HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopF1 Tickets
Overig
Ericsson na eerste IndyCar-test: “Dit is waarom ik verliefd ben geworden op racen”
Formulewagens
05 december 2018

Marcus Ericsson heeft met volle teugen genoten van zijn eerste test met een IndyCar-bolide. De Zweed maakte dinsdag op het circuit van Sebring voor het eerst kennis met de Honda van Schmidt Peterson Motorsports, het team waarmee hij volgend jaar debuteert in de Amerikaanse raceklasse.

Door de komst van Kimi Raikkonen en Antonio Giovinazzi naar het team van Sauber was er in 2019 geen plekje meer voor Ericsson bij de Zwitserse renstal, en dus koos hij voor een nieuw avontuur in Amerika. In oktober tekende de Zweed een nieuw contract bij Schmidt Peterson Motorsport, waar hij de teamgenoot wordt van James Hinchcliffe en daarmee de geblesseerde Robert Wickens vervangt.

Na z’n laatste Formule 1-race in Abu Dhabi vloog Ericsson door naar Amerika, waar hij dinsdag voor het eerst kennismaakte met de IndyCar en meteen een brede grijns op zijn gezicht kreeg op het moment dat hij de IndyCars voor het eerst met eigen ogen aan het werk zag.

“Ik had deze auto’s nog nooit in het echt gezien,” erkent Ericsson. “Het was echt cool om de andere jongens de baan op te zien gaan. De auto ziet er zo cool uit. Ik heb veel video’s gekeken op het internet om me voor te bereiden. Om hier te kunnen zijn, samen met de auto’s van Team Penske, is echt perfect.”

Verschil tussen F1 en IndyCar

Uiteindelijk was het ook de beurt aan Ericsson zelf om het asfalt in Florida op te gaan. De Zweed merkte meteen dat de IndyCar-wereld in vele opzichten verschilt met die van de Formule 1: “Dit brengt me weer terug naar waarom ik verliefd ben geworden op racen. De Formule 1 blijft altijd de Formule 1, maar in een bepaald opzicht is het wel een beetje gemaakt. Je gaat altijd naar van die perfecte plekken, en dat is niet racen in mijn optiek. Dit brengt me daarentegen echt weer terug naar mijn passie voor het racen.”

Ook de auto’s zelf zijn compleet anders vindt Ericsson: “Voor een coureur is het veel meer werken met deze auto's. In de Formule 1 begin je altijd vanaf perfectie, terwijl je hier veel meer maar moet zien om te gaan met de auto die je krijgt en die vervolgens moet zien te perfectioneren. Voor een coureur is het veel meer werken, dat is het grootste verschil.”

Ericsson maakt indruk

Ondanks de compleet nieuwe ervaring voor Ericsson, maakte de 28-jarige coureur wel meteen indruk op zijn nieuwe team: “Voor een coureur is het heel moeilijk om tijdens een eerste test niet meteen voor rondetijden te gaan,” vertelt SPM-teammanager Taylor Kiel. “Om eerst eens in de auto te stappen, hem te leren begrijpen, om echt de tijd te nemen om de verschillen te begrijpen, wat je moet doen wanneer je pits in- en uitrijdt. Al die dingen die we van hem gevraagd hebben, daar heeft hij heel goed op gereageerd.”

“Voor een leek lijkt deze auto misschien op een F1-auto, maar het is een compleet ander beest. Je hebt geen stuurbekrachtiging, je hebt veel minder downforce en de remmen zijn niet zo goed in een IndyCar. Hij moet nog aan een hoop dingen gewend raken en daar heeft hij op z’n eerste testdag aan gewerkt. Tot dusver gaat het echter goed. De leercurve is steil, maar Marcus is mentaal heel goed voorbereid om daar meteen mee aan de slag te gaan.”

Hamilton begrijpt frustraties van ‘tweede viool’ Leclerc
25 april 2019
Verstappen accepteert eventuele gridstraffen in ruil voor meer vermogen
Verstappen
25 april 2019
ASO onthult route voor Dakar 2020
Dakar-Overig
25 april 2019
Giovinazzi ontvangt tien plaatsen gridstraf voor GP Azerbeidzjan
25 april 2019
Miami wijzigt plannen voor mogelijke F1-race
25 april 2019
Deletraz als simulatorrijder aan de slag bij Haas
24 april 2019
Honda bevestigt motorupdate voor Red Bull en Toro Rosso in Bakoe
24 april 2019
Verstappen verwacht spektakel in Bakoe: “Er kan veel gebeuren”
Verstappen
23 april 2019
Kan Verstappen toeslaan in knotsgek Bakoe? | SLIPSTREAM
22 april 2019
European Le Mans Series: Paul Ricard
ELMS
21 april 2019
RTL GP: GT Endurance Series Italië
Endurance Series
21 april 2019
RTL GP: Dakar Series Merzouga Rally
Dakar-Overig
21 april 2019
‘Hartley vervangt Alonso volgend seizoen bij Toyota’
WEC
20 april 2019
Vandoorne debuteert op Le Mans als vervanger van Button
WEC
19 april 2019
Onboard | Een rondje over het nieuwe F1-circuit van Vietnam
19 april 2019
Ford beëindigt GTE-fabrieksprogramma in WEC en IMSA
WEC
18 april 2019
Van Loon crasht zwaar in Morocco Desert Challenge
Dakar-Overig
18 april 2019
Overzicht de DTM-grid van 2019
DTM
18 april 2019
Pietro Fittipaldi maakt DTM-grid 2019 compleet
DTM
18 april 2019
Foto's | Audi presenteert DTM-livery's voor 2019
DTM
17 april 2019
F1 overweegt tweede Chinese race op stratencircuit
16 april 2019
ACO bevestigt recordaantal auto’s op vernieuwde Le Mans-deelnemerslijst
Le Mans
16 april 2019
Ferrari neemt minste zachte banden mee naar Bakoe
16 april 2019