HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopF1 Tickets
Overig
Bizar: Dit ging er allemaal mis bij McLaren op Indianapolis
Formulewagens
21 mei 2019

Het Britse McLaren staat bekend als één van de meest iconische teams uit de autosport, maar de laatste paar jaren lijkt de renstal op zijn zachtst gezegd enigszins de weg kwijt. Een bizarre opeenstapeling van fouten die leidde tot de mislukte poging van Fernando Alonso om zich te kwalificeren voor de Indy 500 is bijna tekenend voor de situatie bij de renstal de voorbije jaren. Van het ontbreken van een stuurwiel tot het spuiten van de auto in een verkeerde kleur: dit ging er de voorbije weken allemaal mis bij McLaren.

Alonso maakte twee jaar geleden een ijzersterke indruk op Indianapolis, toen hij zich als vijfde wist te kwalificeren voor zijn allereerste deelname aan de Indy 500 en in de race zelf een aantal ronden aan de leiding reed, alvorens zijn Honda-motor het begaf. Destijds kwam de Spanjaard uit voor het topteam van Andretti, maar dit jaar koos hij er voor om met het team van McLaren zelf de uitdaging aan te gaan. De renstal richtte speciaal voor de Indy 500 een eigen IndyCar-team op, sloot een deal met motorleverancier Chevrolet en ging de technische samenwerking aan met het eveneens Britse Carlin.

Lachertje van de paddock

De ambities van McLaren waren torenhoog, maar het hele project stortte vorige week als een kaartenhuis in elkaar. Het zo roemruchte McLaren was het lachertje van de paddock door fout op fout te stapelen, waardoor Alonso en McLaren zich uiteindelijk zelfs niet eens wisten te kwalificeren voor de 103e editie van de Indianapolis 500. Iets waar veel kleinere teams als DragonSpeed en Juncos Racing wel in wisten te slagen.

Na zijn uitschakeling zocht Fernando Alonso niet naar excuses, maar moest hij simpelweg zijn meerdere erkennen in de mannen en vrouw die zich wel hadden weten te kwalificeren voor de race. Robert Fernley – de voormalig Force India-teambaas die het hele project moest runnen – kreeg enkele uren na de mislukte kwalificatie van McLaren CEO Zak Brown te horen dat hij niet meer terug hoefde te keren bij het team. Brown gaf vervolgens in een opvallend open interview met The Associated Press aan wat er allemaal mis was gegaan bij het team op Indianapolis.

Geen stuurwiel, verkleerde kleur oranje

De problemen bij McLaren begonnen al in april toen Alonso in Texas voor de allereerste keer mocht testen met zijn Indy 500-bolide. De renstal was vergeten om misschien wel het belangrijkste onderdeel van de auto – het stuurwiel – te regelen, waardoor Zak Brown de week voor de test via zijn connecties bij Cosworth nog een stuur moest regelen. Door de problemen met het stuur kon Alonso in Texas na de lunch pas de baan op worden gestuurd, waardoor de Spanjaard al een halve dag had verloren.

De valse start in Texas was nog maar het begin van de problemen bij McLaren. De auto waarmee er werd gereden op de Texas Motor Speedway bleek namelijk in de verkeerde tint oranje gespoten te zijn, waardoor hij terug moest naar de spuiterij om wel van de juiste papaja-oranje kleur te worden voorzien.

Elektrische problemen en crash leiden tot nog meer vertraging

Na de testdag in Texas nam Alonso deel aan de collectieve IndyCar-test op de Indianapolis Motor Speedway, maar een fout van een monteur – die later van het IndyCar-project werd gehaald – zorgde ervoor dat de auto kampte met een elektrisch probleem, waardoor Alonso opnieuw waardevolle tijd op de baan misliep. Op de eerste trainingsdag voor de Indy 500 vorige week dinsdag kampte de auto opnieuw met een elektrisch probleem, waardoor Alonso ‘slechts’ 50 rondjes wist af te leggen op de openingsdag.

Op de tweede trainingsdag op woensdag ging Alonso zelf in de fout en boorde hij de McLaren in de muur. Het reservechassis van McLaren waarmee Alonso een maand eerder(!) had gereden in Texas bevond zich op dat moment nog altijd in een spuiterij om gespoten te worden in de juiste kleur oranje. Daardoor moest Alonso op donderdag de volledige derde testdag aan zich voorbij laten gaan, en kon hij op vrijdag pas weer in actie komen in het reservechassis dat eindelijk de juiste kleur oranje had. Ter vergelijking: James Hinchcliffe crashte zaterdagochtend tijdens zijn eerste kwalificatierun, maar kon enkele uren later alweer de baan op worden gestuurd met zijn reservechassis.

Geblunder in de warm-up & kwalificatie

Op de vrijdag kwam Alonso nog veel snelheid tekort op de laatste trainingsdag, waardoor het al snel duidelijk werd dat de kwalificatie een moeilijke opgave zou worden voor de Spanjaard. Zijn eerste kwalificatierun op zaterdag viel in het water omdat één van de banden op Alonso’s McLaren een scheur had. Deze scheur werd door McLaren over het hoofd gezien, omdat het team de verkeerde meetsensoren voor de banden had aangeschaft. In zijn daaropvolgende runs was Alonso simpelweg te langzaam, waardoor hij op zondag met nog vijf andere coureurs moest gaan strijden om de drie laatste nog overgebleven startbewijzen.

