HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopF1 Tickets
Overig
Becx moet opgeven in zware vierde etappe
Dakar
11 januari 2019

De vierde etappe van de Dakar Rally bleek donderdag een iets te zware opgave voor de knalgele MitJet van Michiel Becx en zijn navigator Edwin Kuipers. De Dakar-debutant moest halverwege de etappe de strijd staken, waarmee hij de eerste Nederlandse uitvaller bij de auto’s werd.

Becx kende maandag tijdens de eerste etappe al grote problemen, maar wist desondanks de finish te bereiken waarna hij relatief probleemloos door de tweede en derde etappe kwam. In de vierde etappe, het eerste deel van de marathonetappe, ging het echter opnieuw mis voor Becx. De MitJet had het zwaar op het lastige parcours dat door de eerdere voertuigen al voor een groot deel kapot was gereden. Nadat de bolide ook nog eens op z’n dak was gegaan en motorschade had opgelopen zat er voor Becx en Kuijpers niets anders op dan de handdoek in de ring te gooien.

Becx wilde aanvankelijk niet van opgeven weten, maar nadat hij werd ingehaald door de bezemwagen besloot de Brabander toch om te keren en terug te rijden naar het bivak van Arequipa.

"Echt een zware dag"

“Het was echt een zware dag, veel zand en stenen,” vertelt Becx. “We hebben ruim drie uur vast gestaan in die witte fijne fesh fesh, tot aan onze knieën. Daarna bleef het lastig, zoveel stukken waren echt kapot gereden. Daardoor hebben we gezocht naar alternatieve pistes om zo toch door te kunnen. Eentje was zo scherp en zacht dat we rolden met de MitJet, maar we kwam wel weer op onze wielen terecht. We konden verder tot de neutralisatie, helaas bleek daar dat de motor een tik heeft gehad.”

Zij begonnen het tweede gedeelte in de schemering: “Het werd al donker, maar we gingen het toch proberen. We zagen al deelnemers terugkomen omdat het niet te doen was. Dat bleek ook, het was zo donker dat we echt niets zagen. Maar, we wilden niet opgeven dus we reden verder. Uiteindelijk raken we in een greppel en rijden we daar lek. Daarna was het onmogelijk geworden, we besloten om op een berg in de vallei te overnachten. Daar hebben we eerst de auto klaar gemaakt om door te kunnen wanneer het licht werd, want we hadden een krom wiel en het bandenaflaatsysteem was afgebroken.”

Moeilijk besluit

“Op een gegeven moment komt de sweeper voorbij en wij overleggen met hem over de proef en het vervolg. Zij adviseren om terug te rijden naar Arequipa omdat morgen doorgaan waarschijnlijk ook niet lukt doordat de route daar nog slechter was. Als er dan iets zou gebeuren dan waren we op onszelf aangewezen. Wij wilden natuurlijk door, maar zij adviseerden echt om terug te keren. Uiteindelijk hebben we dat toch gedaan, maar ook dat was een tocht… Wederom veel kapot gereden en langs diepe ravijnen. Om 1 uur waren we in Arequipa.”

Hoewel Becx de strijd heeft moeten staken, is zijn Dakar-avontuur mogelijk nog niet voorbij. Als de MitJet op tijd kan worden opgelapt, kan Becx zondag na de rustdag in een apart klassement weer terugkeren in de rally om deel te nemen aan de tweede week: “In het reglement staat de optie voor diegene die zijn uitgevallen in de eerste week om te kunnen herstarten in de tweede week. Het levert geen medaille op, maar je leert wel veel. Dat is voor ons de reden om te proberen, dus we gaan de komende twee dagen proberen om de MitJet te herstellen. We hebben echt alles geprobeerd, maar onze eigen veiligheid is het allerbelangrijkste.”

Van Kalmthout knokt zich naar tweede en vierde plek in Texas
Formulewagens
25 maart 2019
Colton Herta schrijft IndyCar-historie met zege in Austin
IndyCar
24 maart 2019
Samenvatting: WEC 1000 mijl van Sebring
WEC
24 maart 2019
Will Power ook in Austin op pole-position
IndyCar
23 maart 2019
King en Raghunathan met MP Motorsport in de Formule 2
Formule 2
22 maart 2019
Duqueine alsnog naar Le Mans na terugtreden Spirit of Race
Le Mans
21 maart 2019
KTM steekt stokje voor Amerikaans avontuur Herlings
21 maart 2019
Gemeente Zandvoort wil 4 miljoen investeren in F1-race
21 maart 2019
Alfa Romeo strikt jonge Amerikaan als ontwikkelingsrijder
21 maart 2019
Foto's | Met deze auto rijdt Nick Catsburg dit seizoen in de WTCR
WTCR
19 maart 2019
F1-teams grotendeels op één lijn met bandenkeuze voor Bahrein
19 maart 2019
Buurman gaat Blancpain GT-titel verdedigen met Black Falocon
Endurance Series
19 maart 2019
Zijn Verstappen en Red Bull wel iets opgeschoten? | SLIPSTREAM
18 maart 2019
F1-team Renault ook in 2019 naar GAMMA Racing Day
18 maart 2019
RTL GP: Rally Special Aflevering 1
17 maart 2019
Kapotte wielmoer doet Grosjean de das om in Melbourne
17 maart 2019
Bottas draagt overwinning op aan Charlie Whiting
17 maart 2019
Hamilton reed GP Australië met beschadigde Mercedes
17 maart 2019
Vettel: “De auto kwam gewoon grip tekort”
17 maart 2019
Verstappen bezorgt Honda eerste podium sinds 2008: “Dit hebben ze verdiend”
Verstappen
17 maart 2019
Bottas sprakeloos: “Dit was mijn beste race ooit”
17 maart 2019
WK-stand na de GP Australië
17 maart 2019
Bottas domineert GP Australië, Verstappen 3e
17 maart 2019