HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopTickets
Overig
Marchionne: “Tweede seizoenshelft was beschamend voor Ferrari”
Formule 1
20 december 2017

Ferrari-president Sergio Marchionne verwacht dat zijn team een stuk sterker aan de start zal staan van het nieuwe seizoen. De Italiaan denkt dat het team, maar ook in het bijzonder Sebastian Vettel veel heeft geleerd van het afgelopen seizoen.

Na een sterke winter kon Ferrari afgelopen jaar lang de strijd met Mercedes aangaan om de wereldtitel. Halverwege het seizoen ging Vettel zelfs aan de leiding van het kampioenschap. Drie rampzalige raceweekenden op rij in Singapore, Maleisië en Japan hebben Ferrari en Vettel echter veel punten gekost. Ferrari-president Sergio Marchionne denkt dat z’n team daar de titelstrijd heeft verloren, maar dat de Scuderia er veel van heeft geleerd.

“Als je ziet waar we begonnen in 2016 hebben we grote stappen gemaakt,” aldus Marchionne tijdens de jaarlijkse kerstlunch van Ferrari. “De tweede helft van het seizoen was echter beschamend en niet plezierig. Zonder de races in Azië zou Vettel de wereldtitel hebben gewonnen. De tweede plek is geen goed resultaat. Het is de schild van het team en van de coureurs, maar we moeten vooruitkijken en leren van onze fouten. Het is bijvoorbeeld duidelijk dat we onze motor moeten verbeteren. Daar hebben we afgelopen seizoen dan ook het nodige veranderd en we hebben nog meer wijzigingen in petto.”

“De laatste zes maanden hebben we veel geleerd. Het is het belangrijkste dat we nu vooruit proberen te kijken. Ik ben er heilig van overtuigd dat we volgend jaar competitief kunnen zijn. Ik verwacht veel meer van dit team in 2018.”

"Vettel heeft geleerd emoties in bedwang te houden"

“Soms lijkt Sebastian wel uit Zuid-Italië te komen. Hij is zeer emotioneel, maar in die momenten van woede zie ik geen breekbaarheid. Ik zie karakter. Hij heeft het dit jaar een aantal keren laten zien, maar ik denk dat hij er van geleerd heeft. Sebastian is iemand die ontzettend veel studeert en ook zichzelf bestudeerd. Ik denk dan ook dat we komend jaar minder van z’n emotionele kant gaan zien. Hij heeft genoeg geleerd, en daarnaast denk ik ook dat er genoeg momenten waren waarop hij het recht had om geïrriteerd te raken. Ik blijf erop hameren dat we onze coureurs een auto moeten kunnen geven waarmee ze om de wereldtitel moeten kunnen strijden. In 2016 waren we daar niet in geslaagd, maar afgelopen jaar hebben we grote stappen gemaakt. Van nu af aan is met het een competitieve auto dan ook aan de coureurs. En Vettel weet dat maar al te goed.”

"Raikkonen nog altijd een geweldig coureur"

Ook Kimi Raikkonen kan rekenen op het vertrouwen van Marchionne, ondanks het feit dat hij zich eerder al vaker kritisch heeft uitgelaten over de Fin: “Als Kimi op z’n best presteert is het fantastisch om hem aan het werk te zien. Hij is ontzettend  koel, maar soms lijkt het erop alsof hij een soort van pauze neemt. We moeten leren begrijpen wat we kunnen doen om hem overal te laten presteren zoals hij dit jaar deed in Monaco. Ik ben het niet eens met mensen die vinden dat het beste er wel af is. Hij is nog altijd een geweldig coureur.”

Corvette bevestigt Fassler en Rockenfeller voor Le Mans
Le Mans
19 april 2018
Turvey maakt LMP1 line-up Manor compleet
WEC
18 april 2018
Ook Ricciardo en Coulthard naar Jumbo Racedagen op Zandvoort
Verstappen
18 april 2018
Ferrari met agressieve bandenkeuze naar Azerbeidzjan
17 april 2018
FIA schrapt MGU-H en werkt aan spectaculairdere F1-motoren vanaf 2021
17 april 2018
FIA verhoogt brandstoflimiet voor F1-races vanaf 2019
17 april 2018
De GP van China: De statistieken op een rij
17 april 2018
Doornbos treft schikking met ‘sponsor’ Muermans
17 april 2018
Lompe Verstappen heeft de zege weggegooid! | SLIPSTREAM
16 april 2018
RTL GP Uitzendschema
16 april 2018
Highlights | IndyCar Grand Prix van Long Beach
IndyCar
16 april 2018
Dominante Rossi slaat dubbelslag met zege in Long Beach
IndyCar
16 april 2018
RTL GP: WTCR Marokko
WTCR
15 april 2018
RTL GP: Rally Special Aflevering 3
15 april 2018
Ricciardo: “Fantastische beloning voor het harde werk van de monteurs"
15 april 2018
WTCR Marrakesh bij RTL GP
WTCR
15 april 2018
Hamilton na “rampzalig” weekend: “We presteren ondermaats”
15 april 2018
Marko: “Verstappen heeft een overwinning weggegeven”
Verstappen
15 april 2018
Vettel ziet race verpest worden: “Verstappen bood meteen z’n excuses aan”
15 april 2018
LIVESTREAM | ELMS 4 uur van Paul Ricard
ELMS
15 april 2018
Verstappen trekt boetekleed aan: “Dit was mijn schuld”
Verstappen
15 april 2018
WK-stand na de GP van China
15 april 2018
Ricciardo knokt zich naar fraaie zege in China, Verstappen verspeelt podiumfinish
15 april 2018