HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopF1 Tickets
Overig
BMW twijfelt nog over langer verblijf in WEC
Endurance
04 februari 2019

BMW neemt mogelijk na één seizoen alweer afscheid van het World Endurance Championship. De Duitse fabrikant neemt pas deze zomer na afloop van het Super Season een besluit over een mogelijke verdere deelname aan het endurance-kampioenschap.

Nadat BMW in 2017 al met de nieuwe M8 GTE in het Amerikaanse IMSA-kampioenschap stapte, maakte de renstal vorig jaar ook haar intrede in het meer Europees georiënteerde World Endurance Championship. Waar de M8 GTE in Amerika al meerdere successen heeft geboekt en onlangs nog de 24 uur van Daytona wist te winnen in de GTLM-klasse, vallen de prestaties van BMW in het WEC erg tegen. Een tweede plek op de Fuji Speedway is tot dusver het beste resultaat van de M8 GTE in het World Endurance Championship.

BMW had zich aanvankelijk voor twee jaar verbonden aan het WEC, maar vanwege het 14 maanden durende Super Season – dat vorig jaar mei begon en in juni pas eindigt na de 24 uur van Le Mans - zal BMW na dit seizoen al evalueren of het langer in het WEC actief zal blijven of niet.

“We nemen deel aan het Super Season, en gaan dat eerst volbrengen. Daarna zien we wel verder,” aldus BMW Motorsport-directeur Jens Marquardt tegenover Sportscar365. “Normaalgesproken nemen we een besluit voor meerdere jaren, maar met het hele Super Season is het voor ons het beste om daarna met twee edities van de 24 uur van Le Mans achter de rug alles eens goed te bekijken en daarna pas een besluit te nemen over de toekomst.”

Verschil tussen IMSA en WEC

De BMW M8 GTE is dit jaar in het WEC al meer dan eens benadeelt met de Balance of Performance-berekeningen die door het kampioenschap worden gehanteerd, terwijl de Beierse fabrikant het ook onder andere op promotioneel en organisatorisch vlak op een aantal punten niet eens is met het WEC. Daarentegen verloopt de samenwerking met de Amerikaanse IMSA een stuk voorspoediger, en zou BMW zelfs betrokken zijn bij de besprekingen over een nieuw reglement voor de DPi-klasse, de topklasse van het IMSA-kampioenschap waarin er gereden wordt met prototypes die voor een groot deel worden ontwikkeld door de fabrikant zelf.

“We hebben samengewerkt met de ACO en de FIA, en dat is natuurlijk iets waar je wel aan gewend moet raken,” vervolgt Marquardt over de samenwerking met het WEC. “Het is wat anders dan de IMSA, waar we al zoveel jaar mee samenwerken. Met de ACO moesten we er na een break wel weer even in komen.”

Omdat de M8 GTE momenteel nog wordt doorontwikkeld en ook in Amerika nog racet, kan BMW een keuze over een eventueel langer verblijf in het WEC zo lang mogelijk uitstellen: “Wanneer je de auto’s beschikbaar hebt en je geen nieuwe ontwikkeling hoeft te doen kun je je besluit pas relatief laat nemen. Ik weet dat de promoters vroeg duidelijkheid willen hebben, maar uiteindelijk investeer je er wel een flink bedrag in. Het WEC is wat dat betreft dan ook niks anders dan onze andere autosportactiviteiten. Voor ons gaat het erom wat onze verwachtingen vooraf waren en of die zijn behaald. Hoe we het op sportief vlak hebben gedaan en hoe alles op het gebied van marketing en bereik is verlopen.”

BMW is niet het enige merk dat nog twijfelt over een langer verblijf in het WEC. Mogelijk trekt ook Ford na dit seizoen de stekker uit haar GTE Pro-programma.

Hamilton begrijpt frustraties van ‘tweede viool’ Leclerc
25 april 2019
Verstappen accepteert eventuele gridstraffen in ruil voor meer vermogen
Verstappen
25 april 2019
ASO onthult route voor Dakar 2020
Dakar-Overig
25 april 2019
Giovinazzi ontvangt tien plaatsen gridstraf voor GP Azerbeidzjan
25 april 2019
Miami wijzigt plannen voor mogelijke F1-race
25 april 2019
Deletraz als simulatorrijder aan de slag bij Haas
24 april 2019
Honda bevestigt motorupdate voor Red Bull en Toro Rosso in Bakoe
24 april 2019
Verstappen verwacht spektakel in Bakoe: “Er kan veel gebeuren”
Verstappen
23 april 2019
Kan Verstappen toeslaan in knotsgek Bakoe? | SLIPSTREAM
22 april 2019
European Le Mans Series: Paul Ricard
ELMS
21 april 2019
RTL GP: GT Endurance Series Italië
Endurance Series
21 april 2019
RTL GP: Dakar Series Merzouga Rally
Dakar-Overig
21 april 2019
‘Hartley vervangt Alonso volgend seizoen bij Toyota’
WEC
20 april 2019
Vandoorne debuteert op Le Mans als vervanger van Button
WEC
19 april 2019
Onboard | Een rondje over het nieuwe F1-circuit van Vietnam
19 april 2019
Ford beëindigt GTE-fabrieksprogramma in WEC en IMSA
WEC
18 april 2019
Van Loon crasht zwaar in Morocco Desert Challenge
Dakar-Overig
18 april 2019
Overzicht de DTM-grid van 2019
DTM
18 april 2019
Pietro Fittipaldi maakt DTM-grid 2019 compleet
DTM
18 april 2019
Foto's | Audi presenteert DTM-livery's voor 2019
DTM
17 april 2019
F1 overweegt tweede Chinese race op stratencircuit
16 april 2019
ACO bevestigt recordaantal auto’s op vernieuwde Le Mans-deelnemerslijst
Le Mans
16 april 2019
Ferrari neemt minste zachte banden mee naar Bakoe
16 april 2019