HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopTickets
Overig
ELMS-debutant Van Berlo scoort knappe LMP3-zege op Monza
Endurance
15 mei 2018

Kay van Berlo heeft zondag in pas zijn tweede race in de European Le Mans Series een knappe overwinning geboekt op het circuit van Monza. De 17-jarige Nederlander pakte samen met teamgenoot Giorgio Mondini de overwinning in de LMP3-klasse.

Nadat vorige maand Job van Uitert de eerste ELMS-race op het circuit van Paul Ricard had weten te winnen, wist landgenoot Van Berlo tijdens de tweede race op het Italiaanse Monza aan de haal te gaan met de overwinning. De coureur van Eurointernational gaat daardoor nu tevens aan de leiding in de LMP3-klasse

“Het was een mooi weekend”, blikte een tevreden Van Berlo terug. “Ik had het niet echt verwacht hier te winnen. We wisten natuurlijk wel dat we kans op de overwinning maakten, maar dat gold ook voor andere teams. Een ELMS-race is vier uur lang overleven, je moet snel en goed zijn, de strategie moet goed uitpakken en je moet foutloos rijden.”

De Ligier JS P3 mocht de race in de handen van Giorgio Mondini vanaf de zesde startplek in de LMP3-klasse aanvangen. De Italiaan knokte zich op zijn thuiscircuit knap naar de tweede plek, waarna hij na een uur en drie kwartier racen het stuur overdroeg aan Van Berlo voor het tweede deel van de race.

Gekkenhuis

“We hadden een goede strategie en toen de Safety Car opnieuw de baan op kwam, deed United een pitstop en een ronde later stopten wij ook. Op dat moment zaten er maar twee auto’s tussen mij en de leider in de klasse. Ik wist dat ik hem bij de herstart kon pakken. Toen de Safety Car naar binnen ging, begon ik meteen te jagen. Het was echt een gekkenhuis. Iedereen had koude banden, zat heel dicht op elkaar en er lag vuil op de baan.”

Uiteindelijk wist Van Berlo er in te slagen om de leiding over te nemen, maar na de pitstop kwam Van Berlo als tweede terug op de baan en begon het spelletje weer opnieuw. Door een touché met een LMP2-auto liep de bolide van United Autosports echter vertraging op, waardoor Van Berlo eenvoudig de leiding kon heroveren. In de slotfase moest de coureur uit Veghel nog flink verdedigen, maar de eerste plek gaf hij niet meer uit handen.

“De laatste rondes waren niet gemakkelijk. Het was net karten. De snelheid van de concurrentie was op het laatst gewoon beter. Het team zei over de boordradio tegen me dat ik alles moest geven voor de winst omdat het een Italiaans team is dat op een Italiaans circuit kon winnen. Ik had ook op safe kunnen spelen en voor de punten in het kampioenschap kunnen gaan, maar in dit geval was de keuze snel gemaakt.”

Door de overwinning gaat Van Berlo nu aan kop in de LMP3-klasse van het kampioenschap. “Het was een goede tweede wedstrijd, al moeten we niet te vroeg juichen. Er zijn nog vier lange wedstrijden te gaan. Hoe dan ook: de eerste overwinning in het kampioenschap is binnen. Dat geeft een goed gevoel!”

Foto: © PHOTLR

Red Bull domineert eerste vrije training in Monaco
24 mei 2018
Bottas eert Hakkinen met bijzonder helmontwerp in Monaco
24 mei 2018
Red Bull wil jubileum in stijl vieren in Monaco
23 mei 2018
Red Bull de grote favoriet in Monaco! | SLIPSTREAM
22 mei 2018
Vernay wint in Zandvoort, Ehrlacher pakt WK-leiding
WTCR
22 mei 2018
Comte bezorgt Peugeot allereerste WTCR-zege
WTCR
22 mei 2018
Vernay pakt overtuigende zege in Race 3, Coronel valt uit
WTCR
21 mei 2018
Mercedes maakt zich “ernstige zorgen” voor GP-weekend Monaco
21 mei 2018
Comte bezorgt Peugeot allereerste WTCR-zege op Zandvoort
WTCR
21 mei 2018
Verstappen en Ricciardo trappen lol op Zandvoort
Verstappen
21 mei 2018
Vernay snelste in tweede WTCR-kwalificatie op Zandvoort
WTCR
21 mei 2018
Ed Carpenter voor de derde keer op pole voor Indy 500
IndyCar
21 mei 2018
Ehrlacher wint op bomvol Circuit Zandvoort
WTCR
20 mei 2018
Neuville pakt WK-leiding na zege in Portugal
WRC
20 mei 2018
Muller vliegt de vangrails in op Circuit Zandvoort
WTCR
20 mei 2018
Ehrlacher wint openingsrace in Zandvoort, Coronel 7e
WTCR
20 mei 2018
European Le Mans Series - Monza
ELMS
20 mei 2018
Paffett wint Race 2 op Lausitzring, Frijns pakt eerste punt
DTM
20 mei 2018
Huff op pole voor Race 1 in Zandvoort, Coronel 8e
WTCR
20 mei 2018
Hinchcliffe grijpt naast startbewijs voor Indy 500
IndyCar
20 mei 2018
Mortara pakt zege na incidentrijke race op de Lausitzring
DTM
19 mei 2018
RTL GP Uitzendschema
18 mei 2018
Dakar 2019 wordt geheel in Peru verreden
Dakar-Overig
18 mei 2018