HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopF1 Tickets
Overig
Ford beëindigt GTE-fabrieksprogramma in WEC en IMSA
Endurance
18 april 2019

Ford zal vanaf volgend seizoen niet langer als fabrieksteam met de Ford GT gaan deelnemen aan het FIA World Endurance Championship en het Amerikaanse IMSA-kampioenschap. Het besluit van de Amerikaanse fabrikant was al langer een publiek geheim, maar is donderdag officieel bevestigd.

Ford is sinds 2016 in het WEC en de IMSA actief met de uiterst succesvolle Ford GT. Het Amerikaanse merk heeft altijd al laten weten dat het GTE-project een termijn van vier jaar betrof, die na dit seizoen niet zal worden verlengd. Wel houden de Amerikanen de deur open voor een vervolg van het GTE-project met klantenteams, die na dit seizoen met de steun van Ford kunnen gaan racen met de GT.

'Deze auto's horen op het circuit'

“We zijn in gesprek om uit te vinden hoe we deze auto’s met enige steun van onze kant het beste op het circuit kunnen houden,” vertelt Mark Rushbrook, directeur van Ford Performance Motorsports, aan Sportscar365. “Deze auto's horen op het circuit. Er hoort mee geracet te worden en dat heeft ook onze voorkeur.”

Het Ford GT-programma wordt in zowel het Amerikaanse IMSA-kampioenschap als in het meer Europees georiënteerde WEC gerund door Ganassi Racing. In beide series zijn twee Ford GT’s actief in de topklasse van de GTE’s, respectievelijk de GTLM-klasse en GTE Pro-klasse. Ford hoopt dat er ook volgend jaar door klantenteams nog met vier Ford GT’s wordt geracet, met als voorkeur opnieuw een vertegenwoordiging in beide kampioenschappen. Zeker is in ieder geval dat Ford er met Chip Ganassi Racing en chassisbouwer Multimatic bij betrokken zal blijven.

“We zijn nog aan het praten, maar hopelijk kunnen we tussen nu en Le Mans een aantal zaken afronden,” vervolgt Rushbrook. “De kennis van deze auto’s ligt bij Chip Ganassi Racing en Multimatic, met een hoop betrokkenheid van Ford wat betreft de eigenschappen van de auto, de aerodynamica, de motor en afstelling van de motor. Deze auto’s zijn een stuk geavanceerder, dus je kunt ze niet zomaar aan een partij verkopen die ermee wil racen. Het is niet een kwestie van op de startknop duwen en gaan. Er komt een hoop kennis bij kijken om competitief met deze auto’s te kunnen racen. Dat heeft onze voorkeur, dat we er betrokken bij kunnen blijven om de auto succesvol te laten zijn op het circuit.”

De samenwerking tussen Ford en een klantenteam zal in juni al uitgeprobeerd worden tijdens de 24 uur van Le Mans. Keating Motorsports – de renstal waar ook Jeroen Bleekemolen deel van uitmaakt – zal namelijk als eerste privateer met een Ford GT gaan racen in de GTE AM-klasse.

'Ford bouwt DPi-bolide'

Het is nog niet bekend waar Ford zich na het beëindigen van het GTE-fabrieksprogramma mee gaat bezighouden. Wel gaat er langer het gerucht dat het merk mogelijk volgend jaar al met een DPi-bolide – een aangepast prototype met een krachtbron van de fabrikant zelf - zal uitkomen in de topklasse van het IMSA-kampioenschap.

Ferrari verklaart kwalificatiemisser met Leclerc: “Hebben een fout gemaakt”
25 mei 2019
Hubert blijft Deletraz nipt voor in Formule 2-sprintrace
Formule 2
25 mei 2019
Gridstraf voor Gasly en Giovinazzi in Monaco
25 mei 2019
Koude banden kosten Verstappen kans op pole in Monaco
Verstappen
25 mei 2019
Leclerc wil uitleg van Ferrari na dramatische kwalificatie
25 mei 2019
Hamilton grijpt pole in Monaco, Verstappen 3e
25 mei 2019
Startopstelling Grand Prix van Monaco
25 mei 2019
Leclerc bovenaan in derde vrije training, Vettel crasht
25 mei 2019
Van Kalmthout derde in Freedom 100, Askew wint
IndyCar
25 mei 2019
Red Bull gaat IndyCar-aeroscreen ontwikkelen voor 2020
IndyCar
24 mei 2019
Mercedes brengt eerbetoon aan Lauda met rode Halo
24 mei 2019
Nyck de Vries domineert naar Formule 2-zege in Monaco
Formule 2
24 mei 2019
Vettel: “Van alles geprobeerd, maar niets lijkt echt te werken”
23 mei 2019
Wolff worstelt met verlies Lauda: “De F1 heeft z’n grootste icoon verloren”
23 mei 2019
Verstappen mikt op P3: “Denk dat Mercedes te snel is”
Verstappen
23 mei 2019
Mercedes domineert tweede vrije training, problemen voor Verstappen
23 mei 2019
De Vries grijpt Formule 2-pole in straten van Monaco
IndyCar
23 mei 2019
VIDEO | IndyCar-coureurs vertellen over de magie van de Indy 500
IndyCar
23 mei 2019
Hamilton blijft Verstappen nipt voor in VT1 Monaco
23 mei 2019
Vettel rijdt GP Monaco met speciale Lauda-helm
23 mei 2019
Leclerc eert Bianchi en overleden vader met speciale helm
22 mei 2019
Verstappen hoopt op podium: “Maar Mercedes is duidelijk favoriet”
Verstappen
22 mei 2019
BMW stopt na Le Mans met WEC-programma
WEC
22 mei 2019