HomeF1DakarVideo/TVMagazineShopF1 Tickets
Overig
Newgarden rekent af met Rossi na incidentrijke race in Detroit
Formulewagens
02 juni 2019

Josef Newgarden heeft zaterdag de eerste race van het IndyCar-weekend in Detroit op zijn naam geschreven. De Amerikaan wist op het stratencircuit van Belle Isle Park af te rekenen met Alexander Rossi na een actierijke race die startte in de regen, maar eindigde in droge omstandigheden.

Nog geen week na de Indianapolis 500 – het hoogtepunt van het Amerikaanse IndyCar-seizoen – komen de coureurs dit weekend alweer in actie in Detroit, waar de enige ‘Double Header’ van het seizoen op het programma staat. De start van de eerste race van het weekend werd vanwege hevige regenval ruim een uur uitgesteld, maar toen de lucht eenmaal was opgeklaard kon het hele veld onder aanvoering van polesitter Alexander Rossi alsnog worden losgelaten.

Moeilijke omstandigheden

Dat de omstandigheden op de nog kletsnatte baan nog bijzonder lastig waren werd al duidelijk in de opwarmronde, toen Zach Veach met z’n auto achterstevoren kwam te staan. Ook in de eerste ronde ging het meteen alweer mis: Rossi had vanaf P1 een goede start, maar Mattheus Leist kwam met zijn Honda in de muur te staan en bracht daarmee meteen de Safety Car op de baan.

Bij de herstart was het Rossi die aan de leiding reed voor Scott Dixon, Felix Rosenqvist en klassementsleider Josef Newgarden. Laatstgenoemde besloot op de opdrogende baan als één van de eersten zijn pitstop te maken en naar droogweerbanden te wisselen. Het bleek een gouden zet, doordat Ed Jones op datzelfde moment zijn auto in de muur parkeerde en daarmee opnieuw voor een Safety Car zorgde. Alle coureurs die nog niet gestopt waren besloten op dat moment ook hun pitstop te maken, waardoor de reeds gestopte Newgarden plots aan de leiding kwam te liggen met zijn Chevrolet.

Dixon maakt zeldzame fout

Terwijl Newgarden de leiding greep, ging het in de pits helemaal mis voor zijn Penke-teamgenoot Will Power: de Australiër werd te snel weggestuurd door zijn pitcrew, waardoor hij bij het uitrijden van de pits zijn rechter voorwiel dat tijdens de stop niet was vastgezet verloor. De Australiër liep daardoor een enorme achterstand op en kon daarmee de overwinning wel op zijn buik schrijven. Datzelfde kon even later ook regerend IndyCar-kampioen Scott Dixon doen: bij de herstart ging de ervaren Nieuw-Zeelander zelf in de fout, waardoor ook hij in de muur kwam te staan en daardoor voor het eerst in bijna twee jaar tijd niet het einde haalde van een IndyCar-race.

De vele neutralisaties waren goed nieuws voor Newgarden, die daardoor ondanks zijn vroege pitstop geen brandstof meer hoefde te besparen op weg naar de finish. Het kwam de coureur uit Tennessee maar al te goed uit, aangezien Alexander Rossi in de slotronden vol de druk op de ketel zette bij zijn landgenoot. Newgarden wist de druk echter te weerstaan, en kwam na een incidentrijke race als eerste aan de finish op het stratencircuit van Detroit. Het was de tweede zege van het seizoen voor de 28-jarige coureur, die daarmee zijn voorsprong in het kampioenschap verder wist uit te breiden.

Rossi opnieuw geklopt door Penske-bolide

Voor Alexander Rossi draaide de eerste race van het weekend in Detroit uit op een herhaling van de Indy 500 een week eerder: nadat hij op Indianapolis nipt werd geklopt door Penske-rijder Simon Pagenaud, moest de Andretti-rijder in de openingsrace in Detroit opnieuw een Penske-bolide voor zich dulden, al was het deze keer die van Newgarden. Voor Rossi zat er opnieuw niet meer in dan de tweede plek, terwijl ook de laatste plek op het podium net als bij de Indy 500 naar de Japanner Takuma Sato ging. Felix Rosenqvist bleef in tegenstelling tot zijn ervaren teamgenoot Scott Dixon wel foutloos en kwam als vierde aan de finish. Ryan Hunter-Reay maakte de top vijf compleet, voor Indy 500-winnaar Simon Pagenaud.

Zondagavond wordt de tweede race van het IndyCar-weekend in Detroit verreden.

Bleekemolen over diskwalificatie: "Was er verschrikkelijk ziek van"
Le Mans
18 juni 2019
Gaat Verstappen meestrijden om de zege in Frankrijk? | SLIPSTREAM
18 juni 2019
Ferrari met conservatieve bandenkeuze naar Oostenrijk
18 juni 2019
Zandvoort maakt ticketprijzen Dutch GP bekend
18 juni 2019
Bleekemolen verliest Le Mans-zege na diskwalificatie
WEC
17 juni 2019
Alonso leeft mee met Toyota-stalgenoten: “Hebben zege niet verdiend”
Le Mans
17 juni 2019
Bleekemolen wint op Le Mans: "Het was alles of niets"
Le Mans
16 juni 2019
Tung: "Eén lekke band heeft ons de das omgedaan"
Le Mans
16 juni 2019
Catsburg: "Dit mag natuurlijk niet gebeuren"
Le Mans
16 juni 2019
Knoors trots op BMW: "Hebben een paar huzarenstukjes uitgehaald"
Le Mans
16 juni 2019
De Vries: "Dit was me wel een avontuur zeg!"
Le Mans
16 juni 2019
Gemengde gevoelens voor Van der Garde: "Doet nog steeds pijn"
Le Mans
16 juni 2019
De finish van de 87e 24 uur van Le Mans!
Le Mans
16 juni 2019
RTL GP: Rally Special Aflevering 6
Rally
16 juni 2019
Signatech-Alpine grijpt tweede opeenvolgende Le Mans-zege in LMP2-klasse
Le Mans
16 juni 2019
AF Corse Ferrari wint GTE Pro-klasse op Le Mans
Le Mans
16 juni 2019
Jeroen Bleekemolen wint 24 uur van Le Mans in GTE AM-klasse
Le Mans
16 juni 2019
Toyota wint Le Mans opnieuw met Alonso, Buemi en Nakajima
Le Mans
16 juni 2019
De Vries crasht op Le Mans: "Ik ging opeens rechtdoor"
Le Mans
16 juni 2019
Zware crash voor Nyck de Vries op Le Mans
Le Mans
16 juni 2019
Drama voor Van Uitert op Le Mans
Le Mans
16 juni 2019
Toyota #7 stevig aan de leiding met nog 6 uur te gaan
Le Mans
16 juni 2019
Wat gebeurde er in de nacht op Le Mans?
Le Mans
16 juni 2019