HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopF1 Tickets
Overig
Team De Rooy overleeft incidentrijke dag: “Er is nog niets verloren”
Dakar
12 januari 2019

Na twee dagen vol problemen kende Team De Rooy ook vrijdag weer een dag vol incidenten. Desondanks eindigde het team de dag wel met drie trucks voorin en steeg kopman Gerard de Rooy zelfs naar een derde plek in het klassement. Met nog een zware tweede Dakar-week voor de boeg houdt het team dan ook nog hoop op een goed eindresultaat deze rally.

Door de nodige technische problemen liepen alle vier de trucks van Team De Rooy de voorbije dagen al de nodige achterstand op. In de vijfde etappe ging het vrijdag een stuk beter, maar toch hadden de rijders van de renstal uit Son onderweg weer het nodige meegemaakt.

"Er is van alles gebeurd"

“Het was een pittige special”, blikt Gerard de Rooy terug op het tweede deel van de marathonetappe. “Er is ook van alles gebeurd. De Tsjech Macik sprong in een gat van vier meter en brak de vooras. Die is dus weg van de vierde plaats in het klassement. Wij zijn ook in dat gat gesprongen, maar minder hard. Daar hebben we geluk mee gehad.”

Vervolgens botste De Rooy in de duinen achterop de gestrande Toyota van Ronan Chabot, die vlak achter een duin stond zonder zijn alarmeringssysteem aan: “Ik kon hem net niet meer ontwijken in het mulle zand, maar zat daardoor zelf ook vast. Maurik heeft me losgetrokken. Dat heeft zo’n vijf minuutjes gekost.”

Laatste deel afgelast

Uiteindelijk werd het laatste deel van de klassementsproef vanwege de slechte weersomstandigheden afgelast, maar pas nadat De Rooy, Van Genugten en Van den Heuvel er al aan begonnen waren: “Ik zat achter een Mini en een fabrieks-Toyota die ook niet harder dan 70, 80 durfden. Het zat potdicht. Ik snap wel dat ze het hebben afgelast. Ik had alleen wel graag gehad dat ze voor ons ook CP3 als finish hadden geteld, want in het laatste deel heb ik nog een kapotte band gehad. We hebben een gps aan boord waarop ze ons berichten kunnen sturen, maar dat hebben ze niet gedaan.”

Ook Ton van Genugten had het zwaar in het laatste deel: “Als het niet hadden afgelast, hadden ze twee rustdagen nodig gehad voor iedereen binnen was”, dacht hij. “Het leek wel of we in wolken reden. Ik ben een paar keer gestopt, omdat ik niks zag.”

Van Genugten schiet Van Kasteren te hulp

Van Genugten eindigde de etappe uiteindelijk op een kwartier van etappewinnaar Eduard Nikolaev. Precies de achterstand die hij aan het begin van de etappe had opgelopen toen hij de gestrande Renault van Janus van Kasteren uit een greppel probeerde te trekken: “Ik stond bij Janus in het krijt: vorig jaar heeft hij mij overeind gezet. Maar ik kon hem niet helpen. We hebben twee keer aan de voorkant geprobeerd en twee keer aan de achterkant, maar we kregen hem niet uit die greppel. Er stond inmiddels een hele rij auto’s te wachten, dus we moesten door.”

Ook voor Maurik van den Heuvel was de derde etappe een hele belevenis, omdat de motor van zijn IVECO nog altijd niet naar behoren werkt: “Ik ben als elfde gestart, lag daarna vierde, viel een stukje terug omdat ik Gerard heb losgetrokken en daarna lag ik weer vierde. En dat terwijl ik maar op 75 procent kon rijden omdat ander de motor in noodloop schoot. Misschien heeft dat me vandaag wel gered, dat ik niet vol gas kon gaan, maar het is wel frustrerend. In het laatste stukje moest ik in het feshfesh gas geven om niet vast te komen zitten, en toen schoot ie toch weer in emergency mode.”

"Nog niets verloren"

Door het wegvallen Macik en de diskwalificatie van Karginov heeft Gerard de Rooy op de rustdag de derde plek in het algemeen klassement in handen. Ondanks het feit dat de achterstand op de twee Kamazzen vooraan groot is, houdt de Brabander hoop op een goed resultaat: “Als ik zie wat wij allemaal al hebben gehad en wat anderen al hebben meegemaakt, is er nog niets verloren. Villagra verloor op dag 4 drie uur door een kapotte uitlaat: dat kan altijd gebeuren. Mardeev is vandaag ook een uur verloren: die stond met de klep omhoog. Ze kunnen dus ook kapot. Maar op papier staat Kamaz er wel heel goed voor, met drie man vooraan met kleine onderlinge verschillen.”

Will Power ook in Austin op pole-position
IndyCar
23 maart 2019
King en Raghunathan met MP Motorsport in de Formule 2
Formule 2
22 maart 2019
Duqueine alsnog naar Le Mans na terugtreden Spirit of Race
Le Mans
21 maart 2019
KTM steekt stokje voor Amerikaans avontuur Herlings
21 maart 2019
Gemeente Zandvoort wil 4 miljoen investeren in F1-race
21 maart 2019
Alfa Romeo strikt jonge Amerikaan als ontwikkelingsrijder
21 maart 2019
Foto's | Met deze auto rijdt Nick Catsburg dit seizoen in de WTCR
WTCR
19 maart 2019
F1-teams grotendeels op één lijn met bandenkeuze voor Bahrein
19 maart 2019
Buurman gaat Blancpain GT-titel verdedigen met Black Falocon
Endurance Series
19 maart 2019
Zijn Verstappen en Red Bull wel iets opgeschoten? | SLIPSTREAM
18 maart 2019
F1-team Renault ook in 2019 naar GAMMA Racing Day
18 maart 2019
RTL GP: Rally Special Aflevering 1
17 maart 2019
Kapotte wielmoer doet Grosjean de das om in Melbourne
17 maart 2019
Bottas draagt overwinning op aan Charlie Whiting
17 maart 2019
Hamilton reed GP Australië met beschadigde Mercedes
17 maart 2019
Vettel: “De auto kwam gewoon grip tekort”
17 maart 2019
Verstappen bezorgt Honda eerste podium sinds 2008: “Dit hebben ze verdiend”
Verstappen
17 maart 2019
Bottas sprakeloos: “Dit was mijn beste race ooit”
17 maart 2019
WK-stand na de GP Australië
17 maart 2019
Bottas domineert GP Australië, Verstappen 3e
17 maart 2019
Bleekemolen 5e in Sebring: "Hebben alles gegeven"
IMSA
17 maart 2019
AXR wint 12 uur van Sebring, Van der Zande tweede
IMSA
17 maart 2019
Gasly strandt in Q1 na 'stomme fout' van Red Bull
16 maart 2019