HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopF1 Tickets
Overig
WEC-baas reageert op kritiek: “Verplaatsen race voor Alonso een logische keuze”
Endurance
10 februari 2018

FIA WEC-baas Gerard Neveu heeft gereageerd op de kritiek over het verplaatsen van de 6 uur van Fuji naar 14 oktober. De race is een week naar voren gehaald om Fernando Alonso deel te kunnen laten nemen aan de thuisrace van Toyota, maar daardoor komen een aantal coureurs die het WEC dit jaar combineren met het Amerikaanse IMSA-kampioenschap wel in de problemen.

De 6 uur van Fuji stond aanvankelijk op de planning voor zondag 21 oktober, de dag waarop ook de Grand Prix van Amerika zal worden verreden. Fernando Alonso, die het F1-seizoen dit jaar combineert met een nieuw avontuur in het WEC, moest daardoor uitgerekend de thuisrace van Toyota in Japan overslaan, waarop het WEC vrijdag bekend heeft gemaakt dat de race speciaal voor Alonso een week naar voren zal worden gehaald. In het weekend van 13 en 14 oktober zal echter ook de Petit Le Mans van het Amerikaanse IMSA-kampioenschap worden verreden, waardoor een aantal coureurs die beide kampioenschappen combineren dit jaar zoals Renger van der Zande, Nick Catsburg, Augusto Farfus en Mike Conway één van de races moeten missen.

“We proberen altijd de belangen van het kampioenschap te behartigen. Dat staat altijd voorop wanneer we een dergelijke keuze maken,” aldus WEC-baas Gerard Neveu. “Hoe zouden we het kunnen verantwoorden dat we iemand als Fernando Alonso voor Toyota in ons paddock rond hebben lopen, maar zonder hem naar Japan gaan voor de thuisrace van Toyota? Alonso strijdt dit jaar voor het wereldkampioenschap, maar om dat te willen winnen zal hij geen enkele race mogen missen. Voor ons was het dan ook een logische keuze. De Japanse fans zullen heel blij zijn.”

Neveu zegt het te betreuren dat de nieuwe datum voor de race in Fuji een aantal coureurs met een probleem opzadelt: “We moeten de belangen van het kampioenschap vooropstellen, en dat doen we door  een race in Japan mét Alonso. We weten dat dit moeilijk te accepteren is voor coureurs die nu teleurgesteld zijn, maar uiteindelijk was dit besluit voor ons het meest logische. Ik hoop dat de coureurs die in Amerika racen een oplossing kunnen vinden, maar er was geen ander weekend waar we de race naartoe konden verplaatsen.”

Als één van de mogelijke oplossingen hoopt Neveu op een nieuwe datum voor de Petit Le Mans: “Ik hoop dat de IMSA een manier kan vinden om de race op Road Atlanta te verplaatsen. Wij hebben het al eerder gedaan en laten zien dat het mogelijk is. We hebben ze weken geleden al ingelicht over dit besluit en ze hadden het volste begrip voor deze keuze. Ze begrijpen namelijk ook wel hoeveel toegevoegde waarde een coureur kan hebben.”

IMSA: "Verplaatsen Petit Le Mans geen optie"

Een woordvoerder van het IMSA-kampioenschap heeft laten weten dat het verplaatsen van de Petit Le Mans geen optie is: “Door een aantal factoren zoals de tv-uitzending, het eindejaarsbanket van de IMSA dat in hetzelfde weekend wordt georganiseerd en logistieke zaken voor teams en fabrikanten die al lang geregeld zijn hebben we geconstateerd dat er te veel hordes zijn om de race te verplaatsen. De Petit Le Mans op Road Atlanta zal dan ook volgens schema in het weekend van 10 tot 13 oktober worden verreden.”

 

Williams mist eerste testdag in Barcelona
17 februari 2019
Ricciardo maakt eerste meters met Renault R.S.19
16 februari 2019
Jenson Button maakt offroad-debuut met Trophy Truck
16 februari 2019
Nu in de winkel: RTL GP Magazine No. 72!
15 februari 2019
Analyse: Deze auto moet Ferrari aan de titel helpen in 2019!
15 februari 2019
Foto’s | Williams toont eerste beelden van 2019-auto
15 februari 2019
Verstappen op maandag en woensdag in actie in Barcelona
15 februari 2019
Jake Dennis maakt DTM-debuut met Aston Martin
DTM
15 februari 2019
Foto's | Ferrari presenteert de SF90
15 februari 2019
Raikkonen legt 33 rondjes af tijdens 'positieve' eerste kennismaking met nieuwe Alfa Romeo
15 februari 2019
F1-auto Alfa Romeo debuteert op Fiorano
14 februari 2019
Foto’s | Raikkonen maakt eerste meters in nieuwe Alfa Romeo
14 februari 2019
Foto’s | McLaren onthult de MCL34
14 februari 2019
Paul di Resta eerste bevestigde rijder DTM-team Aston Martin
DTM
14 februari 2019
Verstappen blij met RB15: “Had een lach op mijn gezicht”
Verstappen
13 februari 2019
Analyse: Dit is de nieuwe Red Bull van Verstappen
Verstappen
13 februari 2019
Foto’s | Racing Point onthult nieuwe livery voor 2019
13 februari 2019
Foto’s | Nieuwe Mercedes maakt eerste meters op Silverstone
13 februari 2019
Albon maakt F1-debuut met nieuwe Toro Rosso
13 februari 2019
Foto’s | Red Bull presenteert Honda-aangedreven RB15
13 februari 2019
Foto's | Wereldkampioen Mercedes onthult nieuw strijdwapen voor 2019
13 februari 2019
Gaat Renault met deze auto wel op het podium eindigen?
12 februari 2019
Renault verwacht veel van nieuwe motor: “Grootste stap sinds 2014”
12 februari 2019