Op zaterdagavond was de paniek toegeslagen bij McLaren, en werd er hulp gezocht bij het topteam van Penske, dat vervolgens de nodige informatie over de setup van haar eigen bolides aan McLaren gaf. Ook kocht McLaren bij het team van Andretti informatie in over de afstelling van de ophanging. McLaren kopieerde de verkregen informatie naar de setup van Alonso’s bolide, maar de renstal had er geen rekening mee gehouden dat zij in tegenstelling tot de Amerikaanse teams gebruikmaken van het metrieke stelsel. Door deze rekenfout werd Alonso zondagochtend met een totaal verkeerde afstelling de baan opgestuurd, met een flinke vonkenregen onder de auto als gevolg. Toen de monteurs van McLaren de fout hadden hersteld, kon Alonso nog maar vijf rondjes afleggen alvorens de warm-up voorbij was en Alonso zich moest gaan kwalificeren.

Met zijn gloednieuwe, nauwelijks uitgeprobeerde setup kreeg Alonso één kans om zich te kwalificeren, maar ook in deze run sloeg McLaren weer aan het blunderen: de verhouding van de versnellingen (de gear-ratio) was verkeerd ingesteld, waardoor Alonso in plaats van de mogelijke 229 mijl per uur, maar een gemiddelde van 227.353 mijl per uur haalde. Met een verschil van slechts 0.019 mijl over vier ronden (0.03 km/u) greep Alonso daardoor naast een plekje op de laatste startrij, en kon het team van McLaren na een reeks van blunders vroegtijdig inpakken.

"Hebben het bij de eerste test al laten liggen"

Hoewel Brown zelf nauwelijks betrokken was bij het IndyCar-project, houdt hij zichzelf wel verantwoordelijk voor de mislukte kwalificatie: “Ik had dichter bij het Indy-project moeten staan, maar ik wilde dit niet ten koste van het Formule 1-team laten gaan," aldus Brown. "Het moment waarop we tijdens de allereerste test om 09.01 uur nog niet op de baan waren, daar hebben we het al laten liggen om ons te kwalificeren. We hebben toen niet op tijd aan de bel getrokken, omdat we ons daarna nog hadden kunnen herpakken. Ik ben nu vooral boos op mezelf. Ik had mijn instinct moeten volgen en veel meer betrokken moeten zijn bij het IndyCar-project.”

Bleekemolen verliest Le Mans-zege na diskwalificatie
WEC
17 juni 2019
Alonso leeft mee met Toyota-stalgenoten: “Hebben zege niet verdiend”
Le Mans
17 juni 2019
Bleekemolen wint op Le Mans: "Het was alles of niets"
Le Mans
16 juni 2019
Tung: "Eén lekke band heeft ons de das omgedaan"
Le Mans
16 juni 2019
Catsburg: "Dit mag natuurlijk niet gebeuren"
Le Mans
16 juni 2019
Knoors trots op BMW: "Hebben een paar huzarenstukjes uitgehaald"
Le Mans
16 juni 2019
De Vries: "Dit was me wel een avontuur zeg!"
Le Mans
16 juni 2019
Gemengde gevoelens voor Van der Garde: "Doet nog steeds pijn"
Le Mans
16 juni 2019
De finish van de 87e 24 uur van Le Mans!
Le Mans
16 juni 2019
RTL GP: Rally Special Aflevering 6
Rally
16 juni 2019
Signatech-Alpine grijpt tweede opeenvolgende Le Mans-zege in LMP2-klasse
Le Mans
16 juni 2019
AF Corse Ferrari wint GTE Pro-klasse op Le Mans
Le Mans
16 juni 2019
Jeroen Bleekemolen wint 24 uur van Le Mans in GTE AM-klasse
Le Mans
16 juni 2019
Toyota wint Le Mans opnieuw met Alonso, Buemi en Nakajima
Le Mans
16 juni 2019
De Vries crasht op Le Mans: "Ik ging opeens rechtdoor"
Le Mans
16 juni 2019
Zware crash voor Nyck de Vries op Le Mans
Le Mans
16 juni 2019
Drama voor Van Uitert op Le Mans
Le Mans
16 juni 2019
Toyota #7 stevig aan de leiding met nog 6 uur te gaan
Le Mans
16 juni 2019
Wat gebeurde er in de nacht op Le Mans?
Le Mans
16 juni 2019
Van der Zande valt uit op Le Mans: "Een bittere nasmaak"
Le Mans
16 juni 2019
Toyota’s nek-aan-nek de nacht in, Van Uitert en Bleekemolen klassenleiders
Le Mans
16 juni 2019
Allard Kalff laat zich niet van zijn stuk brengen
Le Mans
15 juni 2019
Van der Zande kent race vol problemen: "Heel erg zuur"
Le Mans
15 juni 2019