HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopTickets
Overig
Marchionne: “Tweede seizoenshelft was beschamend voor Ferrari”
Formule 1
20 december 2017

Ferrari-president Sergio Marchionne verwacht dat zijn team een stuk sterker aan de start zal staan van het nieuwe seizoen. De Italiaan denkt dat het team, maar ook in het bijzonder Sebastian Vettel veel heeft geleerd van het afgelopen seizoen.

Na een sterke winter kon Ferrari afgelopen jaar lang de strijd met Mercedes aangaan om de wereldtitel. Halverwege het seizoen ging Vettel zelfs aan de leiding van het kampioenschap. Drie rampzalige raceweekenden op rij in Singapore, Maleisië en Japan hebben Ferrari en Vettel echter veel punten gekost. Ferrari-president Sergio Marchionne denkt dat z’n team daar de titelstrijd heeft verloren, maar dat de Scuderia er veel van heeft geleerd.

“Als je ziet waar we begonnen in 2016 hebben we grote stappen gemaakt,” aldus Marchionne tijdens de jaarlijkse kerstlunch van Ferrari. “De tweede helft van het seizoen was echter beschamend en niet plezierig. Zonder de races in Azië zou Vettel de wereldtitel hebben gewonnen. De tweede plek is geen goed resultaat. Het is de schild van het team en van de coureurs, maar we moeten vooruitkijken en leren van onze fouten. Het is bijvoorbeeld duidelijk dat we onze motor moeten verbeteren. Daar hebben we afgelopen seizoen dan ook het nodige veranderd en we hebben nog meer wijzigingen in petto.”

“De laatste zes maanden hebben we veel geleerd. Het is het belangrijkste dat we nu vooruit proberen te kijken. Ik ben er heilig van overtuigd dat we volgend jaar competitief kunnen zijn. Ik verwacht veel meer van dit team in 2018.”

"Vettel heeft geleerd emoties in bedwang te houden"

“Soms lijkt Sebastian wel uit Zuid-Italië te komen. Hij is zeer emotioneel, maar in die momenten van woede zie ik geen breekbaarheid. Ik zie karakter. Hij heeft het dit jaar een aantal keren laten zien, maar ik denk dat hij er van geleerd heeft. Sebastian is iemand die ontzettend veel studeert en ook zichzelf bestudeerd. Ik denk dan ook dat we komend jaar minder van z’n emotionele kant gaan zien. Hij heeft genoeg geleerd, en daarnaast denk ik ook dat er genoeg momenten waren waarop hij het recht had om geïrriteerd te raken. Ik blijf erop hameren dat we onze coureurs een auto moeten kunnen geven waarmee ze om de wereldtitel moeten kunnen strijden. In 2016 waren we daar niet in geslaagd, maar afgelopen jaar hebben we grote stappen gemaakt. Van nu af aan is met het een competitieve auto dan ook aan de coureurs. En Vettel weet dat maar al te goed.”

"Raikkonen nog altijd een geweldig coureur"

Ook Kimi Raikkonen kan rekenen op het vertrouwen van Marchionne, ondanks het feit dat hij zich eerder al vaker kritisch heeft uitgelaten over de Fin: “Als Kimi op z’n best presteert is het fantastisch om hem aan het werk te zien. Hij is ontzettend  koel, maar soms lijkt het erop alsof hij een soort van pauze neemt. We moeten leren begrijpen wat we kunnen doen om hem overal te laten presteren zoals hij dit jaar deed in Monaco. Ik ben het niet eens met mensen die vinden dat het beste er wel af is. Hij is nog altijd een geweldig coureur.”

Vandoorne; “Dit was de ergste vrijdag van m’n carrière”
20 juli 2018
Verstappen positief: “Het ging beter dan verwacht”
Verstappen
20 juli 2018
Verstappen ondanks problemen de snelste in tweede vrije training
20 juli 2018
F1 komt met 18 inch velgen en verbod op bandenwarmers vanaf 2021
20 juli 2018
Ricciardo als snelste van start in Hockenheim, Verstappen 3e
20 juli 2018
Ricciardo zal Duitse GP achteraan moeten aanvangen
20 juli 2018
Mercedes bevestigt Bottas voor 2019
20 juli 2018
Magnussen vergelijkt Alonso met Neymar: “Hij overdrijft nogal”
19 juli 2018
LMP1-privateers krijgen steuntje in de rug voor Silverstone
WEC
19 juli 2018
Hamilton zet handtekening onder nieuw tweejarig Mercedes-contract
19 juli 2018
Heeft de Formule 1 te veel races per seizoen? | SLIPSTREAM
18 juli 2018
Miami beslist volgende week over 20-jarige F1-deal
18 juli 2018
F2-team Trident zet geschorste Ferrucci aan de kant
Formule 2
18 juli 2018
BMW bevestigt Catsburg voor 24u van Spa
Endurance Series
18 juli 2018
Mallya wil Ocon en Perez ook voor 2019 behouden
18 juli 2018
IndyCar in 2019 terug naar Laguna Seca
IndyCar
17 juli 2018
Achter de schermen bij Porsches recordronde op de Norcschleife
WEC
17 juli 2018
Ferrari met meer ultrasofts naar Hongaarse GP
17 juli 2018
Renault-teambaas: Minder races op F1-kalender veel beter voor de sport
16 juli 2018
Coronel tankt vertrouwen in “beste weekend van het jaar”
WTCR
16 juli 2018
Van Kalmthout domineert in Toronto: “Een absoluut topweekend”
Formulewagens
16 juli 2018
Foutloze Dixon doet uitstekende zaken met zege in Toronto
IndyCar
16 juli 2018
Chaos en spektakel in WTCR Race 3 op de Slovakiaring
WTCR
15 juli 2018