HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopF1 Tickets
Overig
Hamilton begrijpt frustraties van ‘tweede viool’ Leclerc
Formule 1
25 april 2019

Lewis Hamilton begrijpt maar al te goed hoe Charles Leclerc zich voelt bij het team van Ferrari. De Brit vergelijkt de situatie van de Monegask met zijn debuutjaar in de Formule 1 in 2007, toen hij bij McLaren de teamgenoot was van de ervaren Fernando Alonso.

Leclerc heeft in de eerste drie races van het seizoen nog telkens te horen gekregen dat hij tweede viool moet spelen bij het team van Ferrari, dat Sebastian Vettel voorlopig de voorkeur geeft in de strijd om de wereldtitel. Voorafgaande aan de race in Azerbeidzjan zegt Leclerc alleen ‘afhankelijk van de situatie’ gehoor te geven aan toekomstige teamorders, al begrijpt hij zelf ook wel waarom het team de voorkeur geeft aan Vettel.

“Het is frustrerend wanneer je iemand voor moet laten gaan,” laat Leclerc weten. “Maar aan de andere kant snap ik Ferrari wel. Seb is nu aan zijn vijfde jaar bezig bij het team en is al viervoudig wereldkampioen, terwijl ik pas net aan mijn tweede F1-seizoen ben begonnen. Ik heb dus nog een hoop te bewijzen, maar het is nu aan mij om het team te laten zien wat ik in me heb.”

Vergelijking met McLaren-situatie in 2007

De situatie bij Ferrari lijkt erg op die van McLaren in 2007, toen de toenmalige F1-debutant Lewis Hamilton een team vormde met Fernando Alonso, die net twee keer wereldkampioen was geworden bij Renault. Hamilton begrijpt dan ook wel hoe Leclerc zich momenteel voelt.

“Ik weet het nog wel, als je jong bent wil je zo snel mogelijk in de Formule 1 komen,” vertelt Hamilton. “En als je daar dan eenmaal bent wil je zo snel mogelijk de kampioen verslaan. Daar nam ik het destijds tegen op, dus ik zie het verband wel. Ik zie veel van mijzelf terug in Charles.”

Rebelse opstelling

Hoewel Leclerc in Melbourne en China gehoor gaf aan de teamorders van Ferrari, negeerde hij in Bahrein de teamorder om eerst twee ronden te wachten alvorens hij een inhaalpoging mocht wagen op Vettel. De Monegask besloot zijn teamgenoot meteen in te halen, waarna alleen problemen met de motor ervoor zorgden dat Leclerc niet zijn eerste F1-zege pakte.

“Als racecoureur gaat het tegen je natuur in om genoegen te moeten nemen met een rol als tweede viool,” vervolgt Hamilton. “Ik begrijp dus ook hoe Charles zich voelt, want diep van binnen denkt hij dat hij de beste is, of in ieder geval de potentie heeft om de beste te worden. Het voelt dat ook een beetje alsof je vuur wordt gedoofd. Als pure racer ben je van nature dan ook een beetje rebels. Het team vertelt je het ene, maar de racer binnenin wil dat je het andere doet.”

Volgens Hamilton loont het zich soms om je als tweede rijder een beetje rebels op te stellen. De Brit deed het zelf na de Grand Prix van Monaco in 2007, waar hij vanwege het feit dat hij meer brandstof aan boord geen eerlijke kans had in het duel om de overwinning met teamgenoot Alonso, ondanks het feit dat Hamilton dacht dat hij de snellere was: “Gelukkig veranderde dat bij de volgende race in Canada, waar we allebei evenveel brandstof kregen. Vervolgens won ik de race, mijn eerste Grand Prix-zege ooit. Voor mij rechtvaardigde dat dan ook mijn rebelse houding.”

Lof voor Leclerc

Al met al heeft Hamilton niets dan lof voor Leclerc: “Hij doet het tot dusver al geweldig. De verwachtingen zijn enorm bij een team als Ferrari, maar hij doet het erg goed. Hij moet gewoon blijven doen wat hij doet, en dan komt het vanzelf wel zijn kant op.”

BMW stopt na Le Mans met WEC-programma
WEC
22 mei 2019
Zandvoort plant eerbetoon aan Lauda
21 mei 2019
Niki Lauda overleden: "De racewereld gaat hem missen"
21 mei 2019
Bizar: Dit ging er allemaal mis bij McLaren op Indianapolis
IndyCar
21 mei 2019
Een leven in de Formule 1: Portret van Niki Lauda
21 mei 2019
Formule 1-legende Niki Lauda (70) overleden
21 mei 2019
Teambaas IndyCar-project McLaren weg na debacle op Indianapolis
IndyCar
20 mei 2019
Uitschakeling Alonso goed voor Indy 500 | SLIPSTREAM
20 mei 2019
W Series-klassementsleidster Chadwick aan de slag voor F1-team Williams
20 mei 2019
Simon Pagenaud op pole-position voor 103e Indianapolis 500
IndyCar
20 mei 2019
Alonso grijpt naast startbewijs voor Indianapolis 500
IndyCar
19 mei 2019
Verstappen en Gasly gaan los in Zandvoort
Verstappen
19 mei 2019
Björk wint Race 3 op Zandvoort na teamorders
WTCR
19 mei 2019
RTL GP: Rally Special Aflevering 3
Rally
19 mei 2019
European Le Mans Series: 4 uur van Monza
ELMS
19 mei 2019
RTL GP: WTCR Slowakije
WTCR
19 mei 2019
Rast wint incidentrijke tweede DTM-race in Zolder
DTM
19 mei 2019
Guerrieri wint Race 2, Catsburg 4e
WTCR
19 mei 2019
Indy 500-deelname Alonso nog niet zeker, Pigot op voorlopige pole
IndyCar
19 mei 2019
Visser domineert in Zolder naar eerste zege in W Series
Formulewagens
18 mei 2019
Max Verstappen trakteert Zandvoort op donuts
Verstappen
18 mei 2019
Björk wint Race 1 op Zandvoort, Catsburg in de punten
WTCR
18 mei 2019
Eng scoort allereerste DTM-zege op Zolder
DTM
18 mei 2019