HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopTickets
Overig
Becx moet opgeven in zware vierde etappe
Dakar
11 januari 2019

De vierde etappe van de Dakar Rally bleek donderdag een iets te zware opgave voor de knalgele MitJet van Michiel Becx en zijn navigator Edwin Kuipers. De Dakar-debutant moest halverwege de etappe de strijd staken, waarmee hij de eerste Nederlandse uitvaller bij de auto’s werd.

Becx kende maandag tijdens de eerste etappe al grote problemen, maar wist desondanks de finish te bereiken waarna hij relatief probleemloos door de tweede en derde etappe kwam. In de vierde etappe, het eerste deel van de marathonetappe, ging het echter opnieuw mis voor Becx. De MitJet had het zwaar op het lastige parcours dat door de eerdere voertuigen al voor een groot deel kapot was gereden. Nadat de bolide ook nog eens op z’n dak was gegaan en motorschade had opgelopen zat er voor Becx en Kuijpers niets anders op dan de handdoek in de ring te gooien.

Becx wilde aanvankelijk niet van opgeven weten, maar nadat hij werd ingehaald door de bezemwagen besloot de Brabander toch om te keren en terug te rijden naar het bivak van Arequipa.

"Echt een zware dag"

“Het was echt een zware dag, veel zand en stenen,” vertelt Becx. “We hebben ruim drie uur vast gestaan in die witte fijne fesh fesh, tot aan onze knieën. Daarna bleef het lastig, zoveel stukken waren echt kapot gereden. Daardoor hebben we gezocht naar alternatieve pistes om zo toch door te kunnen. Eentje was zo scherp en zacht dat we rolden met de MitJet, maar we kwam wel weer op onze wielen terecht. We konden verder tot de neutralisatie, helaas bleek daar dat de motor een tik heeft gehad.”

Zij begonnen het tweede gedeelte in de schemering: “Het werd al donker, maar we gingen het toch proberen. We zagen al deelnemers terugkomen omdat het niet te doen was. Dat bleek ook, het was zo donker dat we echt niets zagen. Maar, we wilden niet opgeven dus we reden verder. Uiteindelijk raken we in een greppel en rijden we daar lek. Daarna was het onmogelijk geworden, we besloten om op een berg in de vallei te overnachten. Daar hebben we eerst de auto klaar gemaakt om door te kunnen wanneer het licht werd, want we hadden een krom wiel en het bandenaflaatsysteem was afgebroken.”

Moeilijk besluit

“Op een gegeven moment komt de sweeper voorbij en wij overleggen met hem over de proef en het vervolg. Zij adviseren om terug te rijden naar Arequipa omdat morgen doorgaan waarschijnlijk ook niet lukt doordat de route daar nog slechter was. Als er dan iets zou gebeuren dan waren we op onszelf aangewezen. Wij wilden natuurlijk door, maar zij adviseerden echt om terug te keren. Uiteindelijk hebben we dat toch gedaan, maar ook dat was een tocht… Wederom veel kapot gereden en langs diepe ravijnen. Om 1 uur waren we in Arequipa.”

Hoewel Becx de strijd heeft moeten staken, is zijn Dakar-avontuur mogelijk nog niet voorbij. Als de MitJet op tijd kan worden opgelapt, kan Becx zondag na de rustdag in een apart klassement weer terugkeren in de rally om deel te nemen aan de tweede week: “In het reglement staat de optie voor diegene die zijn uitgevallen in de eerste week om te kunnen herstarten in de tweede week. Het levert geen medaille op, maar je leert wel veel. Dat is voor ons de reden om te proberen, dus we gaan de komende twee dagen proberen om de MitJet te herstellen. We hebben echt alles geprobeerd, maar onze eigen veiligheid is het allerbelangrijkste.”

Sauber onthult nieuwe F1-bolide op eerste testdag
21 januari 2019
Guerra verrassende winnaar Race Of Champions
21 januari 2019
RTL GP: Africa Eco Race Aflevering 3
Africa Eco Race
20 januari 2019
Kristensen en Kristoffersson winnen ROC Nations Cup
20 januari 2019
Schumacher treedt toe tot F1-talentenprogramma Ferrari
19 januari 2019
Eindclip RTL GP Dakar 2019
Dakar-Overig
19 januari 2019
De held van Dakar 2019: Mark Tielemans
Dakar-Auto
19 januari 2019
RTL GP: Dakar Aflevering 13
Dakar-Overig
18 januari 2019
De winnaars van Dakar 2019
Dakar-Overig
18 januari 2019
Van Genugten wint slotetappe: "Zo hadden we er meer moeten hebben"
Dakar-Truck
18 januari 2019
De Rooy feliciteert Nikolaev met Dakar-zege
Dakar-Truck
18 januari 2019
Van Genugten wint slotetappe, Kamaz pakt eindzege
Dakar-Truck
18 januari 2019
Kennismaken met Team De Rooy, Kamaz en MAZ
Dakar-Truck
18 januari 2019
TomCam | Feest aan de finish van Dakar 2019
Dakar-Overig
18 januari 2019
'Captain Jack' Van Loon met gemengde gevoelens aan Dakar-finish
Dakar-Auto
18 januari 2019
Gebroeders Coronel dolblij met finish in Dakar 2019
Dakar-Auto
18 januari 2019
Al-Attiyah: "Toyota had deze overwinning nodig"
Dakar-Auto
18 januari 2019
RTL GP: Dakar Aflevering 12
Dakar-Overig
17 januari 2019
Al-Attiyah wint voor de derde keer de Dakar Rally
Dakar-Auto
17 januari 2019
Nederlandse motorrijders blikken terug op Dakar 2019
Dakar-Motor
17 januari 2019
Price na tweede Dakar-zege: "Het was tien dagen chaos en marteling"
Dakar-Motor
17 januari 2019
Drama in laatste Dakar-etappe bij de motoren
Dakar-Motor
17 januari 2019
Sneaky Jimmink: "Ik rij gewoon achter de anderen aan"
Dakar-Motor
17 januari 2019