HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopF1 Tickets
Overig
Wolff worstelt met verlies Lauda: “De F1 heeft z’n grootste icoon verloren”
Formule 1
23 mei 2019

Het overlijden van Niki Lauda is hard aangekomen bij Mercedes-teambaas Toto Wolff. De Oostenrijker geeft toe dat hij het moeilijk vindt om zijn hoofd bij de Grand Prix van Monaco te houden dit weekend, nu hij zijn collega, sparringpartner en goede vriend heeft verloren.

Lauda vervulde de laatste jaren als ‘non-executive chairman’ een belangrijke rol binnen het Formule 1-team van Mercedes, waar hij als adviseur tevens de rechterhand van teambaas Toto Wolff was. De drievoudig F1-kampioen heeft een groot aandeel gehad in de huidige dominantie van de Brits/Duitse renstal en was onder andere verantwoordelijk voor de overstap van Lewis Hamilton naar het team van Mercedes in 2013.  Sinds hij vorig jaar zomer een dubbele longtransplantatie moest ondergaan was Lauda al niet meer aanwezig bij de Formule 1-races, maar toch laat het overlijden van de Oostenrijker plotseling een grote leegte achter bij het team van Mercedes.

Vechten tegen de tranen

“Zoals jullie je wel kunnen voorstellen is dit heel moeilijk,” aldus teambaas Toto Wolff over het feit dat de aandacht donderdag weer verplaatst moest worden naar de actie op de baan. “Dit is heel moeilijk voor het team, voor iedereen, maar vooral voor iemand die een vriend van hem was. Het is niet gemakkelijk om nu weer de focus op het racen te leggen, zeker niet in Monaco waar er extra aandacht van de media bij komt kijken. Het valt niet mee om het droog te houden wanneer ik jullie te woord moet staan over het verlies van een vriend.”

Volgens Wolff heeft de Formule 1 met het overlijden van de 70-jarige Lauda ‘zijn grootste icoon verloren’: “Niki was zo’n icoon van de Formule 1, ik denk het grootste icoon dat we hadden. De laatste 48 uur waren vreselijk, ik voel me net een zombie. Ik bleef maar kijken naar de foto’s en heb elk half uur weer de tranen in mijn ogen staan omdat hij er niet meer is. Hij wordt zo gemist in dit team en in de Formule 1. Ik heb het gevoel dat we iemand hebben verloren die het hart en de ziel van de Formule 1 was.”

Onwerkelijk gevoel

Wolff sprak vorige maand na de Grand Prix van Azerbeidzjan voor het laatst met Lauda over de telefoon: 'We wisten al langer dat het niet goed ging en dat het meer een kwestie van dagen was. Maandagavond kreeg ik het bericht van zijn vrouw toen ik in Parijs was. Sindsdien ben ik niet meer mezelf. Het voelt zo onwerkelijk om in een Formule 1-paddock te zijn terwijl Niki er niet meer is. We konden het aan zien komen, maar als het dan gebeurt komt de wetenschap dat je hem nooit meer gaat zien hard aan."

Mercedes is één van de teams dat dit weekend met een eerbetoon aan Lauda op de auto rijdt terwijl de teamleden van Mercedes rouwbanden zullen dragen. Ook zal één van sterren op de Mercedes de rest van het seizoen roodgekleurd blijven ter nagedachtenis aan Lauda, die altijd te herkennen was aan zijn rode helm of rode pet.

Fans krijgen kans om afscheid te nemen

Lauda zal volgende week woensdag in besloten kring worden begraven. Voorafgaande aan de uitvaartdienst zal de Oostenrijker tussen 08.00 en 12.00 uur worden opgebaard in de Stephansdom in Wenen. De familie van Lauda wil de fans daarmee de kans bieden om de F1-legende nog één keer de laatste eer te bewijzen. In dezelfde kathedraal zal om 16.00 uur ook een herdenkingsdienst worden gehouden, die eveneens toegankelijk zal zijn voor het publiek.

Bleekemolen verliest Le Mans-zege na diskwalificatie
WEC
17 juni 2019
Alonso leeft mee met Toyota-stalgenoten: “Hebben zege niet verdiend”
Le Mans
17 juni 2019
Bleekemolen wint op Le Mans: "Het was alles of niets"
Le Mans
16 juni 2019
Tung: "Eén lekke band heeft ons de das omgedaan"
Le Mans
16 juni 2019
Catsburg: "Dit mag natuurlijk niet gebeuren"
Le Mans
16 juni 2019
Knoors trots op BMW: "Hebben een paar huzarenstukjes uitgehaald"
Le Mans
16 juni 2019
De Vries: "Dit was me wel een avontuur zeg!"
Le Mans
16 juni 2019
Gemengde gevoelens voor Van der Garde: "Doet nog steeds pijn"
Le Mans
16 juni 2019
De finish van de 87e 24 uur van Le Mans!
Le Mans
16 juni 2019
RTL GP: Rally Special Aflevering 6
Rally
16 juni 2019
Signatech-Alpine grijpt tweede opeenvolgende Le Mans-zege in LMP2-klasse
Le Mans
16 juni 2019
AF Corse Ferrari wint GTE Pro-klasse op Le Mans
Le Mans
16 juni 2019
Jeroen Bleekemolen wint 24 uur van Le Mans in GTE AM-klasse
Le Mans
16 juni 2019
Toyota wint Le Mans opnieuw met Alonso, Buemi en Nakajima
Le Mans
16 juni 2019
De Vries crasht op Le Mans: "Ik ging opeens rechtdoor"
Le Mans
16 juni 2019
Zware crash voor Nyck de Vries op Le Mans
Le Mans
16 juni 2019
Drama voor Van Uitert op Le Mans
Le Mans
16 juni 2019
Toyota #7 stevig aan de leiding met nog 6 uur te gaan
Le Mans
16 juni 2019
Wat gebeurde er in de nacht op Le Mans?
Le Mans
16 juni 2019
Van der Zande valt uit op Le Mans: "Een bittere nasmaak"
Le Mans
16 juni 2019
Toyota’s nek-aan-nek de nacht in, Van Uitert en Bleekemolen klassenleiders
Le Mans
16 juni 2019
Allard Kalff laat zich niet van zijn stuk brengen
Le Mans
15 juni 2019
Van der Zande kent race vol problemen: "Heel erg zuur"
Le Mans
15 juni 2019