HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopTickets
Overig
WEC-baas reageert op kritiek: “Verplaatsen race voor Alonso een logische keuze”
Endurance
10 februari 2018

FIA WEC-baas Gerard Neveu heeft gereageerd op de kritiek over het verplaatsen van de 6 uur van Fuji naar 14 oktober. De race is een week naar voren gehaald om Fernando Alonso deel te kunnen laten nemen aan de thuisrace van Toyota, maar daardoor komen een aantal coureurs die het WEC dit jaar combineren met het Amerikaanse IMSA-kampioenschap wel in de problemen.

De 6 uur van Fuji stond aanvankelijk op de planning voor zondag 21 oktober, de dag waarop ook de Grand Prix van Amerika zal worden verreden. Fernando Alonso, die het F1-seizoen dit jaar combineert met een nieuw avontuur in het WEC, moest daardoor uitgerekend de thuisrace van Toyota in Japan overslaan, waarop het WEC vrijdag bekend heeft gemaakt dat de race speciaal voor Alonso een week naar voren zal worden gehaald. In het weekend van 13 en 14 oktober zal echter ook de Petit Le Mans van het Amerikaanse IMSA-kampioenschap worden verreden, waardoor een aantal coureurs die beide kampioenschappen combineren dit jaar zoals Renger van der Zande, Nick Catsburg, Augusto Farfus en Mike Conway één van de races moeten missen.

“We proberen altijd de belangen van het kampioenschap te behartigen. Dat staat altijd voorop wanneer we een dergelijke keuze maken,” aldus WEC-baas Gerard Neveu. “Hoe zouden we het kunnen verantwoorden dat we iemand als Fernando Alonso voor Toyota in ons paddock rond hebben lopen, maar zonder hem naar Japan gaan voor de thuisrace van Toyota? Alonso strijdt dit jaar voor het wereldkampioenschap, maar om dat te willen winnen zal hij geen enkele race mogen missen. Voor ons was het dan ook een logische keuze. De Japanse fans zullen heel blij zijn.”

Neveu zegt het te betreuren dat de nieuwe datum voor de race in Fuji een aantal coureurs met een probleem opzadelt: “We moeten de belangen van het kampioenschap vooropstellen, en dat doen we door  een race in Japan mét Alonso. We weten dat dit moeilijk te accepteren is voor coureurs die nu teleurgesteld zijn, maar uiteindelijk was dit besluit voor ons het meest logische. Ik hoop dat de coureurs die in Amerika racen een oplossing kunnen vinden, maar er was geen ander weekend waar we de race naartoe konden verplaatsen.”

Als één van de mogelijke oplossingen hoopt Neveu op een nieuwe datum voor de Petit Le Mans: “Ik hoop dat de IMSA een manier kan vinden om de race op Road Atlanta te verplaatsen. Wij hebben het al eerder gedaan en laten zien dat het mogelijk is. We hebben ze weken geleden al ingelicht over dit besluit en ze hadden het volste begrip voor deze keuze. Ze begrijpen namelijk ook wel hoeveel toegevoegde waarde een coureur kan hebben.”

IMSA: "Verplaatsen Petit Le Mans geen optie"

Een woordvoerder van het IMSA-kampioenschap heeft laten weten dat het verplaatsen van de Petit Le Mans geen optie is: “Door een aantal factoren zoals de tv-uitzending, het eindejaarsbanket van de IMSA dat in hetzelfde weekend wordt georganiseerd en logistieke zaken voor teams en fabrikanten die al lang geregeld zijn hebben we geconstateerd dat er te veel hordes zijn om de race te verplaatsen. De Petit Le Mans op Road Atlanta zal dan ook volgens schema in het weekend van 10 tot 13 oktober worden verreden.”

 

Thierry Neuville wint WK Rally Zweden
WRC
18 februari 2018
Kubica in beeld voor LMP1-avontuur met Manor
WEC
18 februari 2018
Neuville bouwt voorsprong uit op voorlaatste dag WK Rally Zweden
WRC
17 februari 2018
Latifi voor Force India aan de slag in vrije trainingen
17 februari 2018
Neuville voert Hyundai 1-2-3 aan in Zweden
WRC
16 februari 2018
Kaltenborn terug in de autosport als F4-teameigenaar
Formulewagens
16 februari 2018
BMW krijgt steuntje in de rug voor Sebring
IMSA
16 februari 2018
Analyse Haas & Williams: De strijd om P5 kan beginnen!
16 februari 2018
Toyota 1-2 na openingsproef WK Rally Zweden
WRC
15 februari 2018
Williams presenteert de FW41
15 februari 2018
Danica Patrick sluit loopbaan af met Indy 500-deelname voor ECR
IndyCar
15 februari 2018
Max Verstappen blikt vooruit op nieuw Formule 1-seizoen
Verstappen
15 februari 2018
Verstappen: “Halo heel lelijk en niet in mijn voordeel”
Verstappen
15 februari 2018
Zes Audi’s in nieuw WTCR-kampioenschap
WTCC
15 februari 2018
Winterkalender: F1-launches en -wintertests
15 februari 2018
Stolz teamgenoot van Bleekemolen en Keating op Le Mans
Le Mans
14 februari 2018
Nieuwe Formule 2-auto’s maken eerste meters op Magny-Cours
Formule 2
14 februari 2018
In gesprek met Renger van der Zande: Over Daytona, Le Mans, & Fernando Alonso
IMSA
14 februari 2018
Foto’s | Haas geeft als eerste beelden van nieuwe 2018-bolide vrij
14 februari 2018
Verstappen showt z’n nieuwe helm voor 2018
Verstappen
14 februari 2018
Sights & Sounds | 24 uur van Daytona
IMSA
13 februari 2018
Gunther promoveert met Arden naar Formule 2
Formule 2
13 februari 2018
Nederlands kartkampioen Alders met VAR in Duits Formule 4
13 februari 2018