HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopF1 Tickets
Overig
Haas: “Renault verbrak afspraak met protest in Monza”
Formule 1
13 september 2018

Haas-teambaas Günther Steiner heeft laten weten dat het F1-team van Renault een gentlemen’s agreement tussen de Formule 1-teams heeft verbroken door na afloop van de GP van Italië een protest in te dienen tegen de F1-bolide van Romain Grosjean. Door het protest van de Franse renstal werd Grosjean na afloop van de race gediskwalificeerd, maar volgens Steiner heeft Haas een kans van 50% dat de diskwalificatie zal worden teruggedraaid.

Het F1-team van Renault diende na afloop van de Italiaanse Grand Prix een protest in bij de FIA waarin ze aangaven dat ze hun twijfels hadden over de legaliteit van de vloer op Romain Grosjeans Haas VF-18. De vloer bleek uiteindelijk inderdaad niet te voldoen aan de nieuwste versie van het technisch reglement, waarop de stewards de auto van de Fransman illegaal verklaarden en uit de uitslag schrapten. Daardoor verloor Grosjean z’n 6e plek en liep het team van Haas kostbare punten in het constructeurskampioenschap mis, waar Haas momenteel in een felle strijd met Renault is verwikkeld om de vierde plek.

Volgens Haas-teambaas Günther Steiner heeft het team van Renault een herenakkoord tussen de Formule 1-teams verbroken, doordat het pas ná de race vragen begon te stellen over de vloer van de Haas: “Ze hadden voor de race kunnen zeggen: “Als dit niet wordt aangepast, gaan we een protest indienen.” De laatste keer dat er pas na de race een protest werd ingediend is voor mijn tijd,” aldus Steiner, die vond dat Renault voor de race de kwestie aan had moeten stippen. “Ik weet niet hoe ze het hebben gedaan. Maar ze hebben gedaan wat ze moesten doen denk ik. Een hoop mensen hebben intern in ieder geval hun vraagtekens gezet bij de actie.”

Steiner liet weten dat hij zelf geen protest aan zou hebben getekend als bleek dat de Renault na de race niet zou hebben voldaan aan de reglementen: “Ik zou gedaan hebben wat andere mensen hiervoor ook hebben gedaan. Maar Renault bevindt zich in een positie waarin ze ervoor moeten zorgen dat ze hun vierde plek niet kwijtraken. Ik denk dat ze vonden dat ze wel iets moesten doen, anders zouden ze naar de vijfde plek terugzakken.”

50/50

Haas heeft inmiddels formeel beroep aangetekend tegen de diskwalificatie, maar de kwestie zal pas in november worden behandeld door de beroepscommissie. De uitkomst kan volgens Steiner beide kanten op vallen: “Het is 50/50. Het kan allebei de kanten op gaan. Je kunt alleen maar met je advocaten en je technisch team uitleggen wat er is gebeurd. Het hele proces uitleggen en hoe we hier zijn aanbeland. Wij denken dat zij het mis hebben, maar ik ben niet éen van de rechters. Het is 50/50.”

Volgens Steiner is de hele zaak in ieder geval zeer complex: “Het is een technisch dingetje wat samenvalt met de nodige procedures die niet juist opgevolgd zijn. Niet door ons, maar door iemand anders. Het is een combinatie van technische reglementen, interpretatie, dubbelzinnigheid, informatie… Het is een heel complexe zaak en de stewards begrepen denk ik niet wat wij uit probeerden te leggen dus daarom hebben ze ons gediskwalificeerd. Ik hoop dat de beroepscommissie het beter begrijpt en meer tijd voor ons neemt zodat we het uit kunnen leggen.”

Hamilton begrijpt frustraties van ‘tweede viool’ Leclerc
25 april 2019
Verstappen accepteert eventuele gridstraffen in ruil voor meer vermogen
Verstappen
25 april 2019
ASO onthult route voor Dakar 2020
Dakar-Overig
25 april 2019
Giovinazzi ontvangt tien plaatsen gridstraf voor GP Azerbeidzjan
25 april 2019
Miami wijzigt plannen voor mogelijke F1-race
25 april 2019
Deletraz als simulatorrijder aan de slag bij Haas
24 april 2019
Honda bevestigt motorupdate voor Red Bull en Toro Rosso in Bakoe
24 april 2019
Verstappen verwacht spektakel in Bakoe: “Er kan veel gebeuren”
Verstappen
23 april 2019
Kan Verstappen toeslaan in knotsgek Bakoe? | SLIPSTREAM
22 april 2019
European Le Mans Series: Paul Ricard
ELMS
21 april 2019
RTL GP: GT Endurance Series Italië
Endurance Series
21 april 2019
RTL GP: Dakar Series Merzouga Rally
Dakar-Overig
21 april 2019
‘Hartley vervangt Alonso volgend seizoen bij Toyota’
WEC
20 april 2019
Vandoorne debuteert op Le Mans als vervanger van Button
WEC
19 april 2019
Onboard | Een rondje over het nieuwe F1-circuit van Vietnam
19 april 2019
Ford beëindigt GTE-fabrieksprogramma in WEC en IMSA
WEC
18 april 2019
Van Loon crasht zwaar in Morocco Desert Challenge
Dakar-Overig
18 april 2019
Overzicht de DTM-grid van 2019
DTM
18 april 2019
Pietro Fittipaldi maakt DTM-grid 2019 compleet
DTM
18 april 2019
Foto's | Audi presenteert DTM-livery's voor 2019
DTM
17 april 2019
F1 overweegt tweede Chinese race op stratencircuit
16 april 2019
ACO bevestigt recordaantal auto’s op vernieuwde Le Mans-deelnemerslijst
Le Mans
16 april 2019
Ferrari neemt minste zachte banden mee naar Bakoe
16 april 2019