HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopF1 Tickets
Overig
Becx moet opgeven in zware vierde etappe
Dakar
11 januari 2019

De vierde etappe van de Dakar Rally bleek donderdag een iets te zware opgave voor de knalgele MitJet van Michiel Becx en zijn navigator Edwin Kuipers. De Dakar-debutant moest halverwege de etappe de strijd staken, waarmee hij de eerste Nederlandse uitvaller bij de auto’s werd.

Becx kende maandag tijdens de eerste etappe al grote problemen, maar wist desondanks de finish te bereiken waarna hij relatief probleemloos door de tweede en derde etappe kwam. In de vierde etappe, het eerste deel van de marathonetappe, ging het echter opnieuw mis voor Becx. De MitJet had het zwaar op het lastige parcours dat door de eerdere voertuigen al voor een groot deel kapot was gereden. Nadat de bolide ook nog eens op z’n dak was gegaan en motorschade had opgelopen zat er voor Becx en Kuijpers niets anders op dan de handdoek in de ring te gooien.

Becx wilde aanvankelijk niet van opgeven weten, maar nadat hij werd ingehaald door de bezemwagen besloot de Brabander toch om te keren en terug te rijden naar het bivak van Arequipa.

"Echt een zware dag"

“Het was echt een zware dag, veel zand en stenen,” vertelt Becx. “We hebben ruim drie uur vast gestaan in die witte fijne fesh fesh, tot aan onze knieën. Daarna bleef het lastig, zoveel stukken waren echt kapot gereden. Daardoor hebben we gezocht naar alternatieve pistes om zo toch door te kunnen. Eentje was zo scherp en zacht dat we rolden met de MitJet, maar we kwam wel weer op onze wielen terecht. We konden verder tot de neutralisatie, helaas bleek daar dat de motor een tik heeft gehad.”

Zij begonnen het tweede gedeelte in de schemering: “Het werd al donker, maar we gingen het toch proberen. We zagen al deelnemers terugkomen omdat het niet te doen was. Dat bleek ook, het was zo donker dat we echt niets zagen. Maar, we wilden niet opgeven dus we reden verder. Uiteindelijk raken we in een greppel en rijden we daar lek. Daarna was het onmogelijk geworden, we besloten om op een berg in de vallei te overnachten. Daar hebben we eerst de auto klaar gemaakt om door te kunnen wanneer het licht werd, want we hadden een krom wiel en het bandenaflaatsysteem was afgebroken.”

Moeilijk besluit

“Op een gegeven moment komt de sweeper voorbij en wij overleggen met hem over de proef en het vervolg. Zij adviseren om terug te rijden naar Arequipa omdat morgen doorgaan waarschijnlijk ook niet lukt doordat de route daar nog slechter was. Als er dan iets zou gebeuren dan waren we op onszelf aangewezen. Wij wilden natuurlijk door, maar zij adviseerden echt om terug te keren. Uiteindelijk hebben we dat toch gedaan, maar ook dat was een tocht… Wederom veel kapot gereden en langs diepe ravijnen. Om 1 uur waren we in Arequipa.”

Hoewel Becx de strijd heeft moeten staken, is zijn Dakar-avontuur mogelijk nog niet voorbij. Als de MitJet op tijd kan worden opgelapt, kan Becx zondag na de rustdag in een apart klassement weer terugkeren in de rally om deel te nemen aan de tweede week: “In het reglement staat de optie voor diegene die zijn uitgevallen in de eerste week om te kunnen herstarten in de tweede week. Het levert geen medaille op, maar je leert wel veel. Dat is voor ons de reden om te proberen, dus we gaan de komende twee dagen proberen om de MitJet te herstellen. We hebben echt alles geprobeerd, maar onze eigen veiligheid is het allerbelangrijkste.”

Bleekemolen wint op Le Mans: "Het was alles of niets"
Le Mans
16 juni 2019
Tung: "Eén lekke band heeft ons de das omgedaan"
Le Mans
16 juni 2019
Catsburg: "Dit mag natuurlijk niet gebeuren"
Le Mans
16 juni 2019
Knoors trots op BMW: "Hebben een paar huzarenstukjes uitgehaald"
Le Mans
16 juni 2019
De Vries: "Dit was me wel een avontuur zeg!"
Le Mans
16 juni 2019
Gemengde gevoelens voor Van der Garde: "Doet nog steeds pijn"
Le Mans
16 juni 2019
De finish van de 87e 24 uur van Le Mans!
Le Mans
16 juni 2019
RTL GP: Rally Special Aflevering 6
Rally
16 juni 2019
Signatech-Alpine grijpt tweede opeenvolgende Le Mans-zege in LMP2-klasse
Le Mans
16 juni 2019
AF Corse Ferrari wint GTE Pro-klasse op Le Mans
Le Mans
16 juni 2019
Jeroen Bleekemolen wint 24 uur van Le Mans in GTE AM-klasse
Le Mans
16 juni 2019
Toyota wint Le Mans opnieuw met Alonso, Buemi en Nakajima
Le Mans
16 juni 2019
De Vries crasht op Le Mans: "Ik ging opeens rechtdoor"
Le Mans
16 juni 2019
Zware crash voor Nyck de Vries op Le Mans
Le Mans
16 juni 2019
Drama voor Van Uitert op Le Mans
Le Mans
16 juni 2019
Toyota #7 stevig aan de leiding met nog 6 uur te gaan
Le Mans
16 juni 2019
Wat gebeurde er in de nacht op Le Mans?
Le Mans
16 juni 2019
Van der Zande valt uit op Le Mans: "Een bittere nasmaak"
Le Mans
16 juni 2019
Toyota’s nek-aan-nek de nacht in, Van Uitert en Bleekemolen klassenleiders
Le Mans
16 juni 2019
Allard Kalff laat zich niet van zijn stuk brengen
Le Mans
15 juni 2019
Van der Zande kent race vol problemen: "Heel erg zuur"
Le Mans
15 juni 2019
Zware crash voor Corvette op Le Mans
Le Mans
15 juni 2019
Bleekemolen leidt op Le Mans: "Het gaat eigenlijk perfect"
Le Mans
15 juni 2019