HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopF1 Tickets
Overig
George Russell grijpt Formule 2-titel in stijl
Formulewagens
24 november 2018

George Russell heeft zaterdag in stijl de Formule 2-titel in veiliggesteld. De Britse Mercedes-junior greep in Abu Dhabi het kampioenschap dankzij zijn zevende overwinning van het seizoen.

Russell, die volgend jaar voor het team van Williams in de Formule 1 gaat rijden, startte de hoofdrace van pole-position en zou genoeg hebben aan een achtste plek om de titel veilig te stellen. Hoewel de Brit bij de start meteen de leiding af moest staan aan de goed vertrokken Nyck de Vries, was de titelstrijd toch al zo goed als zeker beslist: zijn enige titelconcurrent Albexander Albon had zijn DAMS namelijk af laten slaan bij de start, waardoor hij achteraan moest aansluiten.

De stilgevallen Albon was niet de enige rijder met een slechte start. Zijn teamgenoot Nicholas Latifi kwam helemaal niet van zijn plek, en kon niet meer ontweken worden door de achteropkomende Arjun Maini. De crash zorgde voor een flinke chaos op start/finish en een langdurige Safety Car-situatie.

Toen het hele veld weer werd losgelaten ging een agressieve Russell meteen in de aanval bij De Vries, wat zelfs tot lichte aanvaring tussen het duo leidde. De Vries wist de leiding echter vast te houden, waarna Russell al snel de pits in dook voor z’n verplichte pitstop. De Vries volgde een ronde later en kwam Russell weer terug op de baan, waarna de Brit uiteindelijk aan het langste eind trok.

Weer een ronde later zocht ook Artem Markelov de pits op, waarna hij achter Russell en De Vries terug de baan op kwam. Het trio lag op dat moment al tweede, derde en vierde, achter Luca Ghiotto die zijn pitstop nog moest maken. Ghiotto bleef lang op de baan en leek met zijn opgebouwde voorsprong zelfs nog kans te maken op de overwinning, totdat hij een tijdstraf van vijf seconden aan zijn broek kreeg omdat hij de baan had afgesneden. Daardoor kwam de Italiaan slechts als vijfde terug op de baan na zijn pitstop, en kwam Russell weer aan de leiding te liggen.

De Vries net naast het podium

Vooraan controleerde Russell het tempo, om uiteindelijk met een voorsprong van 3,3 seconden de overwinning én de titel te pakken, Nyck de Vries leek lang op weg naar de tweede plek, maar verloor in het slot van de race snelheid. In Bocht 11 moest de Nederlander eerst Markelov laten gaan, waarna hij in slotminuten ook nog de laatste podiumplek af moest staan aan Ghiotto, die na zijn pitstop razendsnel was op z’n verse set banden.

De Vries moest genoegen nemen met de vierde plek, voor McLaren-junior Lando Norris, die met een fraaie dubbele inhaalactie buitenom opnieuw voor het nodige spektakel zorgde. Charouz-teamgenoten Louis Deleztraz en Antonio Fuoco kwamen als zesde en zevende aan de finish. Roberto Merhi pakte namens Campos de achtste plek, wat hem pole-position oplevert voor de sprintrace op zondag. Tadasuke Makino en Jack Aitken maakten de top 10 compleet. Vlak daarachter eindigde Macau Grand Prix-winnaar Dan Ticktum zijn Formule 2-debuut op een 11e plek. Alexander Albon moest na z’n dramatische start genoegen nemen met de 14e plek.

Bleekemolen verliest Le Mans-zege na diskwalificatie
WEC
17 juni 2019
Alonso leeft mee met Toyota-stalgenoten: “Hebben zege niet verdiend”
Le Mans
17 juni 2019
Bleekemolen wint op Le Mans: "Het was alles of niets"
Le Mans
16 juni 2019
Tung: "Eén lekke band heeft ons de das omgedaan"
Le Mans
16 juni 2019
Catsburg: "Dit mag natuurlijk niet gebeuren"
Le Mans
16 juni 2019
Knoors trots op BMW: "Hebben een paar huzarenstukjes uitgehaald"
Le Mans
16 juni 2019
De Vries: "Dit was me wel een avontuur zeg!"
Le Mans
16 juni 2019
Gemengde gevoelens voor Van der Garde: "Doet nog steeds pijn"
Le Mans
16 juni 2019
De finish van de 87e 24 uur van Le Mans!
Le Mans
16 juni 2019
RTL GP: Rally Special Aflevering 6
Rally
16 juni 2019
Signatech-Alpine grijpt tweede opeenvolgende Le Mans-zege in LMP2-klasse
Le Mans
16 juni 2019
AF Corse Ferrari wint GTE Pro-klasse op Le Mans
Le Mans
16 juni 2019
Jeroen Bleekemolen wint 24 uur van Le Mans in GTE AM-klasse
Le Mans
16 juni 2019
Toyota wint Le Mans opnieuw met Alonso, Buemi en Nakajima
Le Mans
16 juni 2019
De Vries crasht op Le Mans: "Ik ging opeens rechtdoor"
Le Mans
16 juni 2019
Zware crash voor Nyck de Vries op Le Mans
Le Mans
16 juni 2019
Drama voor Van Uitert op Le Mans
Le Mans
16 juni 2019
Toyota #7 stevig aan de leiding met nog 6 uur te gaan
Le Mans
16 juni 2019
Wat gebeurde er in de nacht op Le Mans?
Le Mans
16 juni 2019
Van der Zande valt uit op Le Mans: "Een bittere nasmaak"
Le Mans
16 juni 2019
Toyota’s nek-aan-nek de nacht in, Van Uitert en Bleekemolen klassenleiders
Le Mans
16 juni 2019
Allard Kalff laat zich niet van zijn stuk brengen
Le Mans
15 juni 2019
Van der Zande kent race vol problemen: "Heel erg zuur"
Le Mans
15 juni 2019