HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopF1 Tickets
Overig
Bleekemolen met Ford naar Le Mans: “Een sterker pakket is er niet”
Endurance
11 februari 2019

Jeroen Bleekemolen zal dit jaar met een Ford GT gaan deelnemen aan zijn veertiende 24 uur van Le Mans. Samen met vaste teamgenoot Ben Keating en de Braziliaan Felipe Fraga gaat Bleekemolen in juni opnieuw vol voor de overwinning in de GTE AM-klasse.

De Ford GT werd tot dusver alleen ingezet door het fabrieksteam van Ford zelf in de GTE Pro-klasse van het FIA World Endurance Championship en de GTLM-klasse van het Amerikaanse IMSA-kampioenschap. Speciaal voor het team van coureur en teameigenaar Ben Keating zal Ford de auto op Le Mans echter ook voor het eerst beschikbaar stellen voor een privateer.

Keating is de vaste teamgenoot van Bleekemolen in het Amerikaanse IMSA-kampioenschap, en het duo stond de afgelopen jaren ook al meerdere keren samen aan de start van de 24 uur van Le Mans. Vorig jaar werden ze samen met derde rijder Luca Stolz nog derde in de GTE AM-klasse in een Ferrari 488 GTE. Dit jaar keren Bleekemolen en Keating samen met Felipe Fraga terug naar Le Mans met een Ford, een samenwerking die al een tijdje in de pijplijn zat.

Beste totaalpakket

“In oktober scoorde Ben Keating al een automatische inschrijving voor de 24 uur van Le Mans met zijn titel in het endurance-kampioenschap van de IMSA,” vertelt Bleekemolen aan RTL GP. “Vanaf dat moment zijn we gaan kijken wat de beste optie was.”

Keating en Bleekemolen hadden voor Le Mans een aantal opties, maar uiteindelijk werd er dus gekozen voor de unieke kans met Ford: “We willen er alleen heen gaan om te winnen. Vorig jaar hebben we ook al met Ford gesproken, maar toen was Ford er zelf nog niet klaar voor, of wilden ze gewoon nog niet samenwerken met een privateer. Nu was de mogelijkheid er wel. Daarna hebben we alle opties tegen elkaar afgewogen en zijn we voor dit pakket gegaan. Een sterker pakket voor deze klasse is er denk ik niet.”

IJzersterke basis

De Ford van Bleekemolen zal voor een groot deel worden gerund door het Amerikaanse team van Ganassi Racing zelf, het team dat ook in Amerika het fabrieksprogramma met de Ford GT voor haar rekening neemt en eerder al de 24 uur van Le Mans met de bolide wist te winnen in de GTE Pro-klasse. Mede door de samenwerking heeft het team van Bleekemolen al een voorsprong op een groot aantal andere teams in de GTE AM-klasse.

“Het project wordt gerund door Ganassi met hulp van Riley, en dat is ook een absoluut topteam waarmee we in Amerika al samenwerken. De hele combinatie is gewoon top, we hebben op alle punten de beste mensen beschikbaar. We hoeven niets aan de setup te doen, hooguit een beetje finetunen. Daardoor kun je je vanaf de eerste test al volop focussen op de wedstrijd, je begint met een heel sterke basis. Uiteindelijk ben je ook afhankelijk van de Balance of Performance, maar dat blijft altijd een onzeker iets. In de AM-klasse wordt het vermogen van de GTE’s altijd iets geknepen om ze niet sneller te laten zijn dan de auto’s uit de Pro-klasse, maar ze hebben veel ervaring met die Ford, dus ik denk dat het wel goed komt.”

Snelle teamgenoten

Naast de auto zelf, is ook het team waarmee Bleekemolen gaat rijden op Le Mans dik in orde. Zo is zijn vaste teamgenoot Ben Keating naast teameigenaar met een rijk Ford-verleden, ook één van de snelste amateur-rijders in de endurance-racerij.

