HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopTickets
Overig
Derani en Van Overbeek winnen op Laguna Seca, pech voor Van der Zande
Endurance
10 september 2018

Pipo Derani en Johannes van Overbeek hebben zondag een actierijke IMSA-race op het circuit van Laguna Seca op hun naam geschreven. Het duo pakte in de voorlaatste race van het Amerikaanse IMSA-seizoen de zege namens het team van Tequila Patron ESM, terwijl de Cadillac van Renger van der Zande door motorpech niet aan de finish kwam.

Nog voordat de 2 uur en 40 minuten durende race goed en wel onderweg was ging het op start/finish al mis op het circuit van Laguna Seca: tijdens de rollende start spinde de #5 Cadillac op het rechte stuk, waarna deze niet meer ontweken kon worden door de #67 Ford en de #911 Porsche met een flinke ravage tot gevolg. Bij de herstart ging het vervolgens opnieuw mis op het rechte stuk in het GTD-veld, waardoor de race terwijl er nog nauwelijks 500 meter geracet was voor een tweede keer geneutraliseerd moest worden.

Bij de tweede herstart kwam het hele veld wel goed weg en waren het de beide Acura’s – die bij de start al meteen de leiding over hadden genomen van polesitter Jordan Taylor – die het veld aan wisten te voeren. Taylor kon het tempo goed bijbenen in de #10 Cadillac, totdat de teamgenoot van Renger van der Zande geplaagd werd door technische problemen. De DPi-bolide van het team van Wayne Taylor Racing viel stil op de baan, waarna deze na wat hulp van de marshals wel nog de pits wist te bereiken, maar uiteindelijk niet meer op tijd gerepareerd kon worden. Daarmee konden Van der Zande en Taylor een goed resultaat in de strijd om het kampioenschap op hun buik schrijven, op het circuit waar Van der Zande vorig jaar nog de zege wist te pakken.

Na de onrustige openingsfase leek de overwinning in Californië naar het team van Mazda te gaan, totdat Harry Tincknell een halfuur voor het einde van de race werd aangetikt door een achterliggen en van de baan spinde. Daardoor kwam Pipo Derani aan de leiding te liggen met de #22 Nissan, nadat de Braziliaan eerder in de race ook door een spin al op achterstand was gekomen. Met een voorsprong van 10 seconden gaf Derani de leiding niet meer uit handen, waardoor hij na een enerverende race samen met Van Overbeek z’n eerste overwinning pakte sinds de 12 uur van Sebring in maart. Tweede werd de #54 Oreca van CORE Autosport, die in de slotfase profiteerde van een kapotte achterwielophanging voor de #7 Acura van Team Penske. Daardoor kon ook de tweede Acura met startnummer 6 een plekje opschuiven om daarmee het podium compleet te maken.

BMW wint opnieuw in GTLM

In de GTLM-klasse ging de overwinning voor de tweede race op rij naar het team van BMW, nadat de Duitse fabrikant tijdens de vorige race op de Virginia International Raceway nog de allereerste zege had weten te pakken met de BMW M8 GTE. Dankzij een sterke laatste stint van Connor de Phillippi, die zijn laatste 53 rondjes op één brandstoftank wist af te leggen, pakte hij samen met teamgenoot Alexander Sims de overwinning. De tweede plek ging naar Laurens Vanthoor in de #912 Porsche, die op een soortgelijke strategie als de winnende BMW zat. De derde plek ging naar de Corvette van Jan Magnussen en Antonio Garcia, die daarmee hun voorsprong in de strijd om het kampioenschap wisten uit te breiden.

Bleekemolen derde in GTD

In de GTD-klasse werd de strijd om de overwinning eveneens op basis van de gekozen strategie beslist. De zege leek aanvankelijk naar de #73 Porsche van Jörg Bergmeister te gaan, maar deze was op z’n oudere banden en met z’n brandstof-besparende strategie niet opgewassen tegen de #86 Acura NSX GT3 van Alvaro Parente, die wel voluit kon racen en daardoor in de slot van de race de leiding kon overnemen en zo samen met teamgenoot Katherine Legge de zege pakte. Bergmeister, die z’n Porsche deelde met Patrick Lindsey, moest genoegen nemen met de tweede plek. Jeroen Bleekemolen was in de slotfase ook nog verwikkeld in de strijd om de overwinning, maar moest uiteindelijk samen met teamgenoot Ben Keating genoegen nemen met de laatste podiumplek in de #33 Mercedes-AMG GT3.

De volgende en tevens laatste race van het IMSA-seizoen wordt op 13 oktober verreden op het circuit van Road Atlanta, waar in de 10 uur durende Petit Le Mans de strijd om het kampioenschap zal worden beslist.

Uitslag Monterey Grand Prix

Pirelli publiceert bandenselectie voor slotrace in Abu Dhabi
13 november 2018
Loeb: "Niet verwacht dat ik zou deelnemen aan Dakar 2019"
Dakar-Auto
12 november 2018
De beste race ooit van Max Verstappen? | SLIPSTREAM
12 november 2018
Terugkijken | Red Bull Knock Out 2018
12 november 2018
Sensorprobleem zat Vettel dwars in Braziliaanse GP
12 november 2018
Ocon verdedigt inhaalpoging: “Ik was veel sneller”
12 november 2018
Hamilton had het anders aangepakt: ‘Max had veel meer te verliezen”
11 november 2018
Taakstraf voor Verstappen na duwen Ocon
Verstappen
11 november 2018
Verstappen haalt uit naar ‘pussy’ Ocon: “Wat een idoot”
Verstappen
11 november 2018
WK-stand na de Grand Prix van Brazilië
11 november 2018
Verstappen beroofd van Braziliaanse zege, Hamilton profiteert
11 november 2018
European Le Mans Series Portugal
ELMS
11 november 2018
Magnussen en Sirotkin gewaarschuwd wegens te langzaam rijden
11 november 2018
Boete en reprimande voor Vettel na weegbrugincident
10 november 2018
Alonso in 2019 met McLaren naar Indy 500
IndyCar
10 november 2018
Hamilton grijpt pole-position voor GP Brazilië
10 november 2018
Startopstelling Grand Prix van Brazilië
10 november 2018
Vettel de snelste in derde vrije training Brazilië
10 november 2018
Ook Ocon vijf plekken naar achteren in Brazilië
10 november 2018
Bottas 0,003s voor Hamilton in tweede vrije training
09 november 2018
Haas legt Pietro Fittipaldi vast als testrijder
09 november 2018
Ricciardo ontvangt gridstraf voor GP Brazilië
09 november 2018
Verstappen blijft Hamilton en Vettel nipt voor in VT1
09 november 2018