HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopF1 Tickets
Overig
Force India overweegt extra veiligheidsmaatregelen tijdens Braziliaanse GP
Formule 1
06 november 2018

Het Formule 1-team van Force India is van plan om dit weekend extra veiligheidsmaatregelen te treffen tijdens het GP-weekend in Brazilië, ondanks de belofte van de organisatoren dat er extra maatregelen zijn getroffen om te voorkomen dat F1-personeel opnieuw slachtoffer wordt van berovingen.

Het Grand Prix-weekend in Brazilië is de afgelopen jaren al vaker ontsierd door criminele bendes die het tijdens het F1-weekend in Sao Paulo gemunt hebben op F1-personeel. Vorig jaar nog moesten teamleden van Mercedes onder dreiging van vuurwapens hun waardevolle bezittingen afstaan toen ze buiten het circuit werden onderschept door gewapende criminelen.

De gewelddadige incidenten gericht tegen het F1-personeel leidden vorig jaar tot een discussie tussen de F1, de FIA en de lokale autoriteiten. McLaren en Pirelli besloten vorig jaar een tweedaagse bandentest op het circuit van Interlagos na afloop van het GP-weekend zelfs nog af te blazen na de overval op het Mercedes-personeel. Om dergelijke incidenten dit jaar tegen te gaan hebben de Formule 1-teams van de organisatoren de belofte gekregen dat er dit weekend “veel meer” beveiliging aanwezig zal zijn rondom het circuit.

“We hebben met de organisatie, de lokale autoriteiten en de politie samengewerkt en klaarblijkelijk pakken ze dit jaar veel groter uit,” aldus Force India-teambaas Otmar Szafnauer. “Ze zijn op de hoogte van de tijden waarop we op het circuit arriveren en weer verlaten, dus de beveiliging zal op bepaalde tijden worden aangescherpt. Daarnaast zal de politie ook niet eerder vertrekken, dus het zal meer invloed hebben.”

Desondanks overweegt Force India om ook zelf extra veiligheidsmaatregelen te nemen: “We kijken naar bepaalde veiligheidsmaatregelen. We hebben het geluk gehad tot ons team niets is overkomen, maar we nemen het wel serieus.”

'Anononiem' naar het circuit

Formule 1-personeel wordt ieder jaar in Sao Paulo geadviseerd om in normale kleding van en naar en het circuit te gaan en verder zoveel mogelijk uiterlijke kenmerken van het F1-team te verbergen, aangezien criminele bendes het specifiek op F1-personeel hebben gemunt. Een maatregel die Force India al jarenlang neemt in Sao Paulo.

“We nemen voorzorgsmaatregelen die andere teams in het verleden niet hebben getroffen. Tot dusver is ons niets overkomen, door puur geluk of een juiste inschatting. Maar we zullen er dit jaar nog meer aandacht aan besteden na wat er vorig is gebeurd bij Mercedes.”

“We hebben altijd al voorzorgsmaatregelen getroffen. Neem bijvoorbeeld de busjes waarin onze teamleden worden vervoerd. Die hebben geen stickers, alle parkeerpassen kunnen weggehaald worden, er staan geen Force India-logo’s op. We dragen ook geen teamkleding in de bus, maar gewoon onze normale kleren. Daarmee vorkomen we dat we opvallen. Misschien heeft het gewerkt, misschien hebben we gewoon geluk gehad of een beetje van allebei.”

De Grand Prix van Brazilië staat al jaren onder druk. De onveilige situatie in de straten van Sao Paulo is één van de redenen waarom de race in de nabije toekomst van de F1-kalender dreigt te verdwijnen.

KTM steekt stokje voor Amerikaans avontuur Herlings
21 maart 2019
Gemeente Zandvoort wil 4 miljoen investeren in F1-race
21 maart 2019
Alfa Romeo strikt jonge Amerikaan als ontwikkelingsrijder
21 maart 2019
Foto's | Met deze auto rijdt Nick Catsburg dit seizoen in de WTCR
WTCR
19 maart 2019
F1-teams grotendeels op één lijn met bandenkeuze voor Bahrein
19 maart 2019
Buurman gaat Blancpain GT-titel verdedigen met Black Falocon
Endurance Series
19 maart 2019
Zijn Verstappen en Red Bull wel iets opgeschoten? | SLIPSTREAM
18 maart 2019
F1-team Renault ook in 2019 naar GAMMA Racing Day
18 maart 2019
RTL GP: Rally Special Aflevering 1
17 maart 2019
Kapotte wielmoer doet Grosjean de das om in Melbourne
17 maart 2019
Bottas draagt overwinning op aan Charlie Whiting
17 maart 2019
Hamilton reed GP Australië met beschadigde Mercedes
17 maart 2019
Vettel: “De auto kwam gewoon grip tekort”
17 maart 2019
Verstappen bezorgt Honda eerste podium sinds 2008: “Dit hebben ze verdiend”
Verstappen
17 maart 2019
Bottas sprakeloos: “Dit was mijn beste race ooit”
17 maart 2019
WK-stand na de GP Australië
17 maart 2019
Bottas domineert GP Australië, Verstappen 3e
17 maart 2019
Bleekemolen 5e in Sebring: "Hebben alles gegeven"
IMSA
17 maart 2019
AXR wint 12 uur van Sebring, Van der Zande tweede
IMSA
17 maart 2019
Gasly strandt in Q1 na 'stomme fout' van Red Bull
16 maart 2019
Norris achtste bij F1-kwalificatiedebuut: “Absoluut niet verwacht”
16 maart 2019
Verstappen blij met P4: “Heb er echt alles uitgehaald”
Verstappen
16 maart 2019
Hamilton pakt zesde pole op rij, Verstappen 4e
16 maart 2019