege weggegooid! | SLIPSTREAM
16 april 2018
RTL GP Uitzendschema
16 april 2018
Highlights | IndyCar Grand Prix van Long Beach
IndyCar
16 april 2018
Dominante Rossi slaat dubbelslag met zege in Long Beach
IndyCar
16 april 2018
RTL GP: WTCR Marokko
WTCR
15 april 2018
RTL GP: Rally Special Aflevering 3
15 april 2018
Ricciardo: “Fantastische beloning voor het harde werk van de monteurs"
15 april 2018
WTCR Marrakesh bij RTL GP
WTCR
15 april 2018
Hamilton na “rampzalig” weekend: “We presteren ondermaats”
15 april 2018
Marko: “Verstappen heeft een overwinning weggegeven”
Verstappen
15 april 2018
Vettel ziet race verpest worden: “Verstappen bood meteen z’n excuses aan”
15 april 2018
LIVESTREAM | ELMS 4 uur van Paul Ricard
ELMS
15 april 2018
Verstappen trekt boetekleed aan: “Dit was mijn schuld”
Verstappen
15 april 2018
WK-stand na de GP van China
15 april 2018
Ricciardo knokt zich naar fraaie zege in China, Verstappen verspeelt podiumfinish
15 april 2018