HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopTickets
Overig
WEC-baas reageert op kritiek: “Verplaatsen race voor Alonso een logische keuze”
Endurance
10 februari 2018

FIA WEC-baas Gerard Neveu heeft gereageerd op de kritiek over het verplaatsen van de 6 uur van Fuji naar 14 oktober. De race is een week naar voren gehaald om Fernando Alonso deel te kunnen laten nemen aan de thuisrace van Toyota, maar daardoor komen een aantal coureurs die het WEC dit jaar combineren met het Amerikaanse IMSA-kampioenschap wel in de problemen.

De 6 uur van Fuji stond aanvankelijk op de planning voor zondag 21 oktober, de dag waarop ook de Grand Prix van Amerika zal worden verreden. Fernando Alonso, die het F1-seizoen dit jaar combineert met een nieuw avontuur in het WEC, moest daardoor uitgerekend de thuisrace van Toyota in Japan overslaan, waarop het WEC vrijdag bekend heeft gemaakt dat de race speciaal voor Alonso een week naar voren zal worden gehaald. In het weekend van 13 en 14 oktober zal echter ook de Petit Le Mans van het Amerikaanse IMSA-kampioenschap worden verreden, waardoor een aantal coureurs die beide kampioenschappen combineren dit jaar zoals Renger van der Zande, Nick Catsburg, Augusto Farfus en Mike Conway één van de races moeten missen.

“We proberen altijd de belangen van het kampioenschap te behartigen. Dat staat altijd voorop wanneer we een dergelijke keuze maken,” aldus WEC-baas Gerard Neveu. “Hoe zouden we het kunnen verantwoorden dat we iemand als Fernando Alonso voor Toyota in ons paddock rond hebben lopen, maar zonder hem naar Japan gaan voor de thuisrace van Toyota? Alonso strijdt dit jaar voor het wereldkampioenschap, maar om dat te willen winnen zal hij geen enkele race mogen missen. Voor ons was het dan ook een logische keuze. De Japanse fans zullen heel blij zijn.”

Neveu zegt het te betreuren dat de nieuwe datum voor de race in Fuji een aantal coureurs met een probleem opzadelt: “We moeten de belangen van het kampioenschap vooropstellen, en dat doen we door  een race in Japan mét Alonso. We weten dat dit moeilijk te accepteren is voor coureurs die nu teleurgesteld zijn, maar uiteindelijk was dit besluit voor ons het meest logische. Ik hoop dat de coureurs die in Amerika racen een oplossing kunnen vinden, maar er was geen ander weekend waar we de race naartoe konden verplaatsen.”

Als één van de mogelijke oplossingen hoopt Neveu op een nieuwe datum voor de Petit Le Mans: “Ik hoop dat de IMSA een manier kan vinden om de race op Road Atlanta te verplaatsen. Wij hebben het al eerder gedaan en laten zien dat het mogelijk is. We hebben ze weken geleden al ingelicht over dit besluit en ze hadden het volste begrip voor deze keuze. Ze begrijpen namelijk ook wel hoeveel toegevoegde waarde een coureur kan hebben.”

IMSA: "Verplaatsen Petit Le Mans geen optie"

Een woordvoerder van het IMSA-kampioenschap heeft laten weten dat het verplaatsen van de Petit Le Mans geen optie is: “Door een aantal factoren zoals de tv-uitzending, het eindejaarsbanket van de IMSA dat in hetzelfde weekend wordt georganiseerd en logistieke zaken voor teams en fabrikanten die al lang geregeld zijn hebben we geconstateerd dat er te veel hordes zijn om de race te verplaatsen. De Petit Le Mans op Road Atlanta zal dan ook volgens schema in het weekend van 10 tot 13 oktober worden verreden.”

 

Red Bull domineert eerste vrije training in Monaco
24 mei 2018
Bottas eert Hakkinen met bijzonder helmontwerp in Monaco
24 mei 2018
Red Bull wil jubileum in stijl vieren in Monaco
23 mei 2018
Red Bull de grote favoriet in Monaco! | SLIPSTREAM
22 mei 2018
Vernay wint in Zandvoort, Ehrlacher pakt WK-leiding
WTCR
22 mei 2018
Comte bezorgt Peugeot allereerste WTCR-zege
WTCR
22 mei 2018
Vernay pakt overtuigende zege in Race 3, Coronel valt uit
WTCR
21 mei 2018
Mercedes maakt zich “ernstige zorgen” voor GP-weekend Monaco
21 mei 2018
Comte bezorgt Peugeot allereerste WTCR-zege op Zandvoort
WTCR
21 mei 2018
Verstappen en Ricciardo trappen lol op Zandvoort
Verstappen
21 mei 2018
Vernay snelste in tweede WTCR-kwalificatie op Zandvoort
WTCR
21 mei 2018
Ed Carpenter voor de derde keer op pole voor Indy 500
IndyCar
21 mei 2018
Ehrlacher wint op bomvol Circuit Zandvoort
WTCR
20 mei 2018
Neuville pakt WK-leiding na zege in Portugal
WRC
20 mei 2018
Muller vliegt de vangrails in op Circuit Zandvoort
WTCR
20 mei 2018
Ehrlacher wint openingsrace in Zandvoort, Coronel 7e
WTCR
20 mei 2018
European Le Mans Series - Monza
ELMS
20 mei 2018
Paffett wint Race 2 op Lausitzring, Frijns pakt eerste punt
DTM
20 mei 2018
Huff op pole voor Race 1 in Zandvoort, Coronel 8e
WTCR
20 mei 2018
Hinchcliffe grijpt naast startbewijs voor Indy 500
IndyCar
20 mei 2018
Mortara pakt zege na incidentrijke race op de Lausitzring
DTM
19 mei 2018
RTL GP Uitzendschema
18 mei 2018
Dakar 2019 wordt geheel in Peru verreden
Dakar-Overig
18 mei 2018