HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopF1 Tickets
Overig
Nederlandse Dakar-deelnemers zien verhuizing naar Saoedi-Arabië wel zitten
Dakar
13 maart 2019

De Dakar Rally neemt na tien jaar vrijwel zeker afscheid van Zuid-Amerika. Volgens diverse geruchten verhuist de rally komend jaar naar het Midden-Oosten, en zal Saoedi-Arabië het nieuwe gastland worden van de woestijnrally. Een nieuwe stap die door veel Nederlandse Dakar-deelnemers met enthousiasme wordt ontvangen, al worden er ook nog de nodige vraagtekens gezet. RTL GP peilde de stemming bij Gerard de Rooy, Erik van Loon, Bernhard ten Brinke en Tim Coronel.

Nadat de Dakar Rally in 2008 om veiligheidsredenen niet doorging in Afrika, verhuisde het hele circus het jaar erop voor het eerst naar Zuid-Amerika. Op het nieuwe continent werd de rally met open armen ontvangen, maar de afgelopen jaren werd de animo steeds minder en haakten steeds meer landen af, waardoor de editie van 2019 voor het eerst in de Dakar-historie maar in één land werd verreden.

Hoewel het rondje door Peru aan spektakel niets te wensen overliet en zelfs één van de mooiste Dakar-edities ooit opleverde, is het wel duidelijk dat de Dakar in Zuid-Amerika zijn beste tijd gehad heeft. Het antwoord op de vraag ‘Hoe nu verder?’ zal gegeven worden door David Castera, die de rol van Dakar-directeur overneemt van Etienne Lavigne. Castera was de afgelopen jaren als navigator van onder andere Cyril Despres en Stephane Peterhansel nog actief in de Dakar Rally. De Fransman heeft echter ook ervaring als wedstrijddirecteur. Zo nam hij vorig jaar namelijk al de organisatie van de Rallye du Maroc op zich, een rally door Marokko waar veel deelnemers zich voorbereiden op de Dakar Rally.

'Komst Castera een goede zet voor de rally'

Castera wordt door veel Nederlanders met open armen ontvangen. Zo ook door tweevoudig Dakar-winnaar Gerard de Rooy, die kort kan zijn over het vertrek van Lavigne: “Het is nooit mijn vriend geweest, dus ik ben er wel blij mee,” vertelt de Brabander aan RTL GP. “David zit veel dichter bij de realiteit. Het is een goede zet voor de rally.”

Ook Erik van Loon vertelt aan RTL GP dat hij blij is met de nieuwe Dakar-directeur: “Ik heb Lavigne wel tien keer de hand geschud, maar eigenlijk ken ik hem helemaal niet. Hij stond altijd heel ver van de deelnemers af,” aldus de Toyota-coureur, die wel te spreken is over Castera: “Twintig jaar geleden deed hij al mee en hij zat eerder al in de organisatie. Afgelopen jaar organiseerde hij voor het eerst de Rally van Marokko, en dat was de best georganiseerde rally die ik ooit heb meegemaakt. Het roadbook, de timing, alles klopte en het was allemaal top geregeld.” Toyota-fabrieksrijder Bernhard ten Brinke vult aan: “Etienne heeft goede dingen gedaan, maar Castera heeft vanuit zijn positie als navigator en recente deelnemer een goed beeld van wat de coureurs en teams willen. Ik denk dat het voor een mooie frisse wind gaat zorgen.”

Saoedi-Arabië het nieuwe gastland?

Die frisse wind zal vanaf 2020 waarschijnlijk gaan waaien uit het Midden-Oosten. Saoedi-Arabië wordt namelijk al weken genoemd als het nieuwe gastland voor de Dakar Rally. Volgens De Rooy is het zo goed als zeker dat de Dakar-karavaan volgend jaar naar het Midden-Oosten trekt: “Daar ziet het wel naar uit ja. Ik heb het al van verschillende mensen gehoord, en denk dat het ook goed zal zijn voor de rally. Zuid-Amerika is op zijn einde, daar zie je nu al veel plaatsen waar we vanwege de natuurbescherming niet mogen rijden, dus dan blijf je telkens door hetzelfde gebied rijden.”

Ook Ten Brinke juicht een verhuizing toe: “Het is zeker een goede zet om naar een nieuw continent te gaan en Zuid-Amerika uit te zwaaien. We hebben een mooie rally gehad in Peru en Zuid-Amerika heeft ons veel geboden, maar het Midden-Oosten is een move die best interessant kan zijn. Het is een andere omgeving en naar mijn idee een heel goede optie. Het gaat ons meer brengen dan Zuid-Amerika.” Voor Tim Coronel gaat een vertrek uit Zuid-Amerika gepaard met gemengde gevoelens: “Saoedi-Arabië is gaaf, en wij houden wel van avontuur. Waar dat avontuur zich afspeelt zal allemaal wel. Ik zal alleen wel het warme, gepassioneerde Zuid-Amerikaanse publiek gaan missen.”

