HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopTickets
Overig
Van der Zande: “12u van Sebring als een 24-uursrace op ieder ander circuit”
Endurance
16 maart 2018

Na een teleurstellend resultaat in de 24 uur van Daytona, hoopt Renger van der Zande dit weekend wél toe te kunnen slaan in de 12 uur van Sebring. Op het legendarische circuit in Florida rijdt de Nederlander dit weekend zijn tweede race met de Cadillac DPi van Wayne Taylor Racing, de renstal die de race op het voormalig militair vliegveld overtuigend wist te winnen.

De 12 uur van Sebring is na de 24u van Daytona de tweede race van het IMSA-seizoen en opnieuw een absolute klassieker in de Amerikaanse racerij. Het circuit is berucht vanwege de rijke historie, de prachtige sfeer langs de baan en de vele hobbels, die de race loodzwaar maken voor mens en machine.

“Sebring is een heel speciale race,” vertelt Van der Zande. “Het is één van de coolste banen waar we op racen vanwege de hobbels, maar ook puur vanuit raceperspectief is dit één van de zwaarste banen. Daarom is de 12 uur van Sebring als een 24-uursrace op ieder ander circuit omdat het zo zwaar is voor de auto. De auto schuurt over het asfalt en knalt over de hobbels, de vering is voortdurend aan het werk en ook de motor wordt zwaar op de proef gesteld. Daarnaast is het ook voor de coureur niet makkelijk, het is moeilijk om hier te overleven en omdat het Florida is, is het ook nog eens erg warm.”

Ook Jordan Taylor, de teamgenoot van Van der Zande, ziet de 12 uur van Sebring als een zware beproeving: “Iedereen heeft het hier altijd over de hobbels, maar dat zijn maar twee bochten en het rechte stuk. De rest van het circuit is net zo zwaar, maar op een andere manier. Je hebt veranderingen van ondergrond, snelle en langzame bochten, noem maar op. Het is echt een uitdaging voor coureur en team om een goed rondje te rijden. Je moet altijd een goed compromis zien te vinden.”

Op jacht naar sportieve revanche

Wayne Taylor Racing kende vorig jaar een ijzersterke start van het seizoen met overwinningen in onder andere de 24u van Daytona en de 12 uur van Sebring. Dit jaar kende het team een teleurstellende start van het seizoen. Nadat Renger van der Zande pole-position had behaald voor de Rolex 24 op Daytona, moest het team in de race vroegtijdig de race staken na een reeks onverklaarbare klapbanden.

“Daytona heeft een bittere nasmaak achtergelaten,” erkent Taylor. “We hadden dat weekend dé te kloppen auto. Dat de kans om te vechten voor de zege je dan buiten jouw schuld om ontnomen wordt is extreem frustrerend. Ik denk echter dat dat ons alleen nog maar meer motiveert. Het heeft geen zin om erover door te praten, dus ik wil me alleen maar focussen op Sebring.”

Ook Van der Zande wil dit weekend de teleurstelling van Daytona wegpoetsen met een sterk resultaat in Sebring: “We hebben onlangs een goede test gehad op Sebring waar we veel hebben geleerd over de nieuwe banden. Daarnaast hebben we ook veel vooruitgang geboekt met de auto en een hoop verschillende afstellingen, dat gaat ons zeker helpen. Daarnaast race je hier zowel overdag als in de avond, op Sebring maakt dat vanwege de temperatuur echt een groot verschil.”

Perfecte race noodzakelijk

Wat in ieder geval vaststaat is dat Van der Zande en zijn teamgenoten Jordan Taylor en Ryan Hunter-Reay een perfecte race nodig hebben willen ze aanspraak kunnen maken op de zege: “Ik ben echt benieuwd wat er gaat gebeuren in de race,” vertelt Van der Zande. “In Daytona hadden we maar een paar safety car-periodes. Normaal zijn we het in Amerika gewend dat er een hoop safety cars zijn en dan is het een kwestie van overleven tot het laatste uur. Ik denk dat het dit jaar een stuk zwaarder gaat zijn op Sebring als er minder neutralisaties zijn. Dat betekent dat de coureur en de auto minder rust krijgen, wat de race voor iedereen zwaarder maakt. Slim omgaan met de auto en zorg dragen voor alle onderdelen, maar tegelijkertijd een goede snelheid vasthouden kan echt wel eens de doorslaggevende factor worden als we opnieuw minder neutralisaties krijgen.”

De 12 uur van Sebring gaat zaterdagmiddag Nederlandse tijd om 15.40 uur van start.

Corvette bevestigt Fassler en Rockenfeller voor Le Mans
Le Mans
19 april 2018
Turvey maakt LMP1 line-up Manor compleet
WEC
18 april 2018
Ook Ricciardo en Coulthard naar Jumbo Racedagen op Zandvoort
Verstappen
18 april 2018
Ferrari met agressieve bandenkeuze naar Azerbeidzjan
17 april 2018
FIA schrapt MGU-H en werkt aan spectaculairdere F1-motoren vanaf 2021
17 april 2018
FIA verhoogt brandstoflimiet voor F1-races vanaf 2019
17 april 2018
De GP van China: De statistieken op een rij
17 april 2018
Doornbos treft schikking met ‘sponsor’ Muermans
17 april 2018
Lompe Verstappen heeft de zege weggegooid! | SLIPSTREAM
16 april 2018
RTL GP Uitzendschema
16 april 2018
Highlights | IndyCar Grand Prix van Long Beach
IndyCar
16 april 2018
Dominante Rossi slaat dubbelslag met zege in Long Beach
IndyCar
16 april 2018
RTL GP: WTCR Marokko
WTCR
15 april 2018
RTL GP: Rally Special Aflevering 3
15 april 2018
Ricciardo: “Fantastische beloning voor het harde werk van de monteurs"
15 april 2018
WTCR Marrakesh bij RTL GP
WTCR
15 april 2018
Hamilton na “rampzalig” weekend: “We presteren ondermaats”
15 april 2018
Marko: “Verstappen heeft een overwinning weggegeven”
Verstappen
15 april 2018
Vettel ziet race verpest worden: “Verstappen bood meteen z’n excuses aan”
15 april 2018
LIVESTREAM | ELMS 4 uur van Paul Ricard
ELMS
15 april 2018
Verstappen trekt boetekleed aan: “Dit was mijn schuld”
Verstappen
15 april 2018
WK-stand na de GP van China
15 april 2018
Ricciardo knokt zich naar fraaie zege in China, Verstappen verspeelt podiumfinish
15 april 2018