“Ben is in Amerika een hele grote autodealer en heeft ook veel Ford-dealerships. Zijn hart ligt echt bij het merk, want zijn vader had ook een Ford-dealer dus hij is er echt mee opgegroeid. Hij is daarnaast absoluut één van de snelste bronzen rijders. Dat was in januari te zien in de 24 uur van Daytona, maar ook vorig jaar op Le Mans – wat niet zijn sterkste baan is – was hij wat betreft de rondetijden eerste of tweede van alle bronzen rijders. Daarnaast wil Ford ook gewoon winnen in de GTE AM-klasse, dus het mes snijdt aan twee kanten.”

Ook over zijn andere teamgenoot Felipe Fraga is Bleekemolen enthousiast. De Braziliaan debuteert dit jaar op Le Mans, maar reed vorige maand wel al samen met Keating en Bleekemolen de 24 uur van Daytona: “Felipe is een hele goede jongen. Hij heeft nog de zilveren status, maar is écht één van de beste coureurs in Brazilië. Hij rijdt daar in het Stock Car-kampioenschap, wat een beetje vergelijkbaar is met de DTM. Het niveau ligt er echt hoog, maar afgelopen jaar werd hij er tweede en in 2016 werd hij kampioen. Dit wordt zijn debuut op Le Mans, maar hij is absoluut een van de snelste zilveren rijders.”

Test op Sebring

Bleekemolen, Keating en Fraga zullen volgende week voor het eerst gaan kennismaken met hun bolide voor Le Mans: “De eerste test is volgende week al,” vervolgt Bleekemolen. “We zitten maandag bij Ganassi in de simulator, waarna we dinsdag een dag zullen testen op Sebring. Ik denk dat we er verder niet meer mee zullen gaan testen voor de officiële Le Mans-testdag begin juni, maar dat is ook niet echt nodig. Het is volgende week vooral zaak om de auto te leren kennen.”

De 24 uur van Le Mans wordt dit jaar verreden op 15 en 16 juni, en zal opnieuw door RTL GP worden uitgezonden op RTL 7.

Bleekemolen wint op Le Mans: "Het was alles of niets"
Le Mans
16 juni 2019
Tung: "Eén lekke band heeft ons de das omgedaan"
Le Mans
16 juni 2019
Catsburg: "Dit mag natuurlijk niet gebeuren"
Le Mans
16 juni 2019
Knoors trots op BMW: "Hebben een paar huzarenstukjes uitgehaald"
Le Mans
16 juni 2019
De Vries: "Dit was me wel een avontuur zeg!"
Le Mans
16 juni 2019
Gemengde gevoelens voor Van der Garde: "Doet nog steeds pijn"
Le Mans
16 juni 2019
De finish van de 87e 24 uur van Le Mans!
Le Mans
16 juni 2019
RTL GP: Rally Special Aflevering 6
Rally
16 juni 2019
Signatech-Alpine grijpt tweede opeenvolgende Le Mans-zege in LMP2-klasse
Le Mans
16 juni 2019
AF Corse Ferrari wint GTE Pro-klasse op Le Mans
Le Mans
16 juni 2019
Jeroen Bleekemolen wint 24 uur van Le Mans in GTE AM-klasse
Le Mans
16 juni 2019
Toyota wint Le Mans opnieuw met Alonso, Buemi en Nakajima
Le Mans
16 juni 2019
De Vries crasht op Le Mans: "Ik ging opeens rechtdoor"
Le Mans
16 juni 2019
Zware crash voor Nyck de Vries op Le Mans
Le Mans
16 juni 2019
Drama voor Van Uitert op Le Mans
Le Mans
16 juni 2019
Toyota #7 stevig aan de leiding met nog 6 uur te gaan
Le Mans
16 juni 2019
Wat gebeurde er in de nacht op Le Mans?
Le Mans
16 juni 2019
Van der Zande valt uit op Le Mans: "Een bittere nasmaak"
Le Mans
16 juni 2019
Toyota’s nek-aan-nek de nacht in, Van Uitert en Bleekemolen klassenleiders
Le Mans
16 juni 2019
Allard Kalff laat zich niet van zijn stuk brengen
Le Mans
15 juni 2019
Van der Zande kent race vol problemen: "Heel erg zuur"
Le Mans
15 juni 2019
Zware crash voor Corvette op Le Mans
Le Mans
15 juni 2019
Bleekemolen leidt op Le Mans: "Het gaat eigenlijk perfect"
Le Mans
15 juni 2019