HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopTickets
Overig
Markelov oppermachtig in Monaco, De Vries valt uit na bizarre aanrijding
Formulewagens
25 mei 2018

Artem Markelov heeft vrijdag in stijl revanche genomen voor een teleurstellende start van zijn Formule 2-seizoen. De Rus pakte overtuigend de zege in de Formule 2-hoofdrace in Monaco, nadat leiders Alexander Albon en Nyck de Vries elkaar hadden uitgeschakeld bij het binnenrijden van de pitstraat.

De hoofdrace in de straten van Monaco werd van pole-position aangevangen door Alexander Albon, die bij de start de van P2 vertrokken Nyck de Vries achter zich wist te houden. De Nederlander bleef in het kielzog van de Brits Thai, maar vond op het krappe stratencircuit nergens een gaatje om de DAMS-rijder in te halen.

In de veertiende ronde zag De Vries echter zijn kans schoon nadat Lando Norris een Safety Car-situatie had veroorzaakt. De Brit wilde in de laatste bocht de MP Motorsport-bolide van Ralph Boschung inhalen in een gat dat er nooit echt was. Als gevolg werd Boschung in de vangrails geduwd en was het einde race voor de Zwitser. Norris kon zijn weg vervolgen, maar het McLaren-talent kreeg wel een drive-through penalty aan zijn broek.

De Vries besloot van de Safety Car-fase gebruik te maken door vroeg de pits in te duiken voor zijn verplichte bandenwissel. Daarop besloot Albon echter te reageren, waarna het duo elkaar raakte bij het binnenrijden van de pitstraat. Albon werd in de rondte geduwd en zou later uitvallen. De Vries kon zijn weg vervolgen, maar moest uiteindelijk ook zijn auto met schade in de pits parkeren.

Markelov oppermachtig

Door het uitvallen van Albon en De Vries kwam Artem Markelov plots aan de leiding van de race te liggen. De Rus moest nog de pits opzoeken voor zijn bandenwissel, maar wist het tweede deel van de race van kop af te domineren. De Russian Time-coureur reed ijzersterke rondetijden en had uiteindelijk een groot genoeg gat opgebouwd om in de slotfase een veilige pitstop te maken, waardoor hij na zijn bandenwissel weer als virtueel leider terug op de baan kwam. Toen ook Nicholas Latifi en Maximilian Günther eenmaal hun pitstop hadden gemaakt kwam Markelov weer op P1 te liggen en kon hij overtuigend naar zijn eerste zege van het seizoen rijden. De nummer 2 van het Formule 2-kampioenschap vorig jaar nam daarmee revanche voor een teleurstellende start van het seizoen, en pakte net als twee jaar geleden de zege in Monaco.

Op meer dan tien seconden achterstand van Markelov kwam De Vries’ teamgenoot Sean Gelael als tweede aan de finish. Roberto Merhi pakte voor het Nederlandse MP Motorsport de laatste podiumplek. Louis Deletraz kwam als vierde aan de finish, Arjun Maini maakte de top vijf compleet.

Norris doet ondanks drive-through goede zaken

Lando Norris kwam als zesde aan de finish en deed daarmee goede zaken in de strijd om het kampioenschap. Ondanks een crash in de kwalificatie – waardoor hij de race vanuit de achterhoede had moeten aanvangen – en de drive-through na de aanvaring met Boschung sleepte de Brit met zijn zesde plek nog acht waardevolle punten in de wacht. Met zijn zesde plek verzekerde hij zich tevens van een kansrijke derde startplek voor de sprintrace op zaterdag, wanneer de top 8 van de hoofdrace in omgekeerde volgorde zal vertrekken. Daarnaast zag Norris ook al zijn titelrivalen nul punten scoren. Albon en De Vries hadden elkaar uitgeschakeld, George Russell eindigde in Rascasse in de muur na een overambitieuze inhaalpoging en Sergio Sette-Camara kon door een handblessure na een crash in de kwalificatie niet eens deelnemen aan de hoofdrace.

Zaterdag staat om 17.20 uur de Formule 2-sprintrace op het programma in Monaco.

Alonso in 2019 met eigen team in Renault Eurocup
Formulewagens
14 november 2018
Jordan King maakt Indy 500-debuut in 2019
IndyCar
14 november 2018
Pirelli publiceert bandenselectie voor slotrace in Abu Dhabi
13 november 2018
Loeb: "Niet verwacht dat ik zou deelnemen aan Dakar 2019"
Dakar-Auto
12 november 2018
De beste race ooit van Max Verstappen? | SLIPSTREAM
12 november 2018
Terugkijken | Red Bull Knock Out 2018
12 november 2018
Sensorprobleem zat Vettel dwars in Braziliaanse GP
12 november 2018
Ocon verdedigt inhaalpoging: “Ik was veel sneller”
12 november 2018
Hamilton had het anders aangepakt: ‘Max had veel meer te verliezen”
11 november 2018
Taakstraf voor Verstappen na duwen Ocon
Verstappen
11 november 2018
Verstappen haalt uit naar ‘pussy’ Ocon: “Wat een idoot”
Verstappen
11 november 2018
WK-stand na de Grand Prix van Brazilië
11 november 2018
Verstappen beroofd van Braziliaanse zege, Hamilton profiteert
11 november 2018
European Le Mans Series Portugal
ELMS
11 november 2018
Magnussen en Sirotkin gewaarschuwd wegens te langzaam rijden
11 november 2018
Boete en reprimande voor Vettel na weegbrugincident
10 november 2018
Alonso in 2019 met McLaren naar Indy 500
IndyCar
10 november 2018
Hamilton grijpt pole-position voor GP Brazilië
10 november 2018
Startopstelling Grand Prix van Brazilië
10 november 2018
Vettel de snelste in derde vrije training Brazilië
10 november 2018
Ook Ocon vijf plekken naar achteren in Brazilië
10 november 2018
Bottas 0,003s voor Hamilton in tweede vrije training
09 november 2018
Haas legt Pietro Fittipaldi vast als testrijder
09 november 2018