HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopF1 Tickets
Overig
Ericsson na eerste IndyCar-test: “Dit is waarom ik verliefd ben geworden op racen”
Formulewagens
05 december 2018

Marcus Ericsson heeft met volle teugen genoten van zijn eerste test met een IndyCar-bolide. De Zweed maakte dinsdag op het circuit van Sebring voor het eerst kennis met de Honda van Schmidt Peterson Motorsports, het team waarmee hij volgend jaar debuteert in de Amerikaanse raceklasse.

Door de komst van Kimi Raikkonen en Antonio Giovinazzi naar het team van Sauber was er in 2019 geen plekje meer voor Ericsson bij de Zwitserse renstal, en dus koos hij voor een nieuw avontuur in Amerika. In oktober tekende de Zweed een nieuw contract bij Schmidt Peterson Motorsport, waar hij de teamgenoot wordt van James Hinchcliffe en daarmee de geblesseerde Robert Wickens vervangt.

Na z’n laatste Formule 1-race in Abu Dhabi vloog Ericsson door naar Amerika, waar hij dinsdag voor het eerst kennismaakte met de IndyCar en meteen een brede grijns op zijn gezicht kreeg op het moment dat hij de IndyCars voor het eerst met eigen ogen aan het werk zag.

“Ik had deze auto’s nog nooit in het echt gezien,” erkent Ericsson. “Het was echt cool om de andere jongens de baan op te zien gaan. De auto ziet er zo cool uit. Ik heb veel video’s gekeken op het internet om me voor te bereiden. Om hier te kunnen zijn, samen met de auto’s van Team Penske, is echt perfect.”

Verschil tussen F1 en IndyCar

Uiteindelijk was het ook de beurt aan Ericsson zelf om het asfalt in Florida op te gaan. De Zweed merkte meteen dat de IndyCar-wereld in vele opzichten verschilt met die van de Formule 1: “Dit brengt me weer terug naar waarom ik verliefd ben geworden op racen. De Formule 1 blijft altijd de Formule 1, maar in een bepaald opzicht is het wel een beetje gemaakt. Je gaat altijd naar van die perfecte plekken, en dat is niet racen in mijn optiek. Dit brengt me daarentegen echt weer terug naar mijn passie voor het racen.”

Ook de auto’s zelf zijn compleet anders vindt Ericsson: “Voor een coureur is het veel meer werken met deze auto's. In de Formule 1 begin je altijd vanaf perfectie, terwijl je hier veel meer maar moet zien om te gaan met de auto die je krijgt en die vervolgens moet zien te perfectioneren. Voor een coureur is het veel meer werken, dat is het grootste verschil.”

Ericsson maakt indruk

Ondanks de compleet nieuwe ervaring voor Ericsson, maakte de 28-jarige coureur wel meteen indruk op zijn nieuwe team: “Voor een coureur is het heel moeilijk om tijdens een eerste test niet meteen voor rondetijden te gaan,” vertelt SPM-teammanager Taylor Kiel. “Om eerst eens in de auto te stappen, hem te leren begrijpen, om echt de tijd te nemen om de verschillen te begrijpen, wat je moet doen wanneer je pits in- en uitrijdt. Al die dingen die we van hem gevraagd hebben, daar heeft hij heel goed op gereageerd.”

“Voor een leek lijkt deze auto misschien op een F1-auto, maar het is een compleet ander beest. Je hebt geen stuurbekrachtiging, je hebt veel minder downforce en de remmen zijn niet zo goed in een IndyCar. Hij moet nog aan een hoop dingen gewend raken en daar heeft hij op z’n eerste testdag aan gewerkt. Tot dusver gaat het echter goed. De leercurve is steil, maar Marcus is mentaal heel goed voorbereid om daar meteen mee aan de slag te gaan.”

Williams mist eerste testdag in Barcelona
17 februari 2019
Ricciardo maakt eerste meters met Renault R.S.19
16 februari 2019
Jenson Button maakt offroad-debuut met Trophy Truck
16 februari 2019
Nu in de winkel: RTL GP Magazine No. 72!
15 februari 2019
Analyse: Deze auto moet Ferrari aan de titel helpen in 2019!
15 februari 2019
Foto’s | Williams toont eerste beelden van 2019-auto
15 februari 2019
Verstappen op maandag en woensdag in actie in Barcelona
15 februari 2019
Jake Dennis maakt DTM-debuut met Aston Martin
DTM
15 februari 2019
Foto's | Ferrari presenteert de SF90
15 februari 2019
Raikkonen legt 33 rondjes af tijdens 'positieve' eerste kennismaking met nieuwe Alfa Romeo
15 februari 2019
F1-auto Alfa Romeo debuteert op Fiorano
14 februari 2019
Foto’s | Raikkonen maakt eerste meters in nieuwe Alfa Romeo
14 februari 2019
Foto’s | McLaren onthult de MCL34
14 februari 2019
Paul di Resta eerste bevestigde rijder DTM-team Aston Martin
DTM
14 februari 2019
Verstappen blij met RB15: “Had een lach op mijn gezicht”
Verstappen
13 februari 2019
Analyse: Dit is de nieuwe Red Bull van Verstappen
Verstappen
13 februari 2019
Foto’s | Racing Point onthult nieuwe livery voor 2019
13 februari 2019
Foto’s | Nieuwe Mercedes maakt eerste meters op Silverstone
13 februari 2019
Albon maakt F1-debuut met nieuwe Toro Rosso
13 februari 2019
Foto’s | Red Bull presenteert Honda-aangedreven RB15
13 februari 2019
Foto's | Wereldkampioen Mercedes onthult nieuw strijdwapen voor 2019
13 februari 2019
Gaat Renault met deze auto wel op het podium eindigen?
12 februari 2019
Renault verwacht veel van nieuwe motor: “Grootste stap sinds 2014”
12 februari 2019