HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopTickets
Overig
Haas: “Renault verbrak afspraak met protest in Monza”
Formule 1
13 september 2018

Haas-teambaas Günther Steiner heeft laten weten dat het F1-team van Renault een gentlemen’s agreement tussen de Formule 1-teams heeft verbroken door na afloop van de GP van Italië een protest in te dienen tegen de F1-bolide van Romain Grosjean. Door het protest van de Franse renstal werd Grosjean na afloop van de race gediskwalificeerd, maar volgens Steiner heeft Haas een kans van 50% dat de diskwalificatie zal worden teruggedraaid.

Het F1-team van Renault diende na afloop van de Italiaanse Grand Prix een protest in bij de FIA waarin ze aangaven dat ze hun twijfels hadden over de legaliteit van de vloer op Romain Grosjeans Haas VF-18. De vloer bleek uiteindelijk inderdaad niet te voldoen aan de nieuwste versie van het technisch reglement, waarop de stewards de auto van de Fransman illegaal verklaarden en uit de uitslag schrapten. Daardoor verloor Grosjean z’n 6e plek en liep het team van Haas kostbare punten in het constructeurskampioenschap mis, waar Haas momenteel in een felle strijd met Renault is verwikkeld om de vierde plek.

Volgens Haas-teambaas Günther Steiner heeft het team van Renault een herenakkoord tussen de Formule 1-teams verbroken, doordat het pas ná de race vragen begon te stellen over de vloer van de Haas: “Ze hadden voor de race kunnen zeggen: “Als dit niet wordt aangepast, gaan we een protest indienen.” De laatste keer dat er pas na de race een protest werd ingediend is voor mijn tijd,” aldus Steiner, die vond dat Renault voor de race de kwestie aan had moeten stippen. “Ik weet niet hoe ze het hebben gedaan. Maar ze hebben gedaan wat ze moesten doen denk ik. Een hoop mensen hebben intern in ieder geval hun vraagtekens gezet bij de actie.”

Steiner liet weten dat hij zelf geen protest aan zou hebben getekend als bleek dat de Renault na de race niet zou hebben voldaan aan de reglementen: “Ik zou gedaan hebben wat andere mensen hiervoor ook hebben gedaan. Maar Renault bevindt zich in een positie waarin ze ervoor moeten zorgen dat ze hun vierde plek niet kwijtraken. Ik denk dat ze vonden dat ze wel iets moesten doen, anders zouden ze naar de vijfde plek terugzakken.”

50/50

Haas heeft inmiddels formeel beroep aangetekend tegen de diskwalificatie, maar de kwestie zal pas in november worden behandeld door de beroepscommissie. De uitkomst kan volgens Steiner beide kanten op vallen: “Het is 50/50. Het kan allebei de kanten op gaan. Je kunt alleen maar met je advocaten en je technisch team uitleggen wat er is gebeurd. Het hele proces uitleggen en hoe we hier zijn aanbeland. Wij denken dat zij het mis hebben, maar ik ben niet éen van de rechters. Het is 50/50.”

Volgens Steiner is de hele zaak in ieder geval zeer complex: “Het is een technisch dingetje wat samenvalt met de nodige procedures die niet juist opgevolgd zijn. Niet door ons, maar door iemand anders. Het is een combinatie van technische reglementen, interpretatie, dubbelzinnigheid, informatie… Het is een heel complexe zaak en de stewards begrepen denk ik niet wat wij uit probeerden te leggen dus daarom hebben ze ons gediskwalificeerd. Ik hoop dat de beroepscommissie het beter begrijpt en meer tijd voor ons neemt zodat we het uit kunnen leggen.”

Pirelli publiceert bandenselectie voor slotrace in Abu Dhabi
13 november 2018
Loeb: "Niet verwacht dat ik zou deelnemen aan Dakar 2019"
Dakar-Auto
12 november 2018
De beste race ooit van Max Verstappen? | SLIPSTREAM
12 november 2018
Terugkijken | Red Bull Knock Out 2018
12 november 2018
Sensorprobleem zat Vettel dwars in Braziliaanse GP
12 november 2018
Ocon verdedigt inhaalpoging: “Ik was veel sneller”
12 november 2018
Hamilton had het anders aangepakt: ‘Max had veel meer te verliezen”
11 november 2018
Taakstraf voor Verstappen na duwen Ocon
Verstappen
11 november 2018
Verstappen haalt uit naar ‘pussy’ Ocon: “Wat een idoot”
Verstappen
11 november 2018
WK-stand na de Grand Prix van Brazilië
11 november 2018
Verstappen beroofd van Braziliaanse zege, Hamilton profiteert
11 november 2018
European Le Mans Series Portugal
ELMS
11 november 2018
Magnussen en Sirotkin gewaarschuwd wegens te langzaam rijden
11 november 2018
Boete en reprimande voor Vettel na weegbrugincident
10 november 2018
Alonso in 2019 met McLaren naar Indy 500
IndyCar
10 november 2018
Hamilton grijpt pole-position voor GP Brazilië
10 november 2018
Startopstelling Grand Prix van Brazilië
10 november 2018
Vettel de snelste in derde vrije training Brazilië
10 november 2018
Ook Ocon vijf plekken naar achteren in Brazilië
10 november 2018
Bottas 0,003s voor Hamilton in tweede vrije training
09 november 2018
Haas legt Pietro Fittipaldi vast als testrijder
09 november 2018
Ricciardo ontvangt gridstraf voor GP Brazilië
09 november 2018
Verstappen blijft Hamilton en Vettel nipt voor in VT1
09 november 2018