HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopF1 Tickets
Overig
BMW pakt GTLM-zege op Daytona, Breukers wint opnieuw in GTD
Endurance
27 januari 2019

BMW heeft zondag een emotionele zege behaald in de 24 uur van Daytona. Augusto Farfus, Colton Herta, Philipp Eng en Connor de Phillippi bezorgden het Duitse merk de eerste endurance-zege met de BMW M8 GTE, terwijl Rik Breukers met Grasser Racing voor het tweede jaar op rij de zege pakte in de GTD-klasse.

De 57e editie van de Rolex 24 werd geteisterd door hevige regenbuien, en werd zelfs vroegtijdig afgevlagd nadat de race twee uur voor het einde al werd stilgelegd. Op dat moment lag de BMW met startnummer 25 aan de leiding in de GT Le Mans-klasse.

De strijd om de GTLM-zege werd kort voor de tweede rode vlag-situatie beslist door Augusto Farfus, die op het laatste moment werd opgeroepen door BMW als vervanger van Tom Blomqvist, die vanwege problemen met zijn visa niet af had kunnen reizen naar Amerika. Met nog iets meer dan twee uur op de klok wist Farfus de Ferrari van James Calado in te halen, om daarmee de tweede plek over te nemen. De leiding was op dat moment nog in handen van Ford-rijder Richard Westbrook, maar die moest nog een keer de pits opzoeken voor brandstof, waardoor Farfus uiteindelijk vanzelf aan de leiding kwam te liggen.

Emotionele zege

Met zijn inhaalactie op Calado bezorgde Farfus het team van BMW een emotionele overwinning op Daytona. De zege komt drie dagen na het overlijden van Charly Lamm, de Duitser die jarenlang de scepter zwaaide over BMW Team Schnitzer en in 1999 ook de teambaas was toen BMW de 24 uur van Le Mans wist te winnen.

Achter de winnende BMW en de Ferrari van Calado werd de #67 Ford van Westbrook aanvankelijk nog als derde gekwalificeerd. Omdat de bolide z’n laatste tankstop echter tijdens een neutralisatie had moeten uitvoeren kreeg Westbrook nog een tijdstraf aan zijn broek, waardoor hij terugzakte naar de vierde plek en de Porsche met startnummer 912 de laatste podiumplek in handen kreeg.

Breukers wint opnieuw in GTD, Bleekemolen net naast het podium

Naast de overallzege van Renger van der Zande, ging ook in de GTD-klasse de overwinning naar een Nederlander. Voor het tweede jaar op rij wist Rik Breukers de race te winnen met de #11 Lamborghini Huracan GT3 Evo van Grasser Racing. De Nederlander deelde de auto met Mirko Bortolotti, Christian Engelhart en Rolf Ineichen. Het viertal profiteerde in de slotfase van de race van fouten van hun directe concurrenten. Zo spinden zowel de #29 Audi als de #33 Mercedes vlak voor de laatste rode vlag-situatie van de baan, waardoor Engelhart aan de leiding kwam te liggen op het moment dat de race – zo bleek achteraf – definitief werd stilgelegd.

Voor Breukers is het de tweede overwinning op rij in Daytona, nadat hij ook vorig jaar al de GTD-zege pakte met Grasser. De Nederlander wist tevens twee weken geleden met Audi ook al de 24 uur van Dubai te winnen.

Achter de winnende Lamborghini kwam de de Audi van Land Motorsport als tweede aan de finish. De Lexus met startnummer 12 maakte het podium compleet.

Jeroen Bleekemolen leek in zijn tiende deelname aan de 24 uur van Daytona lange tijd af te stevenen op de overwinning. De Nederlander reed samen met zijn teamgenoten het merendeel van de race aan de leiding, maar na een spin van Luca Stolz twee ronden voor de laatste neutralisatie kwam het team met een zevende plek alsnog met lege handen te staan.

Uitslag 24 uur van Daytona

ZIE OOK: Van der Zande en Alonso winnen 24 uur van Daytona

Bleekemolen wint op Le Mans: "Het was alles of niets"
Le Mans
16 juni 2019
Tung: "Eén lekke band heeft ons de das omgedaan"
Le Mans
16 juni 2019
Catsburg: "Dit mag natuurlijk niet gebeuren"
Le Mans
16 juni 2019
Knoors trots op BMW: "Hebben een paar huzarenstukjes uitgehaald"
Le Mans
16 juni 2019
De Vries: "Dit was me wel een avontuur zeg!"
Le Mans
16 juni 2019
Gemengde gevoelens voor Van der Garde: "Doet nog steeds pijn"
Le Mans
16 juni 2019
De finish van de 87e 24 uur van Le Mans!
Le Mans
16 juni 2019
RTL GP: Rally Special Aflevering 6
Rally
16 juni 2019
Signatech-Alpine grijpt tweede opeenvolgende Le Mans-zege in LMP2-klasse
Le Mans
16 juni 2019
AF Corse Ferrari wint GTE Pro-klasse op Le Mans
Le Mans
16 juni 2019
Jeroen Bleekemolen wint 24 uur van Le Mans in GTE AM-klasse
Le Mans
16 juni 2019
Toyota wint Le Mans opnieuw met Alonso, Buemi en Nakajima
Le Mans
16 juni 2019
De Vries crasht op Le Mans: "Ik ging opeens rechtdoor"
Le Mans
16 juni 2019
Zware crash voor Nyck de Vries op Le Mans
Le Mans
16 juni 2019
Drama voor Van Uitert op Le Mans
Le Mans
16 juni 2019
Toyota #7 stevig aan de leiding met nog 6 uur te gaan
Le Mans
16 juni 2019
Wat gebeurde er in de nacht op Le Mans?
Le Mans
16 juni 2019
Van der Zande valt uit op Le Mans: "Een bittere nasmaak"
Le Mans
16 juni 2019
Toyota’s nek-aan-nek de nacht in, Van Uitert en Bleekemolen klassenleiders
Le Mans
16 juni 2019
Allard Kalff laat zich niet van zijn stuk brengen
Le Mans
15 juni 2019
Van der Zande kent race vol problemen: "Heel erg zuur"
Le Mans
15 juni 2019
Zware crash voor Corvette op Le Mans
Le Mans
15 juni 2019
Bleekemolen leidt op Le Mans: "Het gaat eigenlijk perfect"
Le Mans
15 juni 2019