HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopF1 Tickets
Overig
Hamilton begrijpt frustraties van ‘tweede viool’ Leclerc
Formule 1
25 april 2019

Lewis Hamilton begrijpt maar al te goed hoe Charles Leclerc zich voelt bij het team van Ferrari. De Brit vergelijkt de situatie van de Monegask met zijn debuutjaar in de Formule 1 in 2007, toen hij bij McLaren de teamgenoot was van de ervaren Fernando Alonso.

Leclerc heeft in de eerste drie races van het seizoen nog telkens te horen gekregen dat hij tweede viool moet spelen bij het team van Ferrari, dat Sebastian Vettel voorlopig de voorkeur geeft in de strijd om de wereldtitel. Voorafgaande aan de race in Azerbeidzjan zegt Leclerc alleen ‘afhankelijk van de situatie’ gehoor te geven aan toekomstige teamorders, al begrijpt hij zelf ook wel waarom het team de voorkeur geeft aan Vettel.

“Het is frustrerend wanneer je iemand voor moet laten gaan,” laat Leclerc weten. “Maar aan de andere kant snap ik Ferrari wel. Seb is nu aan zijn vijfde jaar bezig bij het team en is al viervoudig wereldkampioen, terwijl ik pas net aan mijn tweede F1-seizoen ben begonnen. Ik heb dus nog een hoop te bewijzen, maar het is nu aan mij om het team te laten zien wat ik in me heb.”

Vergelijking met McLaren-situatie in 2007

De situatie bij Ferrari lijkt erg op die van McLaren in 2007, toen de toenmalige F1-debutant Lewis Hamilton een team vormde met Fernando Alonso, die net twee keer wereldkampioen was geworden bij Renault. Hamilton begrijpt dan ook wel hoe Leclerc zich momenteel voelt.

“Ik weet het nog wel, als je jong bent wil je zo snel mogelijk in de Formule 1 komen,” vertelt Hamilton. “En als je daar dan eenmaal bent wil je zo snel mogelijk de kampioen verslaan. Daar nam ik het destijds tegen op, dus ik zie het verband wel. Ik zie veel van mijzelf terug in Charles.”

Rebelse opstelling

Hoewel Leclerc in Melbourne en China gehoor gaf aan de teamorders van Ferrari, negeerde hij in Bahrein de teamorder om eerst twee ronden te wachten alvorens hij een inhaalpoging mocht wagen op Vettel. De Monegask besloot zijn teamgenoot meteen in te halen, waarna alleen problemen met de motor ervoor zorgden dat Leclerc niet zijn eerste F1-zege pakte.

“Als racecoureur gaat het tegen je natuur in om genoegen te moeten nemen met een rol als tweede viool,” vervolgt Hamilton. “Ik begrijp dus ook hoe Charles zich voelt, want diep van binnen denkt hij dat hij de beste is, of in ieder geval de potentie heeft om de beste te worden. Het voelt dat ook een beetje alsof je vuur wordt gedoofd. Als pure racer ben je van nature dan ook een beetje rebels. Het team vertelt je het ene, maar de racer binnenin wil dat je het andere doet.”

Volgens Hamilton loont het zich soms om je als tweede rijder een beetje rebels op te stellen. De Brit deed het zelf na de Grand Prix van Monaco in 2007, waar hij vanwege het feit dat hij meer brandstof aan boord geen eerlijke kans had in het duel om de overwinning met teamgenoot Alonso, ondanks het feit dat Hamilton dacht dat hij de snellere was: “Gelukkig veranderde dat bij de volgende race in Canada, waar we allebei evenveel brandstof kregen. Vervolgens won ik de race, mijn eerste Grand Prix-zege ooit. Voor mij rechtvaardigde dat dan ook mijn rebelse houding.”

Lof voor Leclerc

Al met al heeft Hamilton niets dan lof voor Leclerc: “Hij doet het tot dusver al geweldig. De verwachtingen zijn enorm bij een team als Ferrari, maar hij doet het erg goed. Hij moet gewoon blijven doen wat hij doet, en dan komt het vanzelf wel zijn kant op.”

Ferrari verklaart kwalificatiemisser met Leclerc: “Hebben een fout gemaakt”
25 mei 2019
Hubert blijft Deletraz nipt voor in Formule 2-sprintrace
Formule 2
25 mei 2019
Gridstraf voor Gasly en Giovinazzi in Monaco
25 mei 2019
Koude banden kosten Verstappen kans op pole in Monaco
Verstappen
25 mei 2019
Leclerc wil uitleg van Ferrari na dramatische kwalificatie
25 mei 2019
Hamilton grijpt pole in Monaco, Verstappen 3e
25 mei 2019
Startopstelling Grand Prix van Monaco
25 mei 2019
Leclerc bovenaan in derde vrije training, Vettel crasht
25 mei 2019
Van Kalmthout derde in Freedom 100, Askew wint
IndyCar
25 mei 2019
Red Bull gaat IndyCar-aeroscreen ontwikkelen voor 2020
IndyCar
24 mei 2019
Mercedes brengt eerbetoon aan Lauda met rode Halo
24 mei 2019
Nyck de Vries domineert naar Formule 2-zege in Monaco
Formule 2
24 mei 2019
Vettel: “Van alles geprobeerd, maar niets lijkt echt te werken”
23 mei 2019
Wolff worstelt met verlies Lauda: “De F1 heeft z’n grootste icoon verloren”
23 mei 2019
Verstappen mikt op P3: “Denk dat Mercedes te snel is”
Verstappen
23 mei 2019
Mercedes domineert tweede vrije training, problemen voor Verstappen
23 mei 2019
De Vries grijpt Formule 2-pole in straten van Monaco
IndyCar
23 mei 2019
VIDEO | IndyCar-coureurs vertellen over de magie van de Indy 500
IndyCar
23 mei 2019
Hamilton blijft Verstappen nipt voor in VT1 Monaco
23 mei 2019
Vettel rijdt GP Monaco met speciale Lauda-helm
23 mei 2019
Leclerc eert Bianchi en overleden vader met speciale helm
22 mei 2019
Verstappen hoopt op podium: “Maar Mercedes is duidelijk favoriet”
Verstappen
22 mei 2019
BMW stopt na Le Mans met WEC-programma
WEC
22 mei 2019