Politieke situatie zorgt voor veel vraagtekens

Het verlies van de gepassioneerde Zuid-Amerikaanse fans is niet het enige nadeel dat een verhuizing naar Saoedi-Arabië met zich meebrengt. Het land komt op politiek vlak namelijk regelmatig in opspraak. Dergelijke kwesties zijn echter niet nieuw voor de Dakar Rally: “Het klopt wel dat daar van alles speelt,” erkent De Rooy. “Maar in Afrika was Marokko altijd het enige stabiele land. Er zullen dingen moeten veranderen, maar dan heb je het ook over wettelijke zaken. Reclame-uitingen van energiedrankjes als Red Bull en Monster Energy zijn daar bijvoorbeeld verboden.” Een ander probleem is de verstandhouding van Saoedi-Arabië met een aantal andere landen, waaronder buurland Qatar. Zo zou het zelfs kunnen zijn dat de uit Qatar afkomstige titelverdediger Nasser Al-Attiyah niet welkom zou zijn bij een Dakar in Saoedi-Arabië. Bernhard ten Brinke, teamgenoot van Al-Attiyah bij Toyota, denkt echter niet dat het zover zal komen: “Dat zijn wel zaken waar binnen het team over gesproken wordt, maar het zou geen issue moeten zijn. Ik denk dat sporters vrij moeten zijn om te rijden daar waar de wedstrijd wordt gehouden, zolang ze zich niet mengen in de issues tussen de landen. Wij gaan er in ieder geval van uit dat Nasser daar gewoon zal mogen rijden.”

Ook Coronel denkt dat de politieke situatie geen issue zal zijn voor de Dakar: “Over de politieke situatie heb ik eigenlijk niet eens nagedacht. Ik hou me bezig met het bouwen van een auto, en ga ervan uit dat alles geregeld is.” Van Loon zet wel nog zijn vraagtekens bij de veiligheid: “Ik heb al heel lang gezegd; waarom gaan we niet naar het Midden-Oosten? Dat riep ik al voordat een paar landen daar onderling ruzie kregen. Dat is nu wel een dingetje. Ze hebben er een gigantische woestijn, gravel, bergen, alles. Je kunt er dus een geweldige rally rijden, maar hoe het er met de veiligheid zit weet ik niet. Ik hoop in elk geval niet dat we er hetzelfde probleem krijgen als in Afrika. Als de veiligheid gegarandeerd kan worden kijk ik er echter ontzettend naar uit.”

Halverwege april zal de Dakar-organisatie naar verwachting meer bekendmaken over de locatie voor 2020. De Rooy zet zijn geld voorlopig echter op Saoedi-Arabië: “Er moeten nog stappen gezet worden voordat we daar gaan rijden. Maar als die koning daar wil dat we er gaan rijden, zal het vast wel geregeld worden.”

 

 

Duqueine alsnog naar Le Mans na terugtreden Spirit of Race
Le Mans
21 maart 2019
KTM steekt stokje voor Amerikaans avontuur Herlings
21 maart 2019
Gemeente Zandvoort wil 4 miljoen investeren in F1-race
21 maart 2019
Alfa Romeo strikt jonge Amerikaan als ontwikkelingsrijder
21 maart 2019
Foto's | Met deze auto rijdt Nick Catsburg dit seizoen in de WTCR
WTCR
19 maart 2019
F1-teams grotendeels op één lijn met bandenkeuze voor Bahrein
19 maart 2019
Buurman gaat Blancpain GT-titel verdedigen met Black Falocon
Endurance Series
19 maart 2019
Zijn Verstappen en Red Bull wel iets opgeschoten? | SLIPSTREAM
18 maart 2019
F1-team Renault ook in 2019 naar GAMMA Racing Day
18 maart 2019
RTL GP: Rally Special Aflevering 1
17 maart 2019
Kapotte wielmoer doet Grosjean de das om in Melbourne
17 maart 2019
Bottas draagt overwinning op aan Charlie Whiting
17 maart 2019
Hamilton reed GP Australië met beschadigde Mercedes
17 maart 2019
Vettel: “De auto kwam gewoon grip tekort”
17 maart 2019
Verstappen bezorgt Honda eerste podium sinds 2008: “Dit hebben ze verdiend”
Verstappen
17 maart 2019
Bottas sprakeloos: “Dit was mijn beste race ooit”
17 maart 2019
WK-stand na de GP Australië
17 maart 2019
Bottas domineert GP Australië, Verstappen 3e
17 maart 2019
Bleekemolen 5e in Sebring: "Hebben alles gegeven"
IMSA
17 maart 2019
AXR wint 12 uur van Sebring, Van der Zande tweede
IMSA
17 maart 2019
Gasly strandt in Q1 na 'stomme fout' van Red Bull
16 maart 2019
Norris achtste bij F1-kwalificatiedebuut: “Absoluut niet verwacht”
16 maart 2019
Verstappen blij met P4: “Heb er echt alles uitgehaald”
Verstappen
16 maart 2019