HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopTickets
Overig
F1 gaat finishprocedure opnieuw bekijken na blunder in Canada
Formule 1
11 juni 2018

De Formule 1 komt mogelijk met een gewijzigde finishprocedure na een pijnlijke blunder zondag in Montréal. Door een fout in de communicatie werd de zwart/wit-geblokte vlag om het einde van de race aan te geven een ronde te vroeg gezwaaid.

De Canadese Grand Prix duurde zondag 70 rondjes, maar toen raceleider Sebastian Vettel voor de 69e keer start/finish passeerde kreeg de Duitser al het zwart/wit-geblokt te zien. De Ferrari-coureur zat zelf goed op te letten en hield het gas er nog een rondje op om na 70 ronden de race op zijn naam te schrijven, maar de Duitser besefte na afloop maar al te goed dat het ook heel anders af had kunnen lopen.

“Gelukkig hadden we contact over de radio, zat ik naar de rondenteller in de auto kijken en klopte de informatie op mijn pitbord, maar als je radio het niet doet en er hangt geen pitbord, dan ga je van je gas als je de vlag ziet,” aldus Vettel, die in Canada zijn 50e F1-zege pakte. “Ik was vooral bezorgd. Ik riep over de boordradio dat ze het publiek moesten waarschuwen dat ze niet al met hun vlaggen en juichend de baan op zouden rennen, omdat wij nog volle bak aan het racen waren.”

FIA: "Blunder niet de schuld van celebrity"

De finishvlag werd in Canada niet gezwaaid door een official, maar door fotomodel Winnie Harlow. De FIA liet achteraf echter weten dat het niet de schuld van Harlow was dat er te vroeg met de vlag werd gezwaaid.

“Het was een miscommunicatie tussen het startplatform en de persoon die ze hier de starter noemen,” aldus wedstrijdleider Charlie Whiting. “Hij dacht dat het al de laatste ronde was en vroeg ze op het platform om dat te bevestigen. Daar dachten ze echter dat de starter riep dat het de laatste ronde was, terwijl hij alleen maar een vraag stelde. Daardoor kreeg Winnie een ronde te vroeg te horen dat ze de vlag moest zwaaien, zo simpel is het. Het had er niets mee te maken dat een beroemdheid de vlag zwaaide. Die kon er niets aan doen.”

Het is niet voor het eerst in de Formule 1 dat het zwaaien van de vlag te vroeg of te laat gebeurt. De FIA is dan ook van plan om de procedure opnieuw te gaan bekijken om dergelijke blunders in de toekomst uit te sluiten: “We moeten met een heel simpele standaardprocedure voor ieder circuit komen,” aldus Whiting. “We werken elk weekend met andere mensen in andere landen met een andere taal en het is nooit echt perfect. We streven naar perfectie, maar gelukkig had het vandaag geen invloed op het resultaat.”

Uitslag na rondje 68

Door de blunder werd er uiteindelijk besloten dat de stand aan het einde van ronde 68 als definitieve uitslag werd gepakt, zodat de vroegtijdig gezwaaide finishvlag geen invloed zou hebben op de uitslag. De uitslag van de race bleef ongewijzigd omdat er in de laatste twee ronden geen inhaalacties meer werden gemaakt. Wel ging de snelste ronde van de race daardoor niet naar Daniel Ricciardo, maar naar teamgenoot Max Verstappen. Ricciardo reed de allersnelste ronde van de race namelijk in rondje nummer 70, die dus niet meer mee werd geteld in de einduitslag.

Pirelli publiceert bandenselectie voor slotrace in Abu Dhabi
13 november 2018
Loeb: "Niet verwacht dat ik zou deelnemen aan Dakar 2019"
Dakar-Auto
12 november 2018
De beste race ooit van Max Verstappen? | SLIPSTREAM
12 november 2018
Terugkijken | Red Bull Knock Out 2018
12 november 2018
Sensorprobleem zat Vettel dwars in Braziliaanse GP
12 november 2018
Ocon verdedigt inhaalpoging: “Ik was veel sneller”
12 november 2018
Hamilton had het anders aangepakt: ‘Max had veel meer te verliezen”
11 november 2018
Taakstraf voor Verstappen na duwen Ocon
Verstappen
11 november 2018
Verstappen haalt uit naar ‘pussy’ Ocon: “Wat een idoot”
Verstappen
11 november 2018
WK-stand na de Grand Prix van Brazilië
11 november 2018
Verstappen beroofd van Braziliaanse zege, Hamilton profiteert
11 november 2018
European Le Mans Series Portugal
ELMS
11 november 2018
Magnussen en Sirotkin gewaarschuwd wegens te langzaam rijden
11 november 2018
Boete en reprimande voor Vettel na weegbrugincident
10 november 2018
Alonso in 2019 met McLaren naar Indy 500
IndyCar
10 november 2018
Hamilton grijpt pole-position voor GP Brazilië
10 november 2018
Startopstelling Grand Prix van Brazilië
10 november 2018
Vettel de snelste in derde vrije training Brazilië
10 november 2018
Ook Ocon vijf plekken naar achteren in Brazilië
10 november 2018
Bottas 0,003s voor Hamilton in tweede vrije training
09 november 2018
Haas legt Pietro Fittipaldi vast als testrijder
09 november 2018
Ricciardo ontvangt gridstraf voor GP Brazilië
09 november 2018
Verstappen blijft Hamilton en Vettel nipt voor in VT1
09 november 2018