HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopTickets
Overig
Formule 1 overweegt grid girls af te schaffen
Formule 1
15 december 2017

De grid girls in de Formule 1 behoren binnenkort misschien tot het verleden. De nieuwe Formule 1-eigenaren onderzoeken of de schaars geklede dames op de grid nog wel van deze tijd zijn.

Al sinds jaar en dag maken de grid girls deel uit van het Formule 1-circus. De dames staan voorafgaande aan de race op de grid, maar verrichten gedurende het weekend bijvoorbeeld ook pr-activiteiten voor sponsoren en vormen na afloop van de race een erehaag voor de coureurs die naar het podium mogen. De laatste jaren komt er echter ook steeds meer kritiek op het gebruik van de modellen. De grid girls zouden als te seksistisch worden ervaren en voor een verkeerde verhouding tussen man en vrouw in de F1-paddock zorgen. De nieuwe F1-eigenaren laten dan ook weten dat ze onderzoeken of de grid girls nog wel van deze tijd zijn.

“We proberen alle betrokken partijen te respecteren,” aldus Formule 1’s managing director Ross Brawn tegen de BBC. De Brit erkent dat het een gevoelig onderwerp is: “Er zijn een hoop mensen die de grid girls als traditie zien, maar er zijn ook mensen die vinden dat het een beetje gedateerd is. Daar kijken we nu dan ook naar.”

F1-baas Chase Carey geeft toe dat het wel of niet gebruiken van grid girls niet een van de grootste probleemstukken is waar de F1 momenteel mee kampt, maar dat er wel naar gekeken moet worden: “We proberen nu gewoon zoveel mogelijk verschillende meningen te verzamelen, om daarna een besluit te kunnen nemen dat het beste is voor de sport. Op het lijstje problemen waar we tegenaan lopen staat dit onderwerp niet echt bovenaan, met alle respect. Maar is het iets van het verleden, of is dit iets wat de Formule 1 onderscheid en ook deel moet uitmaken van de toekomst?”

"Het hoort er wel een beetje bij"

Red Bull-teambaas Christian Horner ziet zelf geen probleem in het behoud van de grid girls, en laat weten dat vrouwen juist een steeds prominentere rol krijgen in de koningsklasse van de autosport: “De grid girls voegen glamour toe aan de sport. In Monaco hadden we al eens grid boys, en dat werd bekritiseerd. In Oostenrijk hadden we kinderen naast de coureurs lopen, en ook dat werd bekritiseerd. Je zult nooit iedereen tevreden stellen in deze tijd, dus we moeten voor alles open staan. Feit is wel dat vrouwen een steeds belangrijkere rol spelen in de F1. In ons eigen team hebben we bijvoorbeeld een hoop vrouwen op hoge posities en kijk naar Claire Williams. Als kersvers moeder blijft ze gewoon het F1-team van Williams runnen.”

Ook Red Bull-coureur Daniel Ricciardo ziet geen probleem: “Ik vind het wel cool en ik heb er niets op tegen. Je bent er mee opgegroeid. Het hoort wel een beetje bij de aantrekkingskracht van de sport.”

Corvette bevestigt Fassler en Rockenfeller voor Le Mans
Le Mans
19 april 2018
Turvey maakt LMP1 line-up Manor compleet
WEC
18 april 2018
Ook Ricciardo en Coulthard naar Jumbo Racedagen op Zandvoort
Verstappen
18 april 2018
Ferrari met agressieve bandenkeuze naar Azerbeidzjan
17 april 2018
FIA schrapt MGU-H en werkt aan spectaculairdere F1-motoren vanaf 2021
17 april 2018
FIA verhoogt brandstoflimiet voor F1-races vanaf 2019
17 april 2018
De GP van China: De statistieken op een rij
17 april 2018
Doornbos treft schikking met ‘sponsor’ Muermans
17 april 2018
Lompe Verstappen heeft de zege weggegooid! | SLIPSTREAM
16 april 2018
RTL GP Uitzendschema
16 april 2018
Highlights | IndyCar Grand Prix van Long Beach
IndyCar
16 april 2018
Dominante Rossi slaat dubbelslag met zege in Long Beach
IndyCar
16 april 2018
RTL GP: WTCR Marokko
WTCR
15 april 2018
RTL GP: Rally Special Aflevering 3
15 april 2018
Ricciardo: “Fantastische beloning voor het harde werk van de monteurs"
15 april 2018
WTCR Marrakesh bij RTL GP
WTCR
15 april 2018
Hamilton na “rampzalig” weekend: “We presteren ondermaats”
15 april 2018
Marko: “Verstappen heeft een overwinning weggegeven”
Verstappen
15 april 2018
Vettel ziet race verpest worden: “Verstappen bood meteen z’n excuses aan”
15 april 2018
LIVESTREAM | ELMS 4 uur van Paul Ricard
ELMS
15 april 2018
Verstappen trekt boetekleed aan: “Dit was mijn schuld”
Verstappen
15 april 2018
WK-stand na de GP van China
15 april 2018
Ricciardo knokt zich naar fraaie zege in China, Verstappen verspeelt podiumfinish
15 april 2018