HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopTickets
Overig
Derani en Van Overbeek winnen op Laguna Seca, pech voor Van der Zande
Endurance
10 september 2018

Pipo Derani en Johannes van Overbeek hebben zondag een actierijke IMSA-race op het circuit van Laguna Seca op hun naam geschreven. Het duo pakte in de voorlaatste race van het Amerikaanse IMSA-seizoen de zege namens het team van Tequila Patron ESM, terwijl de Cadillac van Renger van der Zande door motorpech niet aan de finish kwam.

Nog voordat de 2 uur en 40 minuten durende race goed en wel onderweg was ging het op start/finish al mis op het circuit van Laguna Seca: tijdens de rollende start spinde de #5 Cadillac op het rechte stuk, waarna deze niet meer ontweken kon worden door de #67 Ford en de #911 Porsche met een flinke ravage tot gevolg. Bij de herstart ging het vervolgens opnieuw mis op het rechte stuk in het GTD-veld, waardoor de race terwijl er nog nauwelijks 500 meter geracet was voor een tweede keer geneutraliseerd moest worden.

Bij de tweede herstart kwam het hele veld wel goed weg en waren het de beide Acura’s – die bij de start al meteen de leiding over hadden genomen van polesitter Jordan Taylor – die het veld aan wisten te voeren. Taylor kon het tempo goed bijbenen in de #10 Cadillac, totdat de teamgenoot van Renger van der Zande geplaagd werd door technische problemen. De DPi-bolide van het team van Wayne Taylor Racing viel stil op de baan, waarna deze na wat hulp van de marshals wel nog de pits wist te bereiken, maar uiteindelijk niet meer op tijd gerepareerd kon worden. Daarmee konden Van der Zande en Taylor een goed resultaat in de strijd om het kampioenschap op hun buik schrijven, op het circuit waar Van der Zande vorig jaar nog de zege wist te pakken.

Na de onrustige openingsfase leek de overwinning in Californië naar het team van Mazda te gaan, totdat Harry Tincknell een halfuur voor het einde van de race werd aangetikt door een achterliggen en van de baan spinde. Daardoor kwam Pipo Derani aan de leiding te liggen met de #22 Nissan, nadat de Braziliaan eerder in de race ook door een spin al op achterstand was gekomen. Met een voorsprong van 10 seconden gaf Derani de leiding niet meer uit handen, waardoor hij na een enerverende race samen met Van Overbeek z’n eerste overwinning pakte sinds de 12 uur van Sebring in maart. Tweede werd de #54 Oreca van CORE Autosport, die in de slotfase profiteerde van een kapotte achterwielophanging voor de #7 Acura van Team Penske. Daardoor kon ook de tweede Acura met startnummer 6 een plekje opschuiven om daarmee het podium compleet te maken.

BMW wint opnieuw in GTLM

In de GTLM-klasse ging de overwinning voor de tweede race op rij naar het team van BMW, nadat de Duitse fabrikant tijdens de vorige race op de Virginia International Raceway nog de allereerste zege had weten te pakken met de BMW M8 GTE. Dankzij een sterke laatste stint van Connor de Phillippi, die zijn laatste 53 rondjes op één brandstoftank wist af te leggen, pakte hij samen met teamgenoot Alexander Sims de overwinning. De tweede plek ging naar Laurens Vanthoor in de #912 Porsche, die op een soortgelijke strategie als de winnende BMW zat. De derde plek ging naar de Corvette van Jan Magnussen en Antonio Garcia, die daarmee hun voorsprong in de strijd om het kampioenschap wisten uit te breiden.

Bleekemolen derde in GTD

In de GTD-klasse werd de strijd om de overwinning eveneens op basis van de gekozen strategie beslist. De zege leek aanvankelijk naar de #73 Porsche van Jörg Bergmeister te gaan, maar deze was op z’n oudere banden en met z’n brandstof-besparende strategie niet opgewassen tegen de #86 Acura NSX GT3 van Alvaro Parente, die wel voluit kon racen en daardoor in de slot van de race de leiding kon overnemen en zo samen met teamgenoot Katherine Legge de zege pakte. Bergmeister, die z’n Porsche deelde met Patrick Lindsey, moest genoegen nemen met de tweede plek. Jeroen Bleekemolen was in de slotfase ook nog verwikkeld in de strijd om de overwinning, maar moest uiteindelijk samen met teamgenoot Ben Keating genoegen nemen met de laatste podiumplek in de #33 Mercedes-AMG GT3.

De volgende en tevens laatste race van het IMSA-seizoen wordt op 13 oktober verreden op het circuit van Road Atlanta, waar in de 10 uur durende Petit Le Mans de strijd om het kampioenschap zal worden beslist.

Uitslag Monterey Grand Prix

Mercedes maakt ook conservatieve bandenkeuze voor Russische GP
18 september 2018
Ma Qing Hua teamgenoot van Coronel in China
WTCR
18 september 2018
‘Kvyat rond met Toro Rosso voor 2019’
17 september 2018
Red Bull verwacht forse gridstraf voor Verstappen in Sotsji
Verstappen
17 september 2018
Waarom Ferrari niet Leclerc, maar Verstappen had moeten nemen! | SLIPSTREAM
17 september 2018
Force India dreigt opnieuw met teamorders na debacle in Singapore
17 september 2018
Dixon pakt 5e IndyCar-titel, Hunter-Reay wint seizoensfinale
IndyCar
17 september 2018
Herstellende Robert Wickens dankt fans in videoboodschap
IndyCar
17 september 2018
Verstappen 2e: “Na alle problemen dit weekend een geweldig resultaat”
Verstappen
16 september 2018
Herlings pakt wereldtitel in Assen: "Een droom die werkelijkheid wordt"
16 september 2018
Vettel verdedigt Ferrari na strategische misser
16 september 2018
RTL GP Magazine Aflevering 3
16 september 2018
Alonso: “Zevende plek een kleine overwinning voor McLaren”
16 september 2018
Perez: ‘Een enorm frustrerende race”
16 september 2018
RTL GP: Rally Special Aflevering 11
16 september 2018
WK-stand na de Grand Prix van Singapore
16 september 2018
Hamilton domineert Grand Prix van Singapore, Verstappen 2e
16 september 2018
Jeffrey Herlings pakt MXGP-wereldtitel in Assen
16 september 2018
Hunter-Reay op pole voor IndyCar-finale op Sonoma Raceway
IndyCar
16 september 2018
Herlings oppermachtig in kwalificatierace MXGP Assen
15 september 2018
Vettel baalt na rommelige kwalificatie: “Hebben niet het maximale eruit gehaald”
15 september 2018
Verstappen imponeert met tweede startplek “M’n beste kwalificatie ooit”
Verstappen
15 september 2018
Hamilton stormt naar pole in Singapore, Verstappen 2e
15 september 2018