HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopF1 Tickets
Overig
Leclerc: “Magnussen is en zal altijd dom blijven”
Formule 1
07 oktober 2018

Na onder andere Nico Hülkenberg, Pierre Gasly en Fernando Alonso is Charles Leclerc de nieuwste toevoeging aan het rijtje coureurs dat het helemaal gehad heeft met Kevin Magnussen. De Deen haalde zich zondag tijdens de Japanse Grand Prix de woede op de hals van de Monegask met een omstreden verdedigende actie, waarmee de Haas-coureur niet alleen de race van Leclerc maar ook z’n eigen wedstrijd om zeep hielp.

Leclerc sloeg in de vierde ronde van de Japanse Grand Prix op het rechte stuk ten aanval bij Magnussen. Op het moment dat de Sauber-coureur uit de slipstream dook van de Haas en naar rechts stuurde besloot Magnussen op het laatste moment ook naar rechts te sturen. Als gevolg botste Leclerc bovenop de Haas, die daardoor een lekke achterband opliep, een Safety Car veroorzaakte en door de opgelopen schade uiteindelijk zou uitvallen. Leclerc moest eveneens de pits opzoeken voor een nieuwe voorvleugel en zakte ver terug, alvorens hij tegen het einde van de race de strijd moest staken met een defect aan z’n Sauber.

“Magnussen is en zal altijd dom blijven. Het is een feit,” riep Leclerc tijdens de race al over de boordradio. Na de race uitte de toekomstig Ferrari-coureur nog meer kritiek op de Deen, en begreep hij niet waarom de Haas-coureur niet werd bestraft voor z’n actie.

Vergelijking met Raikkonen-Verstappen incident in Spa

“Twee jaar geleden was er op Spa-Francorchamps een vergelijkbaar incident tussen Kimi en Max,” vertelde Leclerc. “Toen was iedereen het erover eens dat het gevaarlijk was en dat het niet meer toegestaan zou moeten worden. Gek genoeg wordt het vandaag wel geaccepteerd, dus ik zal navraag gaan doen om te weten wat ik nu wel en niet mag in de auto.”

Omdat het niet de eerste keer is dat Magnussen zich niet populair maakt bij de coureurs pleit Leclerc voor een hardere aanpak: ‘Ik ben niet de enige. Ik snap niet waarom we soms niet strenger zijn voor dit soort coureurs.”

Magnussen is zich van geen kwaad bewust

Magnussen zelf was zich na afloop van geen kwaad bewust en bestempelde de actie als een race-incident; “Dit gebeurt soms gewoon,” sprak de Deen. “Ik haalde Charles buitenom in in de 130R, vervolgens bleef hij dicht achter me zitten in de chicane en dook hij op het rechte stuk in mijn slipstream. Ik ging naar rechts en hij volgde me een tijdje totdat hij terug naar links ging en m’n achterband lek reed. Het is zonde, maar dit gebeurt soms. De band liep leeg  en scheurde het bodywork kapot. De achtervleugel, de remmen, alles was kapot, dus we moesten de strijd wel staken.”

Ook Haas-teambaas Günther Steiner was van mening dat zijn coureur niets fout had gedaan: ‘Kevin remde niet, heeft hem niet van de baan geduwd, niets. Kevin week gewoon van z’n lijn af waarna Charles bovenop hem knalde. Wat moet hij anders doen? Moet hij gewoon aan de kant gaan en hem er voorbij laten?”

Zandvoort plant eerbetoon aan Lauda
21 mei 2019
Niki Lauda overleden: "De racewereld gaat hem missen"
21 mei 2019
Bizar: Dit ging er allemaal mis bij McLaren op Indianapolis
IndyCar
21 mei 2019
Een leven in de Formule 1: Portret van Niki Lauda
21 mei 2019
Formule 1-legende Niki Lauda (70) overleden
21 mei 2019
Teambaas IndyCar-project McLaren weg na debacle op Indianapolis
IndyCar
20 mei 2019
Uitschakeling Alonso goed voor Indy 500 | SLIPSTREAM
20 mei 2019
W Series-klassementsleidster Chadwick aan de slag voor F1-team Williams
20 mei 2019
Simon Pagenaud op pole-position voor 103e Indianapolis 500
IndyCar
20 mei 2019
Alonso grijpt naast startbewijs voor Indianapolis 500
IndyCar
19 mei 2019
Verstappen en Gasly gaan los in Zandvoort
Verstappen
19 mei 2019
Björk wint Race 3 op Zandvoort na teamorders
WTCR
19 mei 2019
RTL GP: Rally Special Aflevering 3
Rally
19 mei 2019
European Le Mans Series: 4 uur van Monza
ELMS
19 mei 2019
RTL GP: WTCR Slowakije
WTCR
19 mei 2019
Rast wint incidentrijke tweede DTM-race in Zolder
DTM
19 mei 2019
Guerrieri wint Race 2, Catsburg 4e
WTCR
19 mei 2019
Indy 500-deelname Alonso nog niet zeker, Pigot op voorlopige pole
IndyCar
19 mei 2019
Visser domineert in Zolder naar eerste zege in W Series
Formulewagens
18 mei 2019
Max Verstappen trakteert Zandvoort op donuts
Verstappen
18 mei 2019
Björk wint Race 1 op Zandvoort, Catsburg in de punten
WTCR
18 mei 2019
Eng scoort allereerste DTM-zege op Zolder
DTM
18 mei 2019
Wittmann pakt DTM-pole in Zolder, Frijns 5e
DTM
18 mei 2019