HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopF1 Tickets
Overig
Bleekemolen met Ford naar Le Mans: “Een sterker pakket is er niet”
Endurance
11 februari 2019

Jeroen Bleekemolen zal dit jaar met een Ford GT gaan deelnemen aan zijn veertiende 24 uur van Le Mans. Samen met vaste teamgenoot Ben Keating en de Braziliaan Felipe Fraga gaat Bleekemolen in juni opnieuw vol voor de overwinning in de GTE AM-klasse.

De Ford GT werd tot dusver alleen ingezet door het fabrieksteam van Ford zelf in de GTE Pro-klasse van het FIA World Endurance Championship en de GTLM-klasse van het Amerikaanse IMSA-kampioenschap. Speciaal voor het team van coureur en teameigenaar Ben Keating zal Ford de auto op Le Mans echter ook voor het eerst beschikbaar stellen voor een privateer.

Keating is de vaste teamgenoot van Bleekemolen in het Amerikaanse IMSA-kampioenschap, en het duo stond de afgelopen jaren ook al meerdere keren samen aan de start van de 24 uur van Le Mans. Vorig jaar werden ze samen met derde rijder Luca Stolz nog derde in de GTE AM-klasse in een Ferrari 488 GTE. Dit jaar keren Bleekemolen en Keating samen met Felipe Fraga terug naar Le Mans met een Ford, een samenwerking die al een tijdje in de pijplijn zat.

Beste totaalpakket

“In oktober scoorde Ben Keating al een automatische inschrijving voor de 24 uur van Le Mans met zijn titel in het endurance-kampioenschap van de IMSA,” vertelt Bleekemolen aan RTL GP. “Vanaf dat moment zijn we gaan kijken wat de beste optie was.”

Keating en Bleekemolen hadden voor Le Mans een aantal opties, maar uiteindelijk werd er dus gekozen voor de unieke kans met Ford: “We willen er alleen heen gaan om te winnen. Vorig jaar hebben we ook al met Ford gesproken, maar toen was Ford er zelf nog niet klaar voor, of wilden ze gewoon nog niet samenwerken met een privateer. Nu was de mogelijkheid er wel. Daarna hebben we alle opties tegen elkaar afgewogen en zijn we voor dit pakket gegaan. Een sterker pakket voor deze klasse is er denk ik niet.”

IJzersterke basis

De Ford van Bleekemolen zal voor een groot deel worden gerund door het Amerikaanse team van Ganassi Racing zelf, het team dat ook in Amerika het fabrieksprogramma met de Ford GT voor haar rekening neemt en eerder al de 24 uur van Le Mans met de bolide wist te winnen in de GTE Pro-klasse. Mede door de samenwerking heeft het team van Bleekemolen al een voorsprong op een groot aantal andere teams in de GTE AM-klasse.

“Het project wordt gerund door Ganassi met hulp van Riley, en dat is ook een absoluut topteam waarmee we in Amerika al samenwerken. De hele combinatie is gewoon top, we hebben op alle punten de beste mensen beschikbaar. We hoeven niets aan de setup te doen, hooguit een beetje finetunen. Daardoor kun je je vanaf de eerste test al volop focussen op de wedstrijd, je begint met een heel sterke basis. Uiteindelijk ben je ook afhankelijk van de Balance of Performance, maar dat blijft altijd een onzeker iets. In de AM-klasse wordt het vermogen van de GTE’s altijd iets geknepen om ze niet sneller te laten zijn dan de auto’s uit de Pro-klasse, maar ze hebben veel ervaring met die Ford, dus ik denk dat het wel goed komt.”

Snelle teamgenoten

Naast de auto zelf, is ook het team waarmee Bleekemolen gaat rijden op Le Mans dik in orde. Zo is zijn vaste teamgenoot Ben Keating naast teameigenaar met een rijk Ford-verleden, ook één van de snelste amateur-rijders in de endurance-racerij.

“Ben is in Amerika een hele grote autodealer en heeft ook veel Ford-dealerships. Zijn hart ligt echt bij het merk, want zijn vader had ook een Ford-dealer dus hij is er echt mee opgegroeid. Hij is daarnaast absoluut één van de snelste bronzen rijders. Dat was in januari te zien in de 24 uur van Daytona, maar ook vorig jaar op Le Mans – wat niet zijn sterkste baan is – was hij wat betreft de rondetijden eerste of tweede van alle bronzen rijders. Daarnaast wil Ford ook gewoon winnen in de GTE AM-klasse, dus het mes snijdt aan twee kanten.”

Ook over zijn andere teamgenoot Felipe Fraga is Bleekemolen enthousiast. De Braziliaan debuteert dit jaar op Le Mans, maar reed vorige maand wel al samen met Keating en Bleekemolen de 24 uur van Daytona: “Felipe is een hele goede jongen. Hij heeft nog de zilveren status, maar is écht één van de beste coureurs in Brazilië. Hij rijdt daar in het Stock Car-kampioenschap, wat een beetje vergelijkbaar is met de DTM. Het niveau ligt er echt hoog, maar afgelopen jaar werd hij er tweede en in 2016 werd hij kampioen. Dit wordt zijn debuut op Le Mans, maar hij is absoluut een van de snelste zilveren rijders.”

Test op Sebring

Bleekemolen, Keating en Fraga zullen volgende week voor het eerst gaan kennismaken met hun bolide voor Le Mans: “De eerste test is volgende week al,” vervolgt Bleekemolen. “We zitten maandag bij Ganassi in de simulator, waarna we dinsdag een dag zullen testen op Sebring. Ik denk dat we er verder niet meer mee zullen gaan testen voor de officiële Le Mans-testdag begin juni, maar dat is ook niet echt nodig. Het is volgende week vooral zaak om de auto te leren kennen.”

De 24 uur van Le Mans wordt dit jaar verreden op 15 en 16 juni, en zal opnieuw door RTL GP worden uitgezonden op RTL 7.

Overzicht: De eerste wintertest in cijfers
22 februari 2019
Calderon wordt eerste vrouwelijke coureur in de Formule 2
Formule 2
22 februari 2019
Wat hebben we geleerd van de eerste testweek? | SLIPSTREAM
21 februari 2019
Hülkenberg eindigt eerste testweek bovenaan
21 februari 2019
Albon houdt Toro Rosso bovenaan in Barcelona
21 februari 2019
Red Bull ontkent vibratieproblemen met Honda-krachtbron
20 februari 2019
Verstappen positief na eerste testweek: “Tot nu toe gaat het zeer goed”
Verstappen
20 februari 2019
Kvyat zet Toro Rosso bovenaan op derde testdag
20 februari 2019
IndyCar introduceert nieuwe AFP-cockpitbescherming
IndyCar
20 februari 2019
Hamilton erkent: “Ferrari ziet er heel sterk uit”
20 februari 2019
Nieuwe Williams eindelijk de baan op in Barcelona
20 februari 2019
Raikkonen stuurt Alfa Romeo naar snelste tijd op derde ochtend
20 februari 2019
Update: De eerste Formule 1-test is onderweg!
19 februari 2019
Bleekemolen test met Ford: "Wat een gave auto!"
Le Mans
19 februari 2019
Gasly trekt boetekleed aan na crash op Dag 2
19 februari 2019
Leclerc snelste op tweede testdag, Gasly crasht
19 februari 2019
Juncadella en Habsburg maken DTM line-up Aston Martin compleet
DTM
19 februari 2019
Leclerc houdt Ferrari bovenaan in Barcelona
19 februari 2019
Vettel looft Ferrari na eerste testdag: “Dicht bij perfectie”
18 februari 2019
Verstappen maakt kilometers op eerste testdag: “Alles werkte prima”
Verstappen
18 februari 2019
Snelste tijd en meeste kilometers voor Vettel op eerste testdag
18 februari 2019
Williams moet ook tweede testdag laten varen
18 februari 2019
Bent Viscaal met HWA in de Formule 3
Formule 3
18 februari 2019