HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopTickets
Overig
WEC-baas reageert op kritiek: “Verplaatsen race voor Alonso een logische keuze”
Endurance
10 februari 2018

FIA WEC-baas Gerard Neveu heeft gereageerd op de kritiek over het verplaatsen van de 6 uur van Fuji naar 14 oktober. De race is een week naar voren gehaald om Fernando Alonso deel te kunnen laten nemen aan de thuisrace van Toyota, maar daardoor komen een aantal coureurs die het WEC dit jaar combineren met het Amerikaanse IMSA-kampioenschap wel in de problemen.

De 6 uur van Fuji stond aanvankelijk op de planning voor zondag 21 oktober, de dag waarop ook de Grand Prix van Amerika zal worden verreden. Fernando Alonso, die het F1-seizoen dit jaar combineert met een nieuw avontuur in het WEC, moest daardoor uitgerekend de thuisrace van Toyota in Japan overslaan, waarop het WEC vrijdag bekend heeft gemaakt dat de race speciaal voor Alonso een week naar voren zal worden gehaald. In het weekend van 13 en 14 oktober zal echter ook de Petit Le Mans van het Amerikaanse IMSA-kampioenschap worden verreden, waardoor een aantal coureurs die beide kampioenschappen combineren dit jaar zoals Renger van der Zande, Nick Catsburg, Augusto Farfus en Mike Conway één van de races moeten missen.

“We proberen altijd de belangen van het kampioenschap te behartigen. Dat staat altijd voorop wanneer we een dergelijke keuze maken,” aldus WEC-baas Gerard Neveu. “Hoe zouden we het kunnen verantwoorden dat we iemand als Fernando Alonso voor Toyota in ons paddock rond hebben lopen, maar zonder hem naar Japan gaan voor de thuisrace van Toyota? Alonso strijdt dit jaar voor het wereldkampioenschap, maar om dat te willen winnen zal hij geen enkele race mogen missen. Voor ons was het dan ook een logische keuze. De Japanse fans zullen heel blij zijn.”

Neveu zegt het te betreuren dat de nieuwe datum voor de race in Fuji een aantal coureurs met een probleem opzadelt: “We moeten de belangen van het kampioenschap vooropstellen, en dat doen we door  een race in Japan mét Alonso. We weten dat dit moeilijk te accepteren is voor coureurs die nu teleurgesteld zijn, maar uiteindelijk was dit besluit voor ons het meest logische. Ik hoop dat de coureurs die in Amerika racen een oplossing kunnen vinden, maar er was geen ander weekend waar we de race naartoe konden verplaatsen.”

Als één van de mogelijke oplossingen hoopt Neveu op een nieuwe datum voor de Petit Le Mans: “Ik hoop dat de IMSA een manier kan vinden om de race op Road Atlanta te verplaatsen. Wij hebben het al eerder gedaan en laten zien dat het mogelijk is. We hebben ze weken geleden al ingelicht over dit besluit en ze hadden het volste begrip voor deze keuze. Ze begrijpen namelijk ook wel hoeveel toegevoegde waarde een coureur kan hebben.”

IMSA: "Verplaatsen Petit Le Mans geen optie"

Een woordvoerder van het IMSA-kampioenschap heeft laten weten dat het verplaatsen van de Petit Le Mans geen optie is: “Door een aantal factoren zoals de tv-uitzending, het eindejaarsbanket van de IMSA dat in hetzelfde weekend wordt georganiseerd en logistieke zaken voor teams en fabrikanten die al lang geregeld zijn hebben we geconstateerd dat er te veel hordes zijn om de race te verplaatsen. De Petit Le Mans op Road Atlanta zal dan ook volgens schema in het weekend van 10 tot 13 oktober worden verreden.”

 

Race Of Champions in 2019 naar Mexico-Stad
23 oktober 2018
Deelnemende teams vernieuwd F3-kampioenschap bekendgemaakt
Formule 3
22 oktober 2018
Verstappen is de koning van het positioneren | SLIPSTREAM
22 oktober 2018
Ricciardo sloeg gat in de muur na uitvalbeurt in Austin
22 oktober 2018
Blancpain GT Series in 2019 terug naar Zandvoort
Sprint Series
22 oktober 2018
Verstappen na ijzersterke inhaalrace: “Het ging veel beter dan verwacht”
Verstappen
22 oktober 2018
Ocon en Magnussen gediskwalificeerd na GP Amerika
22 oktober 2018
Hamilton: “We hebben het onszelf moeilijk gemaakt”
22 oktober 2018
Gridstraf en duur strafpunt voor Grosjean na botsing met Leclerc
21 oktober 2018
WK-stand na de Grand Prix van Amerika
21 oktober 2018
Raikkonen wint spektakelstuk in Amerika, Verstappen knap 2e
21 oktober 2018
RTL GP Magazine Aflevering 7
21 oktober 2018
Gridstraf voor Verstappen na versnellingsbakwissel
Verstappen
21 oktober 2018
RTL GP: GT Endurance Series Spanje
Endurance Series
21 oktober 2018
Ocon en Bottas ontsnappen aan gridstraf voor Amerikaanse GP
21 oktober 2018
Vettel positief verrast: “Blij dat we er zo dicht bij zaten”
21 oktober 2018
Verstappen baalt van schade: “Iedereen rijdt over die kerb”
Verstappen
21 oktober 2018
Hamilton grijpt pole-position in Austin, Verstappen 13e
21 oktober 2018
Startopstelling Grand Prix van Amerika
21 oktober 2018
Vettel voert Ferrari 1-2 aan in derde vrije training
20 oktober 2018
Bandencompounds in 2019 alleen nog maar wit-, geel- en rood-gemarkeerd
20 oktober 2018
Vettel ontvangt gridstraf voor GP Amerika
19 oktober 2018
Hamilton ook in verregende tweede vrije training met afstand bovenaan
19 oktober 2018