HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopTickets
Overig
WEC-baas reageert op kritiek: “Verplaatsen race voor Alonso een logische keuze”
Endurance
10 februari 2018

FIA WEC-baas Gerard Neveu heeft gereageerd op de kritiek over het verplaatsen van de 6 uur van Fuji naar 14 oktober. De race is een week naar voren gehaald om Fernando Alonso deel te kunnen laten nemen aan de thuisrace van Toyota, maar daardoor komen een aantal coureurs die het WEC dit jaar combineren met het Amerikaanse IMSA-kampioenschap wel in de problemen.

De 6 uur van Fuji stond aanvankelijk op de planning voor zondag 21 oktober, de dag waarop ook de Grand Prix van Amerika zal worden verreden. Fernando Alonso, die het F1-seizoen dit jaar combineert met een nieuw avontuur in het WEC, moest daardoor uitgerekend de thuisrace van Toyota in Japan overslaan, waarop het WEC vrijdag bekend heeft gemaakt dat de race speciaal voor Alonso een week naar voren zal worden gehaald. In het weekend van 13 en 14 oktober zal echter ook de Petit Le Mans van het Amerikaanse IMSA-kampioenschap worden verreden, waardoor een aantal coureurs die beide kampioenschappen combineren dit jaar zoals Renger van der Zande, Nick Catsburg, Augusto Farfus en Mike Conway één van de races moeten missen.

“We proberen altijd de belangen van het kampioenschap te behartigen. Dat staat altijd voorop wanneer we een dergelijke keuze maken,” aldus WEC-baas Gerard Neveu. “Hoe zouden we het kunnen verantwoorden dat we iemand als Fernando Alonso voor Toyota in ons paddock rond hebben lopen, maar zonder hem naar Japan gaan voor de thuisrace van Toyota? Alonso strijdt dit jaar voor het wereldkampioenschap, maar om dat te willen winnen zal hij geen enkele race mogen missen. Voor ons was het dan ook een logische keuze. De Japanse fans zullen heel blij zijn.”

Neveu zegt het te betreuren dat de nieuwe datum voor de race in Fuji een aantal coureurs met een probleem opzadelt: “We moeten de belangen van het kampioenschap vooropstellen, en dat doen we door  een race in Japan mét Alonso. We weten dat dit moeilijk te accepteren is voor coureurs die nu teleurgesteld zijn, maar uiteindelijk was dit besluit voor ons het meest logische. Ik hoop dat de coureurs die in Amerika racen een oplossing kunnen vinden, maar er was geen ander weekend waar we de race naartoe konden verplaatsen.”

Als één van de mogelijke oplossingen hoopt Neveu op een nieuwe datum voor de Petit Le Mans: “Ik hoop dat de IMSA een manier kan vinden om de race op Road Atlanta te verplaatsen. Wij hebben het al eerder gedaan en laten zien dat het mogelijk is. We hebben ze weken geleden al ingelicht over dit besluit en ze hadden het volste begrip voor deze keuze. Ze begrijpen namelijk ook wel hoeveel toegevoegde waarde een coureur kan hebben.”

IMSA: "Verplaatsen Petit Le Mans geen optie"

Een woordvoerder van het IMSA-kampioenschap heeft laten weten dat het verplaatsen van de Petit Le Mans geen optie is: “Door een aantal factoren zoals de tv-uitzending, het eindejaarsbanket van de IMSA dat in hetzelfde weekend wordt georganiseerd en logistieke zaken voor teams en fabrikanten die al lang geregeld zijn hebben we geconstateerd dat er te veel hordes zijn om de race te verplaatsen. De Petit Le Mans op Road Atlanta zal dan ook volgens schema in het weekend van 10 tot 13 oktober worden verreden.”

 

Max Koebolt: "Le Mans blijft de ultieme droom"
GT
13 augustus 2018
Magnussen: “Haas een veel stabieler team dan McLaren”
13 augustus 2018
Scott Dixon blijft bij Ganassi in 2019
IndyCar
13 augustus 2018
RTL GP: Highlights 24 uur van Spa-Francorchamps 2018
Endurance Series
12 augustus 2018
Di Resta wint op Brands Hatch, opnieuw pech voor Frijns
DTM
12 augustus 2018
RTL GP: Autocross Holterbroek
12 augustus 2018
Juncadella pakt allereerste DTM-zege op Brands Hatch
DTM
11 augustus 2018
Alonso niet naar Red Bull: “Hij kan nogal wat chaos creëren”
09 augustus 2018
F1-team Force India gered na investering Lawrence Stroll
07 augustus 2018
Sebastien Ogier krijgt wildcard voor DTM-weekend Oostenrijk
DTM
07 augustus 2018
Mick Schumacher in voetsporen van vader Michael: “F1 blijft het doel”
Formule 3
07 augustus 2018
Ericsson: “Ik rij beter dan ooit tevoren”
07 augustus 2018
Een dikke 8 voor Max Verstappen | SLIPSTREAM
06 augustus 2018
Mercedes met conservatieve bandenkeuze naar Spa en Monza
06 augustus 2018
Lamborghini zet streep door mogelijk GTE-avontuur
WEC
06 augustus 2018
Van der Zande komt 6 liter brandstof tekort voor zege op Road America
IMSA
06 augustus 2018
RTL GP: WTCR Slowakije
WTCR
05 augustus 2018
European Le Mans Series Oostenrijk
ELMS
05 augustus 2018
RTL GP: GT4 European Series Aflevering 2
05 augustus 2018
Niki Lauda uit kunstmatige coma
05 augustus 2018
IMSA presenteert racekalender voor 2019
IMSA
04 augustus 2018
IMSA splitst DPi en LMP2 in twee klassen voor 2019
IMSA
04 augustus 2018
Vertrek Ricciardo heeft grote gevolgen voor F1-rijdersmarkt
03 augustus 2018