HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopTickets
Overig
Haas: “Renault verbrak afspraak met protest in Monza”
Formule 1
13 september 2018

Haas-teambaas Günther Steiner heeft laten weten dat het F1-team van Renault een gentlemen’s agreement tussen de Formule 1-teams heeft verbroken door na afloop van de GP van Italië een protest in te dienen tegen de F1-bolide van Romain Grosjean. Door het protest van de Franse renstal werd Grosjean na afloop van de race gediskwalificeerd, maar volgens Steiner heeft Haas een kans van 50% dat de diskwalificatie zal worden teruggedraaid.

Het F1-team van Renault diende na afloop van de Italiaanse Grand Prix een protest in bij de FIA waarin ze aangaven dat ze hun twijfels hadden over de legaliteit van de vloer op Romain Grosjeans Haas VF-18. De vloer bleek uiteindelijk inderdaad niet te voldoen aan de nieuwste versie van het technisch reglement, waarop de stewards de auto van de Fransman illegaal verklaarden en uit de uitslag schrapten. Daardoor verloor Grosjean z’n 6e plek en liep het team van Haas kostbare punten in het constructeurskampioenschap mis, waar Haas momenteel in een felle strijd met Renault is verwikkeld om de vierde plek.

Volgens Haas-teambaas Günther Steiner heeft het team van Renault een herenakkoord tussen de Formule 1-teams verbroken, doordat het pas ná de race vragen begon te stellen over de vloer van de Haas: “Ze hadden voor de race kunnen zeggen: “Als dit niet wordt aangepast, gaan we een protest indienen.” De laatste keer dat er pas na de race een protest werd ingediend is voor mijn tijd,” aldus Steiner, die vond dat Renault voor de race de kwestie aan had moeten stippen. “Ik weet niet hoe ze het hebben gedaan. Maar ze hebben gedaan wat ze moesten doen denk ik. Een hoop mensen hebben intern in ieder geval hun vraagtekens gezet bij de actie.”

Steiner liet weten dat hij zelf geen protest aan zou hebben getekend als bleek dat de Renault na de race niet zou hebben voldaan aan de reglementen: “Ik zou gedaan hebben wat andere mensen hiervoor ook hebben gedaan. Maar Renault bevindt zich in een positie waarin ze ervoor moeten zorgen dat ze hun vierde plek niet kwijtraken. Ik denk dat ze vonden dat ze wel iets moesten doen, anders zouden ze naar de vijfde plek terugzakken.”

50/50

Haas heeft inmiddels formeel beroep aangetekend tegen de diskwalificatie, maar de kwestie zal pas in november worden behandeld door de beroepscommissie. De uitkomst kan volgens Steiner beide kanten op vallen: “Het is 50/50. Het kan allebei de kanten op gaan. Je kunt alleen maar met je advocaten en je technisch team uitleggen wat er is gebeurd. Het hele proces uitleggen en hoe we hier zijn aanbeland. Wij denken dat zij het mis hebben, maar ik ben niet éen van de rechters. Het is 50/50.”

Volgens Steiner is de hele zaak in ieder geval zeer complex: “Het is een technisch dingetje wat samenvalt met de nodige procedures die niet juist opgevolgd zijn. Niet door ons, maar door iemand anders. Het is een combinatie van technische reglementen, interpretatie, dubbelzinnigheid, informatie… Het is een heel complexe zaak en de stewards begrepen denk ik niet wat wij uit probeerden te leggen dus daarom hebben ze ons gediskwalificeerd. Ik hoop dat de beroepscommissie het beter begrijpt en meer tijd voor ons neemt zodat we het uit kunnen leggen.”

Mercedes maakt ook conservatieve bandenkeuze voor Russische GP
18 september 2018
Ma Qing Hua teamgenoot van Coronel in China
WTCR
18 september 2018
‘Kvyat rond met Toro Rosso voor 2019’
17 september 2018
Red Bull verwacht forse gridstraf voor Verstappen in Sotsji
Verstappen
17 september 2018
Waarom Ferrari niet Leclerc, maar Verstappen had moeten nemen! | SLIPSTREAM
17 september 2018
Force India dreigt opnieuw met teamorders na debacle in Singapore
17 september 2018
Dixon pakt 5e IndyCar-titel, Hunter-Reay wint seizoensfinale
IndyCar
17 september 2018
Herstellende Robert Wickens dankt fans in videoboodschap
IndyCar
17 september 2018
Verstappen 2e: “Na alle problemen dit weekend een geweldig resultaat”
Verstappen
16 september 2018
Herlings pakt wereldtitel in Assen: "Een droom die werkelijkheid wordt"
16 september 2018
Vettel verdedigt Ferrari na strategische misser
16 september 2018
RTL GP Magazine Aflevering 3
16 september 2018
Alonso: “Zevende plek een kleine overwinning voor McLaren”
16 september 2018
Perez: ‘Een enorm frustrerende race”
16 september 2018
RTL GP: Rally Special Aflevering 11
16 september 2018
WK-stand na de Grand Prix van Singapore
16 september 2018
Hamilton domineert Grand Prix van Singapore, Verstappen 2e
16 september 2018
Jeffrey Herlings pakt MXGP-wereldtitel in Assen
16 september 2018
Hunter-Reay op pole voor IndyCar-finale op Sonoma Raceway
IndyCar
16 september 2018
Herlings oppermachtig in kwalificatierace MXGP Assen
15 september 2018
Vettel baalt na rommelige kwalificatie: “Hebben niet het maximale eruit gehaald”
15 september 2018
Verstappen imponeert met tweede startplek “M’n beste kwalificatie ooit”
Verstappen
15 september 2018
Hamilton stormt naar pole in Singapore, Verstappen 2e
15 september 2018