HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopF1 Tickets
Overig
Verstappen ondanks problemen naar 11e podium van het seizoen
Formule 1
25 november 2018

Max Verstappen heeft zijn vierde seizoen in de Formule 1 op fraaie wijze afgesloten. De Nederlander knokte zich in Abu Dhabi naar z’n vijfde podiumfinish op rij, ondanks het feit dat hij onderweg tegen de nodige problemen aanliep.

Verstappen mocht de seizoensfinale in Abu Dhabi als zesde aanvangen, maar bij de start kwam de Nederlander al meteen in de problemen, waardoor hij terugzakte naar de tiende plek en vroeg in de race flink wat topsnelheid tekort kwam op het rechte stuk.

“Vanaf de start was het al niet gemakkelijk,” blikt Verstappen terug op de seizoensfinale. “De motor kampte met een probleem waardoor ik in de eerste ronde een paar plekken verloor. Ik had een goede start, maar vervolgens sloeg de motor in een soort beschermingsmodus. Toen we een sensor uitschakelden had ik er de rest van de race geen last meer van.”

"Vooral de actie op Bottas was mooi"

Verstappen knokte zich vervolgens onder andere een weg langs Esteban Ocon, waarna hij later in de race ook nog de Mercedes van Valtteri Bottas opzij wist te zetten: “Toen het probleem eenmaal verholpen was kon ik echt een paar mooie inhaalacties maken. Vooral de actie op Bottas was mooi. Ik denk dat hij me helemaal niet gezien heeft aan de binnenkant waardoor we elkaar raakten, maar gelukkig hielden we er allebei geen schade aan over.”

In de slotfase probeerde Verstappen ook nog de tweede plek van Sebastian Vettel af te pakken, maar motorproblemen van zijn toekomstig teamgenoot Pierre Gasly, die op dat moment voor Verstappen reed, bemoeilijkten die ambitie.

"Alsof ik door dichte mist reed"

“Het is best moeilijk om hier dicht achter iemand te rijden. Ik kon Vettel dus wel bijbenen, maar echt tot een aanval kwam het nooit. Tegen het einde van de race werd het helemaal moeilijk omdat ik nauwelijks meer iets kon zien. Mijn vizier zat onder de olie afkomstig uit Pierre’s auto. Ik had al mijn tear-offs al opgebruikt, maar er zat zoveel olie op m’n vizier dat het net leek alsof ik door dichte mist reed. Het was vreselijk. Ik probeerde het nog weg te vegen, maar dat maakte het alleen maar erger. Ik vroeg nog aan het team waar Daniel zat, omdat ik echt niks meer kon zien in mijn spiegels. Gelukkig hielden mijn banden het echter vol tot het einde, waardoor ik het seizoen met wederom een podium kon afsluiten.”

Dankzij zijn 11e podiumfinish van het seizoen – het vijfde podium op rij voor Verstappen – eindigt de Nederlander het seizoen als vierde in de WK-stand, twee punten achter Ferrari’s Kimi Raikkonen. Volgend jaar hoopt de Nederlander daar met behulp van de Honda-krachtbron een schepje bovenop te kunnen doen.

"Liever een paar uitvalbeurten dan consistent te langzaam"

“De betrouwbaarheid van Honda was dit jaar al best goed. Ze hebben alleen meerdere motoren gebruikt omdat het gewoon kon. Omdat ze toch al achteraan moesten starten bijvoorbeeld. Daarnaast wissel ik liever overwinningen met zo nu en dan een uitvalbeurt af, dan dat je altijd consistent te langzaam bent.”

“Het ziet er veelbelovend uit, maar voor nu wil ik gewoon realistisch blijven en afwachten. We zullen eerst een goede auto moeten bouwen, daarna zal de moor betrouwbaar en krachtig moeten zijn. Ik denk dat we er bij kunnen zitten, maar eerst gaan we maar eens genieten van de winterstop zodra de laatste testsessies achter rug zijn, zodat we met frisse moed kunnen beginnen aan 2019.”

Simon Pagenaud op pole-position voor 103e Indianapolis 500
IndyCar
20 mei 2019
Alonso grijpt naast startbewijs voor Indianapolis 500
IndyCar
19 mei 2019
Verstappen en Gasly gaan los in Zandvoort
Verstappen
19 mei 2019
Björk wint Race 3 op Zandvoort na teamorders
WTCR
19 mei 2019
RTL GP: Rally Special Aflevering 3
Rally
19 mei 2019
European Le Mans Series: 4 uur van Monza
ELMS
19 mei 2019
RTL GP: WTCR Slowakije
WTCR
19 mei 2019
Rast wint incidentrijke tweede DTM-race in Zolder
DTM
19 mei 2019
Guerrieri wint Race 2, Catsburg 4e
WTCR
19 mei 2019
Indy 500-deelname Alonso nog niet zeker, Pigot op voorlopige pole
IndyCar
19 mei 2019
Visser domineert in Zolder naar eerste zege in W Series
Formulewagens
18 mei 2019
Max Verstappen trakteert Zandvoort op donuts
Verstappen
18 mei 2019
Björk wint Race 1 op Zandvoort, Catsburg in de punten
WTCR
18 mei 2019
Eng scoort allereerste DTM-zege op Zolder
DTM
18 mei 2019
Wittmann pakt DTM-pole in Zolder, Frijns 5e
DTM
18 mei 2019
Björk pakt WTCR-pole op Zandvoort, Lynk & Co domineert
WTCR
18 mei 2019
Daly bovenaan na Fast Friday op Indianapolis
IndyCar
18 mei 2019
Markelov vervangt King tijdens F2-weekend Monaco
Formule 2
17 mei 2019
Jones snelste op ingekorte derde trainingsdag
IndyCar
17 mei 2019
VIDEO | O’Ward maakt harde klapper op Indianapolis
IndyCar
16 mei 2019
Racing Team Nederland onthult Le Mans-livery
Le Mans
16 mei 2019
Bratches bevestigt plannen voor F1-rentree in Afrika
16 mei 2019
Newgarden snelste op dag 2, Alonso en Rosenqvist in de muur
IndyCar
16 mei